Inlägg den 14 maj 2009

tor
14
maj
2009
torsdag, 14 maj, 2009 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver “Nu lyser dioderna lika starkt som lysrör”

Lysdioder är en energieffektiv teknik utan kvicksilver vilket gör den miljövänlig. Nu har tyska forskare enligt tidskriften Nature fått en lampa med lysdioder att lysa lika starkt som ett lysrör

Nu är lysdiodernaa lika effektiva, eller effektivare, än lysrören. Diodtekniken, som är uppdelad i LED-teknik och OLED-teknik, saknar kvicksilver och är energieffektivare än både lysrör och lågenergilampor. Tekniken finns redan i dag i många mobiltelefonskärmar och i datorskärmar.

Problemet har hittills varit att få dioder att lysa tillräckligt starkt i en vanlig lampa. Nu har emellertid tyska forskare lyckats få dioder att lysa lika starkt som ett lysrör. Därmed kan diodtekniken på allvar börja tävla om att få ingå i framtidens lampor och bildskärmar.

Bra att lysdioder blir konkurrenskraftiga gentemot lysrör. Att byta glödlampor mot lågenergilampor är inte utan problem eftersom de innehåller kvicksilver. Visserligen är många lågenergilampor inkapslade så att de är svårkrossbara. Att byta ut glödlampor minskar energibehovet vilket är nödvändigt och bra. Detta ställer även krav på hantering av lågenergilamporna dels när de är “lysande” men speciellt när de har gått sönder och ska destrueras.

tor
14
maj
2009
torsdag, 14 maj, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Bredbandsoperatör döljer fildelande”

Allteles kunder får nu en gratis anonymiseringstjänst som döljer eventuellt fildelande. Därmed blir också Ipredlagen verkningslös. Vi säkrar våra kunders rätt till en privat sfär på internet, säger Allteles vd.

Stockholm. Bredbandsleverantören Alltele ger sina 120 000 kunder möjlighet att gratis ladda ner en avancerad anonymitetstjänst. Bakom beslutet ligger en efterfrågan från bolagets kunder.

Motmedel mot IPRED är inget nytt. redan 24 mars kunde man läsa i SvD “The Pirate Bay startar anonymiseringstjänst”

The Pirate Bay utvecklar nu en anonymiseringstjänst. Tjänsten ska heta Ipredator och för första gången tänker nu gänget bakom fildelningssajten ta betalt.
Tjänsten bygger på så kallad VPN-teknik. Peter Sunde, en av The Pirate Bays grundare, förklarar att användaren får ett konto och i stället för att koppla upp sig på internet direkt går uppkopplingen via Ipredatorn.

IPRED är ett beställningsverk av stora film- och musikbolag. Syftet är att tjäna ännu mer pengar inte i första hand att låta de som skapar “kultur” ska kunna leva på det.
IPRED ändrar grundläggande principer inom rättsväsendet och är ett hot mot den personliga integriteten.

Man kan undra om alliansen och socialdemokraterna som röstade för IPRED fortfarande tycker att det var ett klokt beslut?

Det hjälper kanske Piratpartiet att komma in i Europaparlamentet.

Läs mer!
Lage Rahm
StoppaIPREDnu