Inlägg den 12 september 2009

lör
12
sep
2009
lördag, 12 september, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Lundaborna klassar stan som landets tryggaste”

Lund är Sveriges tryggaste storstad. Det visar en undersökning som gjorts i över 200 kommuner.– Ett fantastiskt resultat för en kommun, säger Kjell Elefalk, rådgivare åt polisledningarna i Sydsverige.

Ingen annan stad med ett invånarantal på över 100 000 personer får så höga betyg av sina invånare när det gäller känslan att leva i en trygg miljö.

Sedan 2004 har Rikspolisstyrelsen gjort undersökningen årligen i över 200 kommuner. Sammanlagt har 1 500 Lundabor fått ge svar på en rad frågor genom att rangordna dem enligt en betygsskala. Bland annat har det handlat om fortkörande bilister, kriminella ungdomsgäng, missbrukarproblematiken och oron för att utsättas för brott.

Glädjande att Lundaborna känner sig trygga. Det finns dock en del att ta i itu med!

– Sedan 2004, då den första undersökningen genomfördes, har Lund blivit tryggare. En paradox är att medan Lundaborna blivit mindre utsatta för brott har oron för brott ökat, om än väldigt lite. Detta kan bero på ökad arbetslöshet, oron i världen och massmedier, säger närpolischef Jörgen Nilsson.

I undersökningen redovisas resultatet lokalt för Linero. Invånarna i bostadsområdet känner betydligt större otrygghet att vistas utomhus sent på kvällen än vad Lundabon generellt gör. Dessutom ser de boende på Linero skadegörelse som ett klart större problem än övriga kommuninvånare.

Vi har det bra i Lund, i alla fall de flesta. Låt fler ta del av denna trygghet. Då behövs det åtgärder på alla nivåer, riks, region och kommun.
Vi behöver ett trygghetssystem där man får vara sjuk, där man kan bli arbetslös och ges möjligheter få ett nytt jobb. Vi behöver fördela kakan till de som inte har så mycket.
Att det är världskris ska inte gå ut över de gamla och unga som behöver omsorg.
Vi behöver ha mer för varandra, föräldrar behöver mer tid med sina barn, barnen behöver ha mer tid för sina föräldrar.
Äldre behöver inte bara städning och att ett matpaket sätts in i kylskpåpet. Äldre behöver trygghet och vill inte alltid vara ensamma, de vill prata och känna närvaro av andra människor. Vi måste ha tid för samtal.

Läs mer!
Läs mer om resultaten!

Kategori: våld  | Skriv en kommentar
lör
12
sep
2009
lördag, 12 september, 2009 | Skriven av:

Är på väg till Stockholm, denna gång med tåg. Vilket är mycket bekvämare, bättre plats för ben, bättre möjligheter att “jobba”. Internet på X2000 fungerar bra, inte supersnabbt men tillräckligt.
Denna gång ska jag på ett miljöpartimöte en regionordförande träff. Vi får bl.a. träffa partistyrelsens sammankallande, partisekreteraren och språkrören. Temat för träffen är inte oväntat “Valet 2010”. Det är alltid inspirerande och spännande att träffa miljöpartister från andra delar av landet. Lite trisst att alltid åka till Stockholm men det får man väl stå ut med.

Miljöpartiet har en kanonläge att göra ett bra val 2010 men det kommer inte att göra sig själv. Hur ska vi förvalta möjligheten?
Opinionsläget är fördel nuvarande opposition, mp+s+v, men alliansen har startat sin charmoffensiv med pengar till kommuner och regioner och skattesänkningar. Vad man tycker om alliansens politik så får man erkänna att Reinfeldt är duktig att uttrycka sig och så bra publicitet. För att kunna möta Reinfeldt så tycks det i nuläget vara bättre om Maria tog över taktpinnen från Mona. Det går trögt för vår statsministerkandidat mycket beroende på att stödet från de egna leden inte är 100%-igt.
Nu gäller det att fokusera på politiken så att vi kan presentera ett bra alternativ till alliansens förslag. Vårt förslag måste innehålla en bra klimat och miljöpolitik men måste även skapa mer trygghet och högre livskvalité för alla.
Vi måste dela på jobben på arbetet och i hemmen. Vi måste ta hand om varandra, barn, äldre och om oss själva!
Vi måste skapa ett samhälle där vi lever och utvecklas utifrån våra förutsättningar!
Vi måste ifrågasätta livsstilar!
Vi måste ifrågasätta konsumtionen!

Vi måste börja leva!

Kategori: valet2010  | Skriv en kommentar