Inlägg den 08 september 2009

tis
8
sep
2009
tisdag, 08 september, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Umeås ansökan bra från början”

Stockholm. Umeås ansökan var bäst. Det menade i alla fall juryn som motiverade sitt beslut med att Umeå bättre och tydligare uppfyllde två viktiga kriterier. Den europeiska dimensionen. Och projektets förankring bland medborgarna.

Så blir det när det ska tävlas. Det ska “bara vara” en vinnare. Denna gång blev det Umeå. Att Umeås ansökan var mer förankrad bland medborgarna håller jag med om. Men Lunds ansökan är mer EU-aktig. Lunds ansökan är välskriven med många fina ord.

Det är bara att gratulera Umeå. Lund förlorade inte men blev inte vald att vara Kulturhuvudstad 2014. Projektet Kulturhuvudstad 2014 handlar inte om att vinna, det handlar om en process för att utveckla kulturen.
Detta kan Lund göra även om Umeå nu blev huvudstad. Skillnaden är att det inte blir några pengar från staten och EU. Å andra sidan kan Lund göra det som gynnar kommuninvånarna bäst och inte som kulturhuvudstadskonceptet bestämmer.

Pengar finns avsätta för Kulturhuvudstadsprojektet 2014 låt dessa pengar ligga kvar och använd dessa för att utveckla Lund på kulturomårdet. Engagemang finns i Lund, bland medborgarna, kulturarbetare och bland förvaltningens anställda. Lägg till lite resurser och det kommer att hända saker.

Just nu är handlingsplanen för kultupolitisk strategi ute på remiss. Detta är plan B att genomföra denna handlingsplan när nu Umeå blev KHS 2014. Till detta behövs det resurser och vilja. Kultur är inte bara en fråga för Kultur- och fritidsnämnden. Skolan, vård och omsorg, servicenämnden, tekniska nämnden och byggnadsnämnden behöver också vara delaktiga för att Lund ska bli en bättre kommun att bo i och där kulturen spelar en viktig roll.

Så grattis Umeå och så tar vi nya tag och fortsätter att göra Lund till en bättre kulturstad.