Inlägg den 04 april 2009

lör
4
apr
2009
lördag, 04 april, 2009 | Skriven av:

Sitter åter på tåget, denna gång söderut. Vi kom iväg lite sent från Stockholm och fick stanna tåget en gång för att starta om datorsystemet innan vi kom till Katrineholm där tåget fick vändas. Detta gjorde susen så nu kör tåget med full hastighet.

Nu Šr Reinfeldt stšrst - Nyheter - Expressen.se
Har varit på Miljöpartiets förtroenderåd. Det blev mycket diskussion kring samarbete med s och v. I dag presenterades Demoskops senaste mätning. Miljöpartiet går framåt med 1,5 %-enheter och är nu åter 3:e största parti. Denna gång har även centern trillat ur riksdagen. Om man räknar samman alla allianspartier så har alliansen majoritet men räknar man bort (c) och (kd) så kan mp,s och v bilda en minoritetsregering och (sd) blir vågmästare.
Moderaterna är nu största partiet med en uppgång med hela 9 %-enheter, (s) tappar nästan lika mycket.

Vilka slutsatser man ska dra av detta är inte så lätt.

Språkrören informerade om energimotionen som miljöpartiet, (s) och (v) har lämnat in.

Läser man motionen så ser man att det inte är en ren (mp) motion men den är ändå mycket mer radikal än det som sittande regerings förslag.

Från 2008 till 2020 vill regeringen minska utsläppen med 9 miljoner ton. Vi vill minska med 18 miljoner ton (dubbelt så mycket). Gäller icke handlande sektorn.

Det som är lite besvärligt med motionen är “kärnkraftsavvecklingen”. Miljöpartiets linje är att avveckla så fort texten i motionen ger ett litet annat intryck. Det är dock ett stort steg att få (s) med på att inte bygga ut kärnkraften. Ett stort problem är att en del LO-fack anser att vi behöver kärnkraften för att göra svensk industri konkurrenskraftig.
Här har vi en jätteuppgift att inte ge oss utan att driva på och förklara hur det verkligen ligger till.

Kärnkraften skulle bli dyrare om de betalade alla sina kostnader drifts och avfallskostnader. Ännu finns ingen som säkerhet vet hur man ska förvara avfallet och inte vad det kommer att kosta.

I motionen tar man också upp problemet med att utvinna uran i Sverige.

En rödgrön regering kommer aldrig att medverka till att uranbrytning startas i Sverige.
Vi kommer inte heller att medverka till storskalig fossilutvinning i Sverige.
Regeringen bör verka för att kärnkraften skall betala sina fulla avfallskostnader och
för ett obegränsat skadeståndsansvar för kärnkraftsolyckor.

Motionen är en kompromiss av tre partiers politik vilket visar på problematiken. Ska man kunna driva en långsiktigt hållbar politik krävs det att man kommer överens över partigränserna. Det är inte smärtfritt men nödvändigt.

På mötet hade vi en bra dialog kring samarbetsgrupperna mellan (mp), (s) och (v). Det kom fram många bra idéer vad miljöpartiet ledamöter ska driva i dessa grupper. Innan vi har rott båten i land återstår mycket arbete men det ska gå. Det måste bara gå nu har vi en möjlighet att påverka på allvar.

Dessutom fick vi en förhandstitt av miljöpartiets EU-valsaffischer. Än en gång kommer vi att ha de bästa affischerna.

Det är inspirerande att åka på förtroenderådet, dels att prata med partistyrelsen, riksdagsledamöter och EUP-ledamöter men även att träffa andra miljöpartister från hela landet.

Nu är jag trött och längtar till kolonin. I morgon blir det ingen politik bara trädgårdsarbete.


SDS, SvD

lör
4
apr
2009
lördag, 04 april, 2009 | Skriven av:

utsikt-red-boat-kajuta
När man besöker Stockholm och behöver ha någonstans att sova så kan det bli ganska så dyrt. Miljöpartiets kansli ligger vid slussen som ligger vid Söder Mälarstrand. Längs kajen ligger där ett antal båtar med rum, från vandrarhem standard till egna hotellrum.
Denna gång bodde jag på “The Red Boat”. Det är bra pris, lite trångt och ingen superklass men helt OK. Det är inte så dumt att ha utsikt över vattnet. Nära till kansliet och nära till Stockholms Central. Skönt att slippa åka tunnelbana och skönt att gå längs vattnet och över Riddarholmen. Skönt att få en promenad efter och innan tågresan.

Kategori: internt  | Skriv en kommentar