Inlägg den 19 maj 2009

tis
19
maj
2009
tisdag, 19 maj, 2009 | Skriven av:

Miljöpartiets andra namn till Europaparlamentsvalet den 7 juni är Isabella Lövin, som skrivet boken “Tyst hav”.

Jag har snubblat över ett gigantiskt problemområde och det lämnar mig inte längre ifred. Havsfrågor kan tyckas vara en liten bråkdel av det som EU sysslar med, men havet täcker 71 procent av jordens yta. En majoritet av planetens livsformer finns i haven, haven reglerar vårt klimat, haven sväljer ständigt nya gifter och dessutom mycket av atmosfärens överskott av koldioxid. Haven producerar syre, mer än regnskogarna.

Det industriella fisket har sedan 1950-talet tömt världshaven på mellan 70 och 90 procent av de stora rovfiskarna. Detta har radikalt ändrat ekosystem och försvagat havens motståndskraft mot andra miljöhot. EU är världens näst största fiskenation, en av världens största fiskimportmarknader, EU är ansvarigt för en mycket stor del av den utfiskning som pågår i världshaven. Jag ser fram emot att tillsammans med andra gröna krafter jobba hårt för att driva fiskepolitiken i hållbar riktning. Subventionerna måste avskaffas, vetenskaplig rådgivning följas, fiskefria områden införas, dumpning av fisk förbjudas och att fiskeavtalen med tredje världen måste bli transparenta.

EU: s jordbruks- och fiskepolitik påverkar vår egen hälsa, Östersjöns hälsa, hela planetens hälsa. När den också drabbar fattiga länder då vi dumpar marknaderna hos dem, eller låter EU-fartyg fiska ut deras vatten, har jag funnit att ingenting kan vara mer meningsfullt än att försöka påverka och förstå den politiken.