torsdag 24 september 2009 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver “Så mycket tål jorden”

28 framstående internationella forskare har under ledning av Johan Rockström tagit fram 9 planetära gränsvärden för hur mycket mänsklig aktivitet jorden klarar av. Idag publiceras resultaten i Nature.

Professor Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.
För att undvika katastrofala miljöförändringar måste mänskligheten hålla sig inom definierade ramar för nio biofysiska planetära processer. Det säger miljöforskaren Johan Rockström i dagens upplaga av den tunga vetenskapliga tidskriften Nature. De nio processerna som identifierats och kartlagts är luftpartiklar, kemiska gifter, växthuseffekter, havsförsurning, ozon, kväve och fosfor, sötvattenanvändning, förändrad markanvändning och biologisk mångfald.

Detta är oroväckande men inte oväntat. Trots att det pratas klimat händer inte mycket. Förhoppningsvis kan dessa rön öka förståelsen för att något måste göras NU! Försiktighetsprincipen måste gälla innan det är för sent.

Kategori: klimat, miljö, natur
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>