Inlägg den 04 september 2009

fre
4
sep
2009
fredag, 04 september, 2009 | Skriven av:

SkD skriver “Hälften av alla hem saknar brandvarnare”

Många fler hem än vad den officiella statistiken säger saknar fungerande brandvarnare. Det hävdar Per Widlund, förbundsdirektör på Räddningstjänst Syd.
– Jag skulle vilja säga att det saknas i hälften av hemmen, säger Per Widlund.
Enligt rekommendationerna från Brandskyddsföreningen ska varje våningsplan ha en brandvarnare. Stora enplansvillor kan behöva fler, eftersom varje varnare bara täcker ungefär 60 kvadratmeter.

Det finns många brandvarnare men inte tillräckligt många fungerar inte. Dessutom är de inte alltid placerade så att de varnar på bästa sätt.

Enligt den officiella statistiken finns brandvarnare i ungefär 90 procent av alla hem. Det kan låta som relativt betryggande siffror, men är det inte, menar Per Widlund.
– Det må vara hänt att man har en brandvarnare. Men hur många har en fungerande brandvarnare, säger han.
I Malmö har slumpvisa kontroller nyligen gjorts. Ungefär 450 bostäder, hyresrätter och bostadsrätter, kontrollerades.
Vad Per Widlund och hans kollegor fann var att sammanlagt omkring hälften av alla hemmen saknade fungerande brandvarnare.
– Det är en villfarelse att 90 procent har fungerande brandvarnare, säger han, och menar att någonting rejält måste göras i samhället.
– Räddningstjänsten måste på bred front kontrollera att medborgarna har brandvarnare. Uppenbarligen har vi inte lyckats med den lag om skydd mot olyckor som vi har.
dukanförhindraolyckan Statistiken beskriver tydligt hur viktigt brandvarnare är. I femtio procent av de brandrelaterade dödsfallen i Sverige har det saknats varnare, enligt Björn Albinson. Om det fanns en fungerande brandvarnare hos Staffanstorpsfamiljen är inte klargjort. Men insatsledaren som var först på plats hörde inget ljud inifrån huset.

Brandvarnare kan rädda liv och är ingen större investering. Det behövs mer informationsinsatser. Men det behövs mer än bara att sätta upp en brandvarnare. Det allra bästa är ju att brandvarnaren aldrig behöver avge sitt pipande ljud. Vi närmar oss den mörka årstiden och då kommer de levande ljusen fram och då ökar också bränderna.
Vi behöver allmänt ett mer förebyggande tänk när det gäller olyckor.
Det gäller t.ex. hur vi agerar i trafiken.
Hur fort kör vi, såväl bilister som cyklister?
Hur många använder cykelhjälm?
I vilket skick är vi när vi sätter oss i bilen, trötthet, alkoholhalt …?

Många gånger tänker vi inte på att olyckor drabbar oss själva.
Att tänka efter före är lönsamt!

fre
4
sep
2009
fredag, 04 september, 2009 | Skriven av:

DN skriver ”Förbifarten är bra för miljön”

Beslutet att bygga Förbifarten är ett steg rätt riktning och kommer att leda till en förbättrad miljö. Det anser Motormännen, som välkomnar regeringens beslut.
– Det viktigaste är att få bort de långa köerna. Essingeleden är en flaskhals, både för stockholmarna och andra bilister, fortsätter hon.
Enligt Motormännen kommer Förbifarten förbättra miljön. Dagens situation på den hårt belastade Essingeleden är långt ifrån idealisk, menar man.
– Trafiken på Essingeleden är ofta stillastående. Det är bättre för miljön om trafiken flyter än om man gasar och bromsar hela tiden. Dessutom är det bra att trafiken kan ledas om utanför stan, säger Susanne Lekengård.

Självklart blir det bättre om trafiken flyter än om den står still och alla motorer ändå är igång.
Vad man missar är att det även har betydelse hur många bilar som finns på våra vägar. Om Förbifart Stockholm hade minskat eller minimum hade hållit trafiken på nuvarande nivå så hade det blivit lite mindre utsläpp. Problemet är att nya vägar genererar mer trafik vilket leder till mer utsläpp.
Det är alltså en mycket dyr historia. 28 miljarder, om det nu kommer att räcka, för att öka trafiken som strider mot de mål som finns för att minska trafikens negativa utsläpp.
Vägverket anser att trafiken kommer att öka och Naturvårdsverket anser att projektet strider mot Miljöbalken.
Ändå så driver nu alliansen igenom detta gigantiska projekt.
Ofattbart!

fre
4
sep
2009
fredag, 04 september, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Katt räddade livet på kvinna”

En försvunnen kvinna i 85-årsåldern hittades tack vare sin katt.
Det var vid 21-tiden på torsdagskvällen som kvinnan rapporterades försvunnen från ett vårdboende i Sjöbo. Personalen berättade för polisen att kvinnan hade en katt som hette Peter, som också var försvunnen. Patrullen sökte förgäves efter kvinnan, men när de ropade efter katten fick de napp. 200 meter norr om vårdboendet kom Peter framjamandes från ett buskage.
– Där inne låg kvinnan, som hade trillat ner i ett dike, säger Pia Eldh, inre befäl vid Ystadpolisen.
Kvinnan, som hittades 01.40, var nerkyld men vid liv.

Trevligt att läsa en positiv “nyhet”.

fre
4
sep
2009
fredag, 04 september, 2009 | Skriven av:

Det hade varit bra om miljöministern hade tagit cykeln och inte bilen. Han står i SVT:s GoMorron Sverige och påstår att fler vägar inte ökar trafiken. Han vill inte ha mindre antal bilister och vill inte att vi ska resa mindre. Han säger “Man kan inte stoppa klimatproblemet genom att stoppa bilarna”.

Trots att alla utredningar och studier visar att Förbifart Stockholm kommer att öka biltrafiken så påstår miljöministern att detta skulle vara en miljösatsning. Vad har hänt med centern som säger sig vara ett parti som värnar om miljön.
Det verkar som att de helt har glömt att vi står inför ett klimatproblem. Miljöministern säger att vi löser utsläppen med miljöbilar.
Hur lång tid tar det innan alla bilar är miljöbilar?
Dessutom är en miljöbil inte helt klimatneutral. Miljöbilar minskar inte heller trängslen.

Dessa 28 miljarder kunde ha använts på ett mycket bättre sätt.

I Stockholm finns de bästa förutsättningarna för kollektivtrafik och här vill miljöministern satsa på vägar. Vägar behövs men de behöver inte bli fler i storstadsområdena.
Genom att bygga Förbifart Stockholm blir det större problem för den vägtrafik som behövs pga miskad framkomlighet.

Det är verkligen anmärkningsvärt att just en miljöminster från centern helt och hållet bortser från den allvarliga klimatsituation som planeten befinner sig i. Detta visar att centern är med när det gäller retorik men när det ska gå från ord till handling så har centern och övriga allianspartier inget att komma med.

Titta på inslaget i GoMorron Sverige!

fre
4
sep
2009
fredag, 04 september, 2009 | Skriven av:

Här i Smygehamn behövs det inget kösystem till badbryggan. I alla fall inte idag. Det blåser rätt bra men temeperaturen är rätt så hög så det skulle nog gå att bada utan problem. Det blev i alla fall en skön promenad längs havet. Det är lite speciellt att gå längs havet och titta ut över ett brusande vattenhav. Man får gå lite framåtlutad för att kompensera för vinden. Inte var dag man ser horisonten på detta vis. Det är en speciell känsla med vatten och dessutom befinna sig på den sydligaste punkten i Sverige.

Är i Smygehamn på Kommunförbundet Skånes styrelsekonferens som håller på till lunch idag. Sedan får det bli återresa till Lund för att hinna jobba lite innan det blir “helg”. Inga möten denna helg så det blir 100% koloni. Det är nog enda helgen denna höst som det är så så det gäller att passa på och njuta.

Smyge_sep2009

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar