Inlägg den 28 april 2009

tis
28
apr
2009
tisdag, 28 april, 2009 | Skriven av:

naturbussen_storRegionfullmäktige som nu har pågått sedan kl. 10.00. Just nu diskuteras en interpellation om Naturbussen som försvann.
Lunds kommun har varit drivande i att skapa en kulturbuss. Nu har alliansen och Skånetrafiken nästan lyckats att skjuta Naturbussen i sank.
Hur regionala tillväxtnämnden (RTN), kollektivtrafiken och Skånetrafiken kunnat misslyckas så. Kanske är det inget misstag. Det är inte första gången Skånetrafiken struntar i att genomföra beslut.
Ordförandena i dessa nämnder som är moderater tycks inte ha förstått hur Naturbussen har fungerat. Dessutom verkar de inte speciellt intresserade av verksamheten.
RTN:s ordförande hon tyckte bara att det var lite barnsjukdomar att verksamheten helt försvinner under nästan 2 år. Det har jag svårt att bara kalla barnsjukdomar.
Ett annat roligt argument var att Naturbussen är något helt annat och att den nya “natur- och kulturbussen” var så mycket mera. Problemet är bara att det blev ingen verksamhet alls.
Naturbussen hade extra turer till ställen dit man normalt inte kunde komma med kollektivtrafiken och dessutom fanns det ett gediget program med guidningar, vandringar m.m. kopplat till avgångarna.
Så här får det inte gå till. Ska kolla upp vilka beslut som är fattade och vad man kan göra årt det hela. Tyvärr är nog vårens verksamhet körd men till hösten måste det igång!

tis
28
apr
2009
tisdag, 28 april, 2009 | Skriven av:

Har följt debatten i region Skånes fullmäktige. Man började prata om årsredovisningen för 2008. Det var minst två varianter av “samma verklighet”, för det finns väl bara en verklighet.
Man kan undra vem som tittar och lyssnar på detta och om man blir klokare efter detta på vem som har lösningarna på “problemen”.
2008 gör region Skåne ett bra ekonomiskt resultat men är verksamheten i samma klass?
Ofta när det gäller årsredovisningar så är det pengar som är styrande. Gör man ett bra resultat är det samma sak som att man inte går minus.
Visst måste man få med ekonomin och det är omöjligt att bara göra minusresultat. Det finns ju inte obegränsat med resurser.
Ändå så måste det vara behovet av vård och omsorg som ska vara styrande. Dessutom måste man göra investeringar för att på sikt göra förändringar.
En stor del av region Skånes verksamhet är “sjukvård”. Miljöpartiet har drivit folkhälsofrågor och miljöfrågor och fått visst gehör. Dock behövs fler åtgärder.
Vi står inför en stor utmaning när det gäller klimatfrågan. Då är det inte bara folkhälsan och miljön i Skåne. Klimatfrågan är global.
Undersökningar som görs visar att det finns många problem när det gäller folkhälsan.
Det finns många som mår bra och har fått det bättre de senaste 10 åren men det finns också många som har fått det sämre.
Ska man öka folkhälsan måste man börja tidigt. Ska man minska spänningar i samhället måste man skapa en gemenskap med respekt för andra . Då behövs det mer samarbete och mindre konkurrens. Skolan ska inte bara skapa högpresterande produktionsenheter utan trygga och självgående individer som vill och kan ta ansvar för sig själv och för det gemensamma.

I dag började jag med Twitter och det har Region Skåne också gjort. Till vilken nytta kan man undra. Det pratas så mycket om det så man “måste” ju testa!!??
Alla partier verka hänga på trenden, en s.k. Obama-effekt.
Jag har ännu inte riktigt förstått det fina med det. Det finns säkert en bra användning men just nu så känns det bara som ännu en snuttifiering och mer jobb för FRA.
Kollar man på sändningen från regionfullmäktige så kan Twitter vara ett komplement att man lätt kan komma till rätt ärende med vidhängande dokumentation.
Men det kan man ju göra utan Twitter.
Jag kanske kommer på finessen …