Inlägg den 15 april 2009

ons
15
apr
2009
onsdag, 15 april, 2009 | Skriven av:

Den viktigaste utmaningen för Sverige är att det görs satsningar som ger jobb samtidigt som de leder till mindre klimatpåverkan. Det behövs en Green New Deal för Sverige, säger Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Mikaela Valtersson, med anledning av att vårbudgeten debatteras i Riksdagen i dag.

– Vi står inför en gyllene möjlighet att genomföra en samlad och offensiv politik. Med stora satsningar på grön teknik, hållbara transporter och energieffektivisering skapas nya jobb och bidra till ett mer hållbart klimat, säger Mikaela Valtersson.

maskros_25cm– Nu krävs ansvarstagande, ledning och mod att tänka nytt. Det är en stor besvikelse att regeringens vårbudget är förvånansvärt tunn på innehåll, idéer och förslag. Regeringen har en politik för att människor ska söka jobb, inte få jobb.

– Det vi mest saknar i regeringens politik är satsningar på företagande och nya jobb. Ungdomarnas chanser till jobb måste prioriteras. Det behövs mer pengar till förskolor och skolor så att det inte blir barn och ungdomar som får ta smällen av lågkonjunkturen, precis som under 90-talskrisen.

– Ungdomsarbetslösheten i Sverige är den näst högsta i EU och den ökar för varje månad. I dag passiviseras dessa unga arbetslösa med jobbgarantier, istället för att satsningar görs på att öka deras kvalifikationer och kunskaper. Det behövs mer utbildning och kvalificerad omställning, säger Mikaela Valtersson.

ons
15
apr
2009
onsdag, 15 april, 2009 | Skriven av:

Ny Teknik skriver “Svenska el-Fiaten har nu sett dagens ljus”

Nu är den första, moderna svenska elbilsfabriken officiellt invigd och den första elbilen har sett dagens ljus. Det var som ryktet förtäljde en Fiat 500 som får sitt elbils-inkråm monterat i Nol.

– Det är en småbil, en riktig bil i plåt med krocksäkerhet och inte en massa plast. Vi får bilarna skickade till oss precis så som vi vill ha dem, utan förbränningsmotor och annat, säger Håkan Sandberg, en av delägarna i det nya bilföretaget EV Adapt i Nol utanför Göteborg.

Håkan Sandberg är en av grundarna till batteriföretaget Alelion som i dag invigde sin kombinerade batteri- och elbilsfabrik i Nol i Ale kommun där den anrika batteritillverkaren Tudor tidigare huserade.

Håkan Sandberg är tillika vd för företaget Autoadapt som är med i det nya elbilsprojektet. Hans partner och medgrundare heter Peter Wahlsten. Båda har sin bakgrund i Tudor och ETC Battery.

Tomt chassi och kaross från Fiat i Polen
Enligt Håkan Sandberg ska de två företagen Alelion och Autoadapt bygga en elbil på chassit och karossen av Fiat 500-bilar som tillverkas i Fiats fabrik i Polen.

Detta är något som är värt att stödja iställer för att bara stödja den fossilbilstillverkningen vi har. Detta ger nya jobb och en klimatbättre produkt.

Det är inte bara att lyfta ut bensinmotorn och sätta in en elmotor. Speciellt behövs det bättre batterier samtidigt som man även behöver trimma in “elsystemet”. Så det finns mycket att göra och det är viktigt att man börjar NU.

ons
15
apr
2009
onsdag, 15 april, 2009 | Skriven av:

maskros_25cm Vilka kunskaper får en avstängd elev och var kommer de att ta vägen, säger Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand om regeringens nya förslag om hårdare tag i skolan.

– Jan Björklund har missuppfattat problemet. Istället för resurser till skolan levererar Björklund bara fler varianter av straff. Stökiga elever behöver fler vuxna i skolan. Att slängas ut på stan är förödande för dem, säger Maria Wetterstrand.

– Skolans huvuduppgift är att ge eleverna kunskaper för livet. Jan Björklunds förslag till ändring i skollagen innebär i praktiken att skolplikten avskaffas och att elever som verkligen behöver undervisning och stöd från vuxna kan portas från skolan, säger Miljöpartiets skolpolitiske talesperson Mats Pertoft.

– Att inte klara av att ta hand om en elev i skolan är ett misslyckande. Men att stänga eleven ute är som att sopa problemet under mattan. Det löser inga problem. Med en skola som utgår i från individens villkor behöver skolan klara av att ge tidskrävande elever mer hjälp och uppmärksamhet. Det är bättre att all den lärararbetstid som skulle läggas ner för kvarsittning och försittning i stället används i förebyggande syfte, säger Mats Pertoft.

– Jan Björklunds modell med avstängning av barn gör att barnen blir extremt utelämnade till enskilda lärares och rektorers godtycke. Rättssäkerheten är hotad, säger Maria Wetterstrand.