Inlägg under » september, 2009 «

ons
30
sep
2009
onsdag, 30 september, 2009 | Skriven av:

Läs mer!

Kategori: klimat  | Skriv en kommentar
tis
29
sep
2009
tisdag, 29 september, 2009 | Skriven av:

När jag var på FR i helgen passerade jag Hötorget. Jag har varit på Hötorget flera gånger under många år. På senare år har torghandeln förändrats. Nu slås man av att det knappast är någon mångfald i utbudet av produkter. Något ekologiskt kunde inte skådas och de flesta frukt och grönsaks stånden ser exakt lika dana ut. I lördags hade man massor med kantareller och trattkantareller. De påstods vara svenska och utgångspriset var halva priset.
Lite lustigt att dessa stånd har exakt samma utbud och precis samma upplägg angående pris och placering av produkter. Alla sålde till halva priset och det priset verkade högre än vad det normalt är i vanliga livsmedelsaffärer.
Hur kan det vara så???

Hötorgshandel_sep2009

Kategori: handel  | Skriv en kommentar
mån
28
sep
2009
måndag, 28 september, 2009 | Skriven av:

Har varit på ett möte för att ta fram en ny Handikapplan i Lunds kommun. Gruppen som jag är med i ska speciellt se det ur Kultur- och fritidsnämndens perspektiv.
Det blev många bra diskussioner och många bra idéer kom fram.
Ett stort problem är att man ser det som ett “problem” att samhället ska vara tillgängligt för alla. Det borde ju vara självklart. Frågan är om det inte borde vara en Tillgänglighetsplan.
Det finns beslut att “enkelt avhjälpa hinder” ska vara fixade senast 2010.

Eftersom dagens samhälle utestänger många från många arbete, aktiviteter och platser och då inte bara pga av handikapp. Detta är olika former av diskriminering. Vad som i behövs i grunden är att man ändrar attityder. Detta är svårt men det går. Mycket av den diskriminering som sker beror på okunskap.

Det är lite oklart när den nya planen ska tas. Det verkar som att det finns tankar att den ska tas redan i januari 2010, vilket känns lite tidigt. Dessutom är det oklart om det finns någon styrgrupp i detta ärende.

Läs mer!
Handikapplan, 2006-2010 med handlingsplan för 2006-2007 (2 Mb)

Handikapplan, 2006-2010 med handlingsplan för 2006-2007 (lättläst version)) (5 Mb)

Kategori: djurrätt  | Skriv en kommentar
sön
27
sep
2009
söndag, 27 september, 2009 | Skriven av:

Nästa vecka är det miljövänliga veckan. Förhoppningsvis är det många som uppmärksammar detta och startar sitt nya, mer klimatsmarta liv. Det är mycket man göra och det är inte svårt och inte tråkigt.

Det gäller inte bara hur vi transporterar oss eller om vi köper miljömärkta produkter. Vi kan även göra en hel del när det gäller “MAT”. Naturskyddsföreningen har gjort en bra sammanställning på sin hemsida med tips hur man kan “äta och handla” klimatsmartare.

lör
26
sep
2009
lördag, 26 september, 2009 | Skriven av:

SvD skriver “Gamla köttkonserver till salu även i Sverige”

Jordbruksverket erkänner att man brustit i kontrollen när 27 år gammalt kött hamnat på polska förskolebarns tallrikar. Men SvD kan visa att mat från beredskapslagren även säljs på svenska hemsidor. Nu ska Livsmedelsverket granska försäljningen på internet.

12 förpackningar med 300 gram lapskojs eller präriegryta för 60 kronor. Det är ett lockande pris. Problemet är bara att maten konserverades mellan 1983 och 1993.

Den gigantiska omläggningen av svenskt försvar efter Kalla kriget har gjort gammal militärmat till ett eget litet affärssegment. Hugade affärsmän köpte upp tusentals ton konserver för några kronor kilot. På internet finns flera svenska butiker som fortfarande säljer den maten från beredskapslagren.

Det skulle vara intressant att veta vad man gjort med dessa livsmedel för att de ska kunna hålla så länge som de gjort. Om de nu har “hållt”?

För länge sedan när jag gjorde militärtjänst så förundrades man över hållbarheten i det vi fick äta. Då var det inte tal om 27 år gamla produkter men 5-6 år och det tyckte vi var länge.

Vad innehåller förpackningarna?
Finns det någon näring kvar?
Är de hälsovådliga?
Hur härsket är fettet?

Hur har detta hamnat på marknaden?
Borde man inte ha destruerat detta?

lör
26
sep
2009
lördag, 26 september, 2009 | Skriven av:

Tåget lämnade Malmö innan all tågtrafik stoppas från Malmö C. Arbetet kring Citytunneln har pågått länge nu och kommer att pågå ett tag till. I dag stängs all trafik av från Malmö C cirka ett dygn. X2000-tåget lämnade Malmö C i tid och kom fram i tid till Stockholm C.

Är i Stockholm för att vara med på miljöpartiets FörtroendeRåd (FR). FR består av en ledamot från varje riksdagsvalkrets. I Skåne har vi 4 valkretsar, Malmö kommun, Skåne läns norra och östra, Skåne läns södra och Skåne läns västra. På programmet finns det mycket politik. Vår partisekreteraren inleder sedan blir det diskussion om politiks inriktning inför valet 2010.
Dagen avslutas med budgetdiskussioner och då deltar språkrören och en av våra gruppledare i riksdagen, Mikaela Valtersson tillika ekonomisk talesperson.

hermanslogo Dagen avslutas troligen med mat på Hermans. Har ni besökt Stockholm och inte besökt Hermans gör det nästa gång. Det är värt ett besök, speciellt om man är vegan.

I morgon har FR egen tid som vi ska använda till att prata om förberedelser inför valet 2010.

Utsikt från Hermans_sep2009
Utsikt från Herman´s

Kategori: internt, valet2010  | En kommentar
fre
25
sep
2009
fredag, 25 september, 2009 | Skriven av:

I dag startade miljöpartiets regionråd Anders Åkesson en Facebookgrupp.

Region Skåne utmanar idag Sveriges kommuner och landsting att slå oss i vårt mål att bli fossilfria före 2020. Vi har gett oss tusan på att klara detta och uppmanar andra att hänga på. I den här gruppen kan kolla hur det går för oss och andra som antar utmaningen. Kom med goda idéer så fixar vi detta tillsammans.

Ska bli intressant att se hur månag som hänger på. Det är inte alla som använder Facebook men några borde det väl bli.

Skönt att jag i dag hann med lite trädgårdsarbete. Det har tyvärr inte blivit så mycket av den varan den senaste tiden. I helgen blir det inte så mycket heller eftersom jag är på miljöpartiets FörtroendeRåd. Hösten har kommit men ibland är det ju rena sommarvärmen. Nu är det nästan bara äpplen kvar att skörda förutom lite plommon. Ja det finns ju förstås fortfarande grönkål, kryddor, morötter att skörda. Grönkålen klarar vintern och kan skördas oavsett årstid.

Dahlia_stor_sep2009

Kategori: klimat, koloni  | Skriv en kommentar
tor
24
sep
2009
torsdag, 24 september, 2009 | Skriven av:

logotype_Lunds kommunDet tog tid men vi hann med alla ärenden förutom 5 motioner. En del av motionerna har varit bordlagda flera gånger. Inga överraskningar. Det blev mycket diskussion även i de ärenden där alla var överens. Mycket skoldebatt och diskussion om skolpeng.

Som vanligt snackar alliansen men det blir ingen verkstad. Det fanns ett utmärkt medborgarförslag om LCA & LCC som alliansen sa var bra men de kunde givetvis inte bifalla förslaget. Märkligt att man inte kunde bifalla förslaget. Det lät från några, speciell en från centerpartiet, som om detta var något nytt påfund vilket det inte är.
Tråkigt!

Du som missade sammanträdet kan se det via webben!

tor
24
sep
2009
torsdag, 24 september, 2009 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver “Så mycket tål jorden”

28 framstående internationella forskare har under ledning av Johan Rockström tagit fram 9 planetära gränsvärden för hur mycket mänsklig aktivitet jorden klarar av. Idag publiceras resultaten i Nature.

Professor Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.
För att undvika katastrofala miljöförändringar måste mänskligheten hålla sig inom definierade ramar för nio biofysiska planetära processer. Det säger miljöforskaren Johan Rockström i dagens upplaga av den tunga vetenskapliga tidskriften Nature. De nio processerna som identifierats och kartlagts är luftpartiklar, kemiska gifter, växthuseffekter, havsförsurning, ozon, kväve och fosfor, sötvattenanvändning, förändrad markanvändning och biologisk mångfald.

Detta är oroväckande men inte oväntat. Trots att det pratas klimat händer inte mycket. Förhoppningsvis kan dessa rön öka förståelsen för att något måste göras NU! Försiktighetsprincipen måste gälla innan det är för sent.

tor
24
sep
2009
torsdag, 24 september, 2009 | Skriven av:

Ännu så länge har vi inga valnötter på kolonin men snart så ska vi sätta en valnöt så att vi i framtiden kan skörda nötter.
Det lär väl ta lite tid innan det blir någon större mängd men den som väntar får se.

Nu är det kommunfullmäktige i Lunds Stadshall.

Valnötter_sep2009

ons
23
sep
2009
onsdag, 23 september, 2009 | Skriven av:

Vilket väder det är. Soligt och knappt något regn. Det kom en lite skur i går men solen kom snabbt tillbaka. Höstfärgerna har kommit trots den varma vädret.

I går blev det Tingsrätt för hela slanten Skulle hunnit med ett möte i Hörby om Shells provborrningar men det blev inget av detta då Tingrättens förhandling drog ut på tiden.

I dag träffade jag några ungdomar från Nepal. De har varit i Lund i två veckor för att studera “demokrati”, speciellt Ungdomstingets verksamhet. Det var intressant att träffa dem och lärorikt. De bygger upp den demokratiska verksamheten som vi i Sverige tar för givet. Vi vet inte hur bra vi har det i Sverige. Förhoppningsvis kan dessa ungdomar bli stärkta i sitt arbete att öka ungdomars inflytande och därmed öka demokratin.

Efter Nepalträffen blev det en stund med Kultur- och fritidsnämnden. Alliansen beslutade om stora neddragningar i verksamheten vilket är mycket olyckligt. Alliansen tycker att skattesänkningar är det viktigaste och bryr sig mindre om verksamheten. Tråkigt.

Nu när alliansregeringen har utlovat pengar till kommuner och regioner så är det oförklarligt att man inte använder några av dessa pengar för att bibehålla god kavlité.
Extra olyckligt att det drabbar ungdomsverksamheten.

I morgon är det åter kommunfullmäktige så det blir en lång dag i morgon.

Nypon_sep2009

tis
22
sep
2009
tisdag, 22 september, 2009 | Skriven av:

Bild 12

mån
21
sep
2009
måndag, 21 september, 2009 | Skriven av:

Ny Teknik skriver “Här är teknikstudenternas oväntade favoritpartier”

Miljöpartiet får skyhögt stöd bland teknikstudenterna – som även vill rösta in Sverigedemokraterna och Piratpartiet i riksdagen. Detta enligt en undersökning av bemanningsföretaget Academic Work. – Stödet för Sverigedemokraterna beror nog på att fler män pluggar teknik än kvinnor, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren till Nyteknik.se
Och högst stöd av de tre får Maria Wetterstrands och Peter Erikssons Miljöpartiet. 13 procent av landets teknikstudenter skulle nämligen rösta grönt om det vore val i dag – vilket gör partiet till det tredje största i Sverige.

Som tekniker känns det ganska självklart att det är så. Miljöpartiet framställs ofta som teknikfientliga vilket inte kan vara mer fel.

– Miljöpartiet har blivit moderna. För teknikstudenter finns det stora möjligheter att tänka grönt i sina framtida jobb, hela klimatfrågan är teknisk. Så att miljöpartiet får högt stöd överraskar mig inte, säger Stig-Björn Ljunggren.

Miljöpartiet har alltid varit moderna men har en kritisk syn på teknik vilket inte är samma sak som teknikfientlighet. Miljöpartiet satsade tidigt på datorer och interna nätverktyg.

Kategori: teknik, valet2010  | 2 kommentarer
mån
21
sep
2009
måndag, 21 september, 2009 | Skriven av:

Lundafolder_22 sep 2009

Vill du veta mer?

mån
21
sep
2009
måndag, 21 september, 2009 | Skriven av:

BUDGETKOMMENTAR: SKAMLIGT LÅGA KLIMATAMBITIONER
Regeringen har i sin budget inga som helst gröna stimulanser som både ger jobb och minskar klimatpåverkan, kommenterar Mikaela Valtersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet de gröna.

– I budgeten hade det behövts stora gröna stimulanser som både ger jobb och minskar klimatpåverkan, men den moderatledda regeringen har inga som helst klimatambitioner. Samtidigt som Fredrik Reinfeldt är ordförande i EU och ansvarig för att få ihop ett internationellt klimatavtal i Köpenhamn i december gör han inget på hemmaplan, säger Mikaela Valtersson.

– Hade regeringen gett signaler tidigare till kommunerna hade man kunnat undvika att många redan förlorat sina arbeten. Miljöpartiet har under lång tid efterfrågat stimulansåtgärder för att skapa arbetstillfällen. Nu är det helt plötsligt möjligt med samma sorts åtgärder som Anders Borg (M) tidigare själv kritiserat.

– Att nu välja att sänka skatterna med ytterligare tio miljarder är fel prioritering och är ett slöseri med skattepengar. Det fjärde jobbskatteavdraget ger få jobb och är väldigt dyrt för varje arbetstillfälle det skapar, säger Mikaela Valtersson.

Kategori: ekonomi  | Skriv en kommentar
sön
20
sep
2009
söndag, 20 september, 2009 | Skriven av:

Just nu håller Shell på med att starta provborrningar för att undersöka om det finns möjlighet att utvinna fossil gas på ett antal platser i Skåne. Motståndet är stort runt om i Skåne, de flesta partier är emot. ett litet problem är att det ställs mindre krav på provborrningarna än på den framtida utvinningen. Rimligen kan man inte godkänna en utvinning så det är konstigt att Shell ändå vill gå vidare. Kanske har de en dold agenda och är ute efter att undersöka något annat t.ex. uran.
Kan det vara så?

heaven_or_s-hellAtt utvinna naturgas i dessa tider är väldigt kontraproduktivt när vi behöver minska utsläppen av t.ex. CO2. Att de dessutom kan innebära problem med naturen- och kulturmiljön gör det hela än värre. Konsekvenserna från att man borrar är svåra att förutse. Framförallt är det risker för att vårt grundvatten ska förstöras och sjunka. Vid de sprickor som skapas med kompressorer vid gasutvinning kan giftiga tungmetaller, uran och radioaktiva ämnen gå ut i grundvattnet och förorena. Vad gör vi när vi står utan vatten till människor, djur och grödor…? Vid sprickbildningar i berget kan gifter kontaminera vattnet flera år efter borrningarna. Speciellt i områden som har radon i berggrunden. I sandstenen under alunskiffern finns många viktiga vattentäkter i sydöstra Skåne. Och problemen med den sönderspruckna berggrunden får vi leva med hundratals år efter det att gasföretagen lämnat oss.

Det kan bli ett nytt Hallandsåstrauma. Det var många experter som lovade att det inte skulle bli några problem där. Nu ger man oss samma löften här. Varför ska vi lita på dem denna gången!

Den eftertraktade bergformationen (alunskiffer) innehåller toxiska ämnen såsom URAN/RADON, CESIUM, GALLIUM, VANADIN, TALLIUM, TORIUM osv. När borrkronan kommer i kontakt med alunskiffern kommer alunet att blir ursköljd av trycket (400 bar) från sköljvattnet. Konsekvensen är att vattnet blir kontaminerad.

Då sprickor försvårar bornningsarbetet och möjligheten att nå alunskiffern, är det av största vikt att inte träffa dem. Men om sprickor träffas på – då är det redan för sent! Man hinner inte förhindra att processvattnet trycks ut i berggrunden.

Borrhålets sk. inkapsling (strålrör som går hela vägen ner till alunskiffern) är definitivt ingen 100%-ig åtgärd och kan inte utesluta en kontamination av omgivningen med dess katastrofala konsekvenser.

Borrningen slukar upp till 30.000 liter färskvatten per dag och används som borrvätska för att smörja borrkronan.

Alla dessa risker som kan inträffa kanske inte inträffar men vad händer om det “osannolika” ändå skulle hända. I detta sammanhang är det ett problem att det inte är Shell som är direkt ansvarig för själva provborrningarna utan de använder sig av ett “litet bolag” som utför det hela. Vilket troligen innebär att om det skulle krävas skadestånd så går det lilla bolaget i konkurs och sedan blir det inget mer.

Frågan är än en gång VARFÖR?
Är det gas eller uran man är ute efter?

Läs pressmeddelande från Mp Skåne!

Kategori: energi, miljö, natur  | 2 kommentarer
sön
20
sep
2009
söndag, 20 september, 2009 | Skriven av:

Jag vill åka spårvagn knapp_MalmöI dag bildades föreningen Spårvagnsstäderna. Från Skåne finns Region Skåne, Lund, Malmö och Helsingborg med. Föreningen är ett nätverk som ska öka kunskapsutbyte mellan städer som har eller som planerar att bygga spårvägar. Den vill också trycka på för att få fram tydliga regler kring finansieringen av nya spårvägar. Det är ett bra initiativ för det behövs stöd bara för att komma tillbaka i situation som fanns på 60-talet då många spårvägar lades ner.
I Lund finns alla förutsättningar för snabbt komma igång med den s.k. Lundalänken. Egentligen är det bara att lägga rälsen och så förstås lite pengar. Dessa pengar borde till största delen komma från staten som har ansvaret för infrastrukturinvesteringarna. Tyvärr inser inte alliansregeringen behovet av spårvagnar utan fortsätter som vanligt att stödja vägtrafiken, typ “Förbifart Stockholm”. Trivector har jobbat mycket med denna fråga.

En samling kommuner och regioner som har eller ska bygga spårvagnar bildar idag föreningen Spårvagnsstäderna för att samarbeta i frågan. Miljöpartiets Karin Svensson Smith har varit en av de drivande krafterna bakom detta och Miljöpartiet har lagt fram en plan för att främja spårvagnar.

De viktigaste punkterna i miljöpartiets program är:
• Ett nytt statsbidrag till byggande av spårvägar omfattande totalt 24 miljarder kronor under 15 år. Detta ska också kunna gå till att stödja ny teknik.
• En ny ansvarsfördelning där staten genom Banverket tar ett delansvar för stimulans till och finansiering av spårtrafik i större städer.
• Banverket ska ges i uppgift att vara ett nationellt kompetenscenter som aktivt inspirerar städer att anlägga lokal spårtrafik samt fördelar statsbidrag till utbyggnaden.
• Bidragen till tåg och spårvagn, så kallat rullande materiel, höjs kraftigt.

Spårvagn_sep2009– Skillnaden mellan vår politik och alliansens är att vi satsar pengar på spår medan regeringen satsar på sin ”miljöbilism” genom att bygga motorvägar. Deras linje är orealistisk och bygger på känslomässiga bindningar till massbilismen, vår linje bygger på en analys av vad som är möjligt och nödvändigt, säger Karin Svensson Smith.

– Spårvagnar är energisnål kollektivtrafik eftersom de åker på räls och inte på däck. Eldriften gör dem också väldigt klimatvänliga, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

HD, SkD, Ljungbergs blogg

lör
19
sep
2009
lördag, 19 september, 2009 | Skriven av:

DN skriver “Hård kamp om mittfältet ett år före valet”

Ett år före valet den 19 september 2010 är den rödgröna oppositionen i knapp ledning, enligt DN/Synovates mätning. Men regeringens partistrateger har lyckats ta över det viktiga mittfältet inför den avgörande slutstriden. Mona Sahlin försöker nu bromsa en rödgrön vänstersväng.

De tre oppositionspartierna får tillsammans 48,8 procent mot 45,2 för de fyra regeringspartierna, jämfört med 49,7–45,0 i augustimätningen. Skillnaden mellan de politiska blocken är dock inte statistiskt säkerställd och i praktiken väger det jämnt på dagen ett år före nästa val. Samma jämna läge ges i tre av de fyra opinionsmätningar som publicerats den senaste veckan.

Efter ett år med dramatiska opinionssvängningar är den enda statistiskt säkra förändringen en nedgång för Folkpartiet till 6,0 procent, mot 8,4 i augusti. FP är tillbaka på samma nivå som före EU-valet i juni. Moderaterna är åter nära 30-procentsnivån med 29,8 i mätningen, högt över valresultatet från 2006. Centern ligger på 5,1 och Kristdemokraterna på 4,2 procent. Socialdemokraterna backar till 34,0 och är åter under valresultatet. Vänsterpartiet är åter på nivån före EU-valet och får 6,8.

– Miljöpartiet är det enda parti som lyckats behålla den framgång man fick i EU-valet och har i tre mätningar efter varandra nått 8 procent, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

Rödgrönt leder fortfarande över alliansen men avståndet har krympt. Visserligen är ändringen inom felmarginalen. Inom alliansen ökar m på bekostnad av de små (fp,c & kd).

Intresset för Miljöpartiet ökar vilket är både kul och nödvändigt. Nödvändigt för att kunna förvalta det höga valresultat som är att förvänta med nuvarande utgångsläge.

Bli_medlem_juni_2009

Kategori: valet2010  | Skriv en kommentar
fre
18
sep
2009
fredag, 18 september, 2009 | Skriven av:

Affisch.indd

Läs “Klimatberedningens grundförslag 2009-08-17

Kategori: klimat, miljö  | Skriv en kommentar
fre
18
sep
2009
fredag, 18 september, 2009 | Skriven av:

I morgon arrangerar Mp Skåne en träff för alla Miljöpartiavdelningar i Skåne. Vi bjuder in ordförande eller motsvarande för att informera och diskutera valet 2010. Vår partisekreterare Agneta Börjesson kommer också att vara med. Det är mycket som måste samordnas och mycket jobb som ska utföras innan vallokalerna stängs den 19:e september 2010. I morgon är det precis ett år tills alliansregeringen byts ut.

Mp Skåne har precis skickat ut en remiss på det regionprogram som Mp Skåne ska gå till val på. Det är en bred remiss som vänder sig till alla. Du kan tyck till om programmet på forumet “Nytt Regionprogram“.