Inlägg den 22 maj 2009

fre
22
maj
2009
fredag, 22 maj, 2009 | Skriven av:

Det blev en lugn start där allt gick smärtfritt så att det blev extra tid till förberedande grupparbeten. Djurens rätts förbundsstyrelse hade valt att diskutera tre frågor i smågrupper.
Medlemsavgiftens storlek, Hur ofta det ska vara riksstämma och Hur ska Djurens Rätts organisation beskrivas och vad står den för.

Förbundsstyrelsen (FS) förslag till medlemsavgift är enligt följande:

Fullbetalande: 240 kronor.
Ungdomar t o m 25 år: 100 kronor.
Pensionärer: 100 kronor.
Juniormedlem t o m 13 år: 50 kronor.
Familjemedlem: 50 kronor.
Ej person (företag): 290 kronor.

För fullbetalande är det en höjning med 60 kronor, för undomar och pensionärer är det en höjning med 30 kr.
Senast medlemsavgiften höjdes var 2004.
Frågan som många organisationer ställer sig är ”Vad händer när medlemsvagiften höjs?”, ”Var går smärtgränsen innan antalet medlemmar börjar minska pga höjd avgift?”.
Antalet medlemmar var 36 168 st den 31 december 2008.
Trenden för många föreningar är att antalet medlemmar minskar.
FS vill också att det ska vara rikstämma vartannat år i stället för varje år.

Dagen avslutade med ”grillfest”. Tyvärr kom regnet precis när det var dags att grilla. Nu gick allt bra ändå. Det var jättegod veganmat som vanligt.
I morgon börjar allvaret då blir det diskussioner och beslut. Allt borde gå bra det finns gott om tid för diskussioner. Det är dock svårt att gissa hur lång tid det tar att diskutera medlemsavgifter och hur ofta det ska vara riksstämma.
Oavsett hur det går avslutas dagen med vegansupé.
På söndag avslutas stämman kl. 15.00 om allt går som det ska.

Kategori: djurrätt  | Skriv en kommentar
fre
22
maj
2009
fredag, 22 maj, 2009 | Skriven av:

SDS skriver ”Skop: S störst inför EU-valet”

Drygt två veckor före EU-parlamentsvalet får S 30,5 procent av rösterna, en minskning med 2,2 procentenheter sedan april. Moderaterna får 27,9 procent av väljarstödet och har tappat 3,2 procentenheter sedan förra månaden.

Folkpartiet 8,1 procent (–0,7 procentenheter), Miljöpartiet 7,9 (+2,6), Centern 5,8 (+0,2), Vänsterpartiet 6,0 (–0,6), Kristdemokraterna 5,1 (+2,0) och Sverigedemokraterna 2,2 (+0,5).

Sitter på tåget till Kalmar och läser glädjande siffror inför valet den 7:e juni. Miljöpartiet ökar med 2.6 %-enheter. Borde vara några till tycker jag men jag är väl färgad av mitt engagemang i Miljöpartiet.
Valrörelsen är fortfarande inte direkt het. De stora, (s) och (m), i opinionsmätningarna har båda lyft klimatfrågan. Tyvärr bara i retoriken men det är ju ändå ett steg.
Piratpartiet har också ökat. De är verkligen ett missnöjesparti, dock i en viktig fråga men det behövs mer. Lyssna gärna på Ekots lördagsintervju med Richard Falkvinge.

Att Piratpartiet har ökat är mer en protest än ett politiskt ställningstagande. Om alla resonerade som Piratpartiet skulle politiken bli väldigt konstig. Att bara bry sig om en fråga och sedan förlita sig på vad andra tycker i övriga frågor ger ingen politik som ser till helheten. Det är som det brukar bli med ”SJUKHUS”-partier. De rider på en missnöjesvåg och oftast så blir det inte så mycket av det. Man vet ju aldrig kanske kan det bli annorlunda nu att det skapar ett engagemang som håller långsiktigt. Det är ”en” viktig fråga men det finns andra också. Det är några veckor kvar så det kan hända mycket under den tiden.

Det som kan påverka valdeltagandet är ju att många inte tycker att det spelar någon roll vad ded röstar på. Att EU inte går att påverka. Visst är det svårt att påverka men det går. EU ökar ju inte direkt i popularitet trots att man använder ”pengar” som smörjmedel. EU-bidrag känns som pengar man får men Sverige får mindre tillbaka än vad vi betalar i medlemsavgift. Dessutom lägger svenska kommuner och regioner stora summor på att bara hantera alla regler och förordningar som EU lämnar i från sig och stora resurser att hantera själva ansökningshandläggandet. Så även om det finns EU-bidrag kan man ifrågasätta om dessa används till det som behövs mest.

Enligt en opinionsundersökning gjord av Demoskop och Expressen tror två av tre svenska väljare inte att Sverige kan påverka EU särskilt mycket. Drygt tio procent tror att EU-parlamentarikerna har mycket litet inflytande, bara 1,3 procent tror att inflytandet är mycket stort.

Kategori: EU, miljö  | Skriv en kommentar
fre
22
maj
2009
fredag, 22 maj, 2009 | Skriven av:

SDS skriver ”Bidöd hotar Europas växtliv”

Det surrar än, men det är kris i bikuporna. Över hela Europa minskar antalet bin oroväckande. Därmed hotas växtligheten.
– Det är något konstigt på gång, säger Gert Johannesson, veteranbiodlare i Malmö.
I år har tre drottningar bara försvunnit från hans bikupor. Förra året var det en. Tre bisamhällen återstår på hans tomt i Vintrie.
– Det värsta är att ingen vet varför de försvinner. Den troligaste förklaringen är nog odlingsmetoder tillsammans med bekämpningsmedel som förgiftar bina, säger Gert Johannesson.

I tjugo år har han haft bin. Nu är han ordförande i Malmöortens biodlarförening. Den har haft uppåt etthundra medlemmar, men nu är de bara tjugo.
– Och medelåldern stiger. Det and ra stora hotet mot binäringen är nyrekryteringen av biodlare. Yngre har inte tid.

Larmrapporter om binäringens kris kommer från hela världen.

Detta är inget nytt. Larmrapporter har kommit under en lång tid och de blir allt allvarligare. Det är inte bara i Sverige utan det är problem överallt. Många ser kanske bara bi som något otäckt och inser hur mycket jobb de utför.
Det är inte bara att bina producerar honung utan de möjliggör goda skördar för fruktodlingar, rapsodlingar …
Listan kan göras lång.
Det är dags att stanna upp och fundera på hur vi hanterar vår miljö.

EU-parlamentets jordbruksutskott har tagit varningarna på allvar. Forskning om orsakerna och hur de ska bemötas är på gång. Bekämpningsmedel och parasiter antas vara de största bovarna.

Bland akuta åtgärder diskuteras också ekologiska kompensationsområden för att säkra tillgången på pollen och nektar. Moderna odlingsmetoder är föga bivänliga.

Kanske blir detta en bifråga i kommande EU-val.
Sedan kan man fundera på alla GMO-grödor. Hur påverkas bina av dessa?

Det är också ett problem med att GMO-grödorna kontaminerar icke GMO-grödor. Bina blir ett oskyldigt redskap för t.ex. Monsanto. Utan att veta om det sprider de gener som finns i de patenterade grödorna. Monsanto kan sedan kräva ersättning från odlare som har fått sitt eget utsäde förorenat GMO-utsädet. Det självklara borde istället vara att Monsanto som skulle betala för att deras GMO har förorenat övriga grödor.
Detta är också en EU-fråga där tyvärr alliansregeringen i form av centerpartistiske jordbruksministern drivit helt fel linje.
EU:s miljöministrar beslutade i december 2008 att kräva en översyn av hur genmodifierade grödor långsiktigt påverkar miljön, ekosystemen och hälsan. Beslutet innebär att regioner och kommuner har rätt att utropa GMO-fria zoner. Den svenska regeringen har inte drivit den linjen, men blev lyckligtvis överkörd.
Men under tryck av EU-kommissionen och vissa länder tog man inget beslut om gränsvärden som garanterar att utsäde som säljs inom EU är fritt från kontaminering av GMO.

– Det bästa sättet att förhindra att vi får in sådant utsäde, t ex i ekologiska odlingar, är att vi utropar våra kommuner till GMO-fria zoner, säger Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna. Det är viktigt att ställa höga krav på leverantörerna av utsäde så att de garanterar att frön och plantor är fria från genmodifierade organismer.

Ännu en anledning att kryssa Carl Schlyter i valet den 7 juni.

Läs mer om GMO!
SR, Greenpeace, GMO fria zoner, Ekologiska Lantbrukare, GMO & valdebatt, Regeringen medverkar till att tvinga på européerna GMO-mat

Kategori: ekologi, EU, miljö  | Skriv en kommentar
fre
22
maj
2009
fredag, 22 maj, 2009 | Skriven av:

fdr-logga-maj-2008Det blev tidigt idag också. Det är precis som förra fredagen då jag åkte till Skövde för att vara med på Miljöpartiets kongress. Denna gång är det för att vara med på Djurens Rätts riksstämma i Kalmar.
Det är skönt att vara uppe tidigt och speciellt inne i stan. allt är så lugnt och inte så mycket trafik.

Kategori: djurrätt  | Skriv en kommentar