Inlägg den 08 april 2009

ons
8
apr
2009
onsdag, 08 april, 2009 | Skriven av:

SDS skriver ”Nytt jätteras för Mona Sahlin”

Fredrik Reinfeldt åtnjuter mer än dubbelt så stort förtroende som S-ledaren Mona Sahlin i väljarkåren, enligt Aftonbladets mätning. Sahlin samtalade i dag med LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin i SVT och uttryckte sitt stöd.

Det är väl inte så konstigt när man tänker på det som den senaste veckan. Mätningen är gjord mellan den 31 mars och 6 april. AMF skandalen drabbar nu LO-ordföranden och hon drar med sig s-ordföranden. Ljuset på AMF-VD:n är borta.
Det är lite pinsamt hur tafatt det hela har skötts. Samtidigt tycker jag nog att det som vanligt målas upp värre eftersom det är en kvinna. Det verkar precis som LO-ordföranden var ensam i styrelsen. Att hon sedan får stöd från en kvinna gör ju inte saken ”bättre”.

Man måste ändå gratulera Reinfeldt. Han har lyckats med att tysta ner den kris som alliansens politik har skapat. Budskapet ”Alla problem beror på krisen på världsmarknaden och den kan vi inget göra åt”. Finansministern spär på och säger att krisen är värre än de värsta kritikerna uppger.

Är det kris i vårt land då måste vi hålla ihop och bita ihop. Det finns ju de som har det än värre.

Visst i Sverige har vi det fortfarande väldigt bra. I alla fall de allra flesta. Dock ökar klyftorna, arbetslösheten stiger, ungdomsarbetslösheten ännu mera.

peter_mariaRegeringen visar att de håller hårt i skattebetalarnas pengar i alla fall nu. Annorlunda var det när det gällde sänkning av fastighetsskatten där gav man de som inte behövde sänkt fastighetskatt störst ”återbäring”. Nu har regeringen kastat ut lite stöd till kommuner och landsting. Detta stöd gynnar de s.k. rika kommunerna.

Trots all ka bara glädjas över att förtroendet för miljöpartiets språkrör har ökat. Bland väljare mellan 18-29 år har Maria och Peter störst förtroende 44% och på andra plats kommer Reinfelft på 41% och Lars Ohly kommer sist på 15%.

Bara för Lars Ohly har väljarna mindre förtroende än för Sahlin, enligt Aftonbladets mätning. V-ledaren hamnar i botten och får 20 procent, också det ett ras med fem procentenheter. Däremot går det bättre för de gröna språkrören. De ökar till och med sitt förtroendekapital med en procentenhet till 36 procent och ligger därmed tvåa bland partiledarna.

Men för resten av dessa går det alltså utför. Maud Olofsson backar med 5 procentenheter till 34, Jan Björklund med 1 till 29 och Göran Hägglund med lika mycket till 28 procent.

Det är bara uppåt för (m) och (mp) övriga går det utför men det är egentligen bara för (m), (s) och (v) där siffrorna signifikanta.

Allmänt förtroende (mycket stort + stort förtroende bland väljarkåren)
(m) – 60%
(mp) – 36%
(c) – 34%
(fp) – 29%
(kd) – 28%
(s) – 27%
(v) – 20%

Läs mer på SIFO:s hemsida!

Kategori: politik  | Skriv en kommentar