Inlägg den 09 maj 2009

lör
9
maj
2009
lördag, 09 maj, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Resistenta bakterier likställs med klimathotet”

Motståndskraftiga bakterier är ett av de värsta hoten mot den globala folkhälsan. För kommande 
generationer är det lika allvarligt som förändringen av klimatet. Redan dödas lika många européer av overksam antibiotika som av trafiken. – Inte många förstår vidden av problemet, säger Otto Cars, expert på antibiotikaresistens på Smittskyddsinstitutet.

Penicillin, den första antibiotikan, slog igenom under andra världskriget. Medicinen räddade mirakulöst miljontals människor från sjukdomar som man tidigare hade dött av: lunginflammation, hjärnhinneinflammation, svåra sårinfektioner, syfilis och andra.

Antibiotika har varit något som gjort mycket gott men pga missbruk har det skapat nya problem. Som vanligt skapar överkonsumtion problem.
Det är redan nu ett problem. Två nyfödda på Universitetssjukhuset Karolinska-Huddinge dog förra året dog på grund av att det inte fanns verksamma mediciner mot ESBL, multiresistenta tarmbakterier. Varje år dör cirka 37 000 människor inom sluten vård i EU som en direkt följd av infektioner. Av dessa dödsfall är hälften orsakade av multiresistenta bakterier.

Detta är nu ett stort problem men kommer i framtiden att bli än större. Det är dags att se över hur vi använder de verktyg vi har.

En nödvändighet är att minska behovet och då behöver vi ändra vår livsmiljö och vår livsstil. Där finns mycket att göra. Dessutom behöver vi se över läkemedelsanvändningen i stort. Många läkemedel ges för att motverka biverkningar av andra läkemedel.

Läs mer!

lör
9
maj
2009
lördag, 09 maj, 2009 | Skriven av:

GP skriver “Piratpartiet tar sig inte in”

Kraftigt upp för Moderaterna och Socialdemokraterna. Men småpartierna får kämpa för att sitta kvar i EU-parlamentet.

sifo-eu-val-maj-2009Det visar en Sifo-undersökning som GP låtit göra. Piratpartiet har tagit över rollen som uppstickare och kan närma sig ett mandat i Bryssel.

GP har simulerat ett valresultat utifrån att 43 procent av de röstberättigade säger att de skall rösta. Antalet röstberättigade i år är drygt sju miljoner. S skulle få 8 mandat, M får 5 och MP 2, medan FP, V och C får vardera ett.

Kristdemokraterna och Junilistan skulle båda tvingas lämna parlamentsbyggnaden.
– Det ser ut att bli storslam för de stora partierna. Så brukar det inte vara, säger Henrik Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Vänsterpartiet minskar ordentligt, från 12,8 procent 2004 till 5,3 procent om det vore val i dag. Även Junilistan möts av en drastisk tillbakagång. I undersökningen får partiet endast 1,7 procent av väljarnas stöd.

Miljöpartiet är på väg mot 2 mandat och är tredje största partiet. (s) och (m) stärker sina positioner. Detta är en av de få mätningar där (s) går frammåt, de ökar i denna med 10.7 %-enheter.
Piratpartiet tar inget mandat men är kanske på väg mot ett. Valdeltagandet pekar på ca 40%.

Nu när klimatfrågan är den viktigaste frågan för väljarna så borde Miljöpartiet kunna öka ännu mer. Tre mandat borde inte vara omöjligt.

eu-mp-toppkandidaterMiljöpartiets tre huvudkandidater är Carl Schlyter, Isabella Lövin och Bodil Ceballos.
Miljöpartiet har valt att framförallt prioritera klimat-, havs- och flyktingfrågor i mycket av vårt material, eftersom dessa är våra tre toppkandidaters högst prioriterade frågor.

Mp har även andra prioriterade frågor såsom integritet, jordbrukspolitik, jämställdhet, demokrati, med mera.

Temperaturen på jorden stiger och vi människor är ansvariga. Eftersom det är vi som orsakat klimatförändringen är det också vi som kan stoppa den. Det är vi som ska ändra vårt sätt att leva, här och nu – och ingen annan, någon annanstans, någon annan gång.

Politiska beslut behövs för att människor ska ha möjlighet att göra bra val när det gäller varor, bostäder, transport och energi.

EU har förstått att klimatet är ett allvarligt problem, men är inte i närheten av att ta konsekvenserna av det. Att fortsätta pumpa in pengar i motorvägar, flygplatser och kärnkraftsforskning är inte särskilt smart om man på allvar vill klara klimatet.

Omoderna, smutsiga bränslen och kärnkraft har ingen plats i ett hållbart samhälle. Miljöpartiet vill stoppa all utvinning av olja och kol, och väljer hellre billiga och rena energislag än farlig och dyr kärnkraft. Den nya tekniken är redan här och med moderna energikällor och ny infrastruktur kan vi både rädda klimatet och skapa ett samhälle med nya gröna jobb, högre livskvalitet och vettig konsumtion.

Situationen är allvarlig, men kan också föra goda saker med sig. Vi har chansen att ta tag i dessa livsnödvändiga frågor och göra samhället grönare och mänskligare – men det kräver modiga politiker. EU kan vara dragloket för klimatarbetet i världen och Sverige kan vara dragloket för klimatarbetet i EU.

Kategori: EU  | Skriv en kommentar
lör
9
maj
2009
lördag, 09 maj, 2009 | Skriven av:

SkD skriver “Busstaxan upp med två kronor”

Det blir ännu dyrare att åka buss i stan. Alliansen spär på höjningen till två kronor. En resa kostar därmed 17 kronor.
Busstrafiken går med stort underskott. Alliansen i tekniska nämnden har därför beslutat föreslå en höjning med en krona.

Höjningen ska tas upp i kommunfullmäktige den 28 maj. Ärendet dök plötsligt upp på senaste kommunstyrelse utan förvarning. Beslutet togs under ärendet “Delårsrapport” utan underlag. I tekniska nämnden hade man ett ärende “Delårsrapport och taxa”. Då ville alliansen höja med en krona och nu senast på kommunstyrelsen vill man höja med två kronor.
Alliansens recept är som vanligt sänk skatt och höj avgifter.