Inlägg den 12 maj 2009

tis
12
maj
2009
tisdag, 12 maj, 2009 | Skriven av:

I dag var det extra direktion med Räddningstjänst Syd med anledning av händelserna i Rosengård. Det togs inga beslut utan direktionen fick information om vad som hänt och hur situationen är just nu.
Tyvärr har media inte alltid visat en korrekt bild av händelserna. Bl.a. har man målat upp bilden att det är många anställda som flytt station Jägersro som ligger närmast Rosengård. Det är en person som lämnat stationen men inte pga av händelserna i Rosengård.
Situation är givetvis allvarlig i Rosengård även om det mesta som hänt inte gäller hela Rosengård. Det är främst ett område, Herrgården, som det mesta hänt den senaste tiden.
Just i Herrgården har en utomstående konsult gjort en undersökning som bl.a. undersöker förtroendet för Räddningstjänsten Syd. Man frågade över 1000 personer i åldern 15 år och uppåt. vilket är 1/3 av de boende i Herrgården. Man är orolig för vad som händer men man har stor tillit till räddningstjänstens personal. Detta innebär ändå att Räddningstjänst Syd måste fortsätta att synas i Rosengård, på gatorna, i skolorna, bland föreningarna.
Det som händer i Rosengård smittar av sig och det har förekommit incidenter även i andra kommuner.
Det behövs många åtgärder men det är inte bara ett problem för polisen och räddningstjänsten. Visst behövs det mer poliser i området nu men den långsiktiga lösningen är att förbättra situationen i området. Skolan och föreningslivet behöver förstärkas. Föräldrarna måste ta sitt ansvar. Mer information behövs på fler språk än svenska.
Bostadsstandarden är så dålig att den inte skulle accepteras någon annan stans. Arbetslösheten är stor. Utanförskapet är stort.

Nästa direktion i juni ska vi förlägga till station Rosengård. det blir en heldag och vi kommer då att besöka området. Det är en liten klick som ställer till mycket besvär, en del av dessa bor inte ens i Rosengård.

Vi kommer att få leva med problemen ett tag. Det kommer att krävas uthållighet och tålamod.