Inlägg den 09 september 2009

ons
9
sep
2009
onsdag, 09 september, 2009 | Skriven av:

I dag besökte vi VRU, Veiligheidsregio Utrecht det är en organisation där man slagit samman en regional och 29 kommunala brandstationer. Organisationen ska starta i full skala den 1/1 2010. I denna organistion ingår även ambulansservice, kris och beredskapsplanering och till viss del ledningsfunktionen för polisen.
Denna region, Utrecht, är lik Skåne. Ungefär lika många kommuner, ungefär lika många invånare. Ytan är som Småland.
I denna region har man haft en regional räddningstjänst och 29 kommunala. Man har 67 brandstationer vilket är många fler än vad vi har i Skåne. Holland har även som Tyskland en frivilligbrandkår som bara är betald när de är i tjänst.
I regionen finns nu 2400 och då är det 1700 frivilliga och 700 hel- eller deltidsanställda.
När arbetet med att bilda Räddningstjänst Syd startade var det 10 kommuner som var i fråga. Av detta blev det 5 st, Lund, Malmö, Kävlinge, Burlöv och Eslöv.
Om Räddningstjänst Syd utökades med fler kommuner så att det blir ett mer sammanhängade område skulle resurserna kunna utnyttjas bättre. Det är dock ett demokaryiskt problem med att räddningstjänsten kommer längre från kommunpolitiken. Det kan dock kompenseras med att kompetensen och kvalitén kan utökas. men då måste det inkludera fler kommuner.
Räddningstjänst Syd har jobbat mycket med att flytta fokus från bekämpande till förebyggande.
Det bästa är alltid att en olycka aldrig inträffar. Ett stort problem är tillväxten i regionen. Tillväxten med ökad trafik, fler invånare, fler industrier ökar risken för att en olycka inträffar. Så även om Räddningstjänst Syd jobbar med förebyggande måste kommunerna och regionen jobba med förebyggande när man planerar för framtiden.

Tycker man det är mycket trafik i Skåne så är det inget mot vad det är här. Det känns som att det är vägar överallt och många bilar med endast en förare, inga passagerare och så givetvis många långtradare.
Detta är givetvis ett jättestort miljö- och klimatproblem men måste även vara en stor säkerhetsrisk.

I kväll blir det middag på gångavstånd från hotellet vilket är skönt så man slipper sitta i en buss och titta på trafik. Vädret är fantastiskt, man kan inte tro att det är september. I går var det kring 30 grader. I dag är det lite svalare men skönt.