Inlägg den 16 september 2009

ons
16
sep
2009
onsdag, 16 september, 2009 | Skriven av:

Skattesänkningar och kortsiktig konsumtion istället för klimatpolitik, jobb, investeringar och utbildning. Regeringen har fel fokus. Det säger Miljöpartiet de grönas båda språkrör Peter Eriksson och Maria Wetterstrand i en kommentar till regeringsförklaringen.

– Reinfeldt visar att regeringen har fel fokus. När arbetslösheten skenar väljer han att fortsätta satsa på fler skattesänkningar istället för investeringar. Det är inte vad Sverige behöver i det här ekonomiska läget. En rödgrön regering skulle ha satsat på jobb, investeringar och utbildning. Istället för kortsiktig konsumtion måste fokus nu vara på långsiktighet och framtidsfrågor, säger Peter Eriksson.

Maria Wetterstrand:
– Klimatfrågan har uppenbarligen halkat långt ner i regeringens prioritet. Köpenhamnsmötet är nära i tiden och allt fler är osäkra över om en uppgörelse kommer att kunna bli verklighet. Reinfeldt valde väldigt tydligt att tona ned klimatförändringarna och förhandlingarna kring det. Nu borde han istället ha visat ledarskap och engagemang, säger Maria Wetterstrand

Det märks tydligt att det snart är valår. Alliansen försöker köpa väljare med att lova skattesänkningar. Troligen blir det som vanligt de som tjänar mest som vinner på detta. Klimatfrågan har helt kommit i skymundan. Alliansen har sedan 2006 pratat om klimat och miljö men har inte gjort så mycket för att förbättra situationen. Förbifart Stockholm är ett lysande exempel på detta. Hur alliansens miljöminister, tillika centerpartist, kan få det projektet till att detta skulle vara en miljösatsning är helt oförståeligt. Han påstår att man inte löser problemet med att minska trafiken. Han tror att miljöbilarna löser alla problem. Ännu så länge finns det få riktiga miljöbilar. Dessutom blir trängelproblematiken inte mindre bara för att man kör en miljöbil.

Lyssna på debatten i TV4 mellan Andreas Carlgren och Maria Wetterstrand!