tisdag 26 maj 2009 | Skriven av:

Nu är jag på plats i Borlänge. Solen skiner och temperaturen är somrig. Jag är på Brand 2009, en blåljus historia. Precis vid konferensanläggningen ligger det ett dagis. Det var många dagisbarn som gick med stora ögon och tittade på alla brandbilar och det var inte bara killar.
Det är något magiskt med “brandväsendet”. Många som lockas till “räddningstjänsten” gör det säkert för det spännande och fysiskt krävande jobbet. Nu är räddningstjänstens viktigaste uppgift att förebygga olyckor. Detta är ett arbete som kommer att ta tid att få full effekt på. Givetvis kan man inte bara jobba förebyggande utan det behövs även det gamla vanliga. Det har dock hänt en hel del med vilken utrustning man har tillgång till.
På konferensen finns det en massa utrustning från ficklampor till helt utrustade brandbilar.
Temat på konferensen är “Samhällsskydd och Beredskap”. Tre “myndigheter”, Krisberedskapsmyndigheten (KBM), Räddningsverket (SRV) och Styrelsen för psykologiskt försvar (SPF), har blivit en “Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB”.

MSB är en ny myndighet som samlar allt arbete med skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar.
Vi arbetar för ett stärkt samhällsskydd och en god beredskap där alla tar ansvar. Arbetet bedrivs i nära samverkan med andra samhällsaktörer och omfattar hela hotskalan och alla risknivåer – från små olyckor i vardagen till stora katastrofer.

Vi är på en stor konferensanläggning och det är mycket folk vilket skulle kunna innebära problem om något händer. Jag har aldrig varit med om att man har haft en säkerhetsgenomgång. Denna gång fick vi en genomgång. Detta borde ske oftare. På denna konferens borde man kunna känna sig extra trygg eftersom minst hälften av de närvarande är “brandmän” och resten jobbar i räddningstjänsten eller i dess närhet.
Fortfarande dör 3000 döda varje år i någon form av olycka, 100 000 blir svårt skadade och detta kostar många miljarde. Jag tyckte jag hörde siffran 40 miljarder. Så även om vi har en bra lag, “Lagen om skydd mot olyckor”, så räcker inte det om man inte implementerar den. Samma sak med Djurskyddslagen, en bra lag som inte är fullt ut implementerad.

Träffar: 12

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>