lördag 19 september 2009 | Skriven av:

DN skriver ”Hård kamp om mittfältet ett år före valet”

Ett år före valet den 19 september 2010 är den rödgröna oppositionen i knapp ledning, enligt DN/Synovates mätning. Men regeringens partistrateger har lyckats ta över det viktiga mittfältet inför den avgörande slutstriden. Mona Sahlin försöker nu bromsa en rödgrön vänstersväng.

De tre oppositionspartierna får tillsammans 48,8 procent mot 45,2 för de fyra regeringspartierna, jämfört med 49,7–45,0 i augustimätningen. Skillnaden mellan de politiska blocken är dock inte statistiskt säkerställd och i praktiken väger det jämnt på dagen ett år före nästa val. Samma jämna läge ges i tre av de fyra opinionsmätningar som publicerats den senaste veckan.

Efter ett år med dramatiska opinionssvängningar är den enda statistiskt säkra förändringen en nedgång för Folkpartiet till 6,0 procent, mot 8,4 i augusti. FP är tillbaka på samma nivå som före EU-valet i juni. Moderaterna är åter nära 30-procentsnivån med 29,8 i mätningen, högt över valresultatet från 2006. Centern ligger på 5,1 och Kristdemokraterna på 4,2 procent. Socialdemokraterna backar till 34,0 och är åter under valresultatet. Vänsterpartiet är åter på nivån före EU-valet och får 6,8.

– Miljöpartiet är det enda parti som lyckats behålla den framgång man fick i EU-valet och har i tre mätningar efter varandra nått 8 procent, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

Rödgrönt leder fortfarande över alliansen men avståndet har krympt. Visserligen är ändringen inom felmarginalen. Inom alliansen ökar m på bekostnad av de små (fp,c & kd).

Intresset för Miljöpartiet ökar vilket är både kul och nödvändigt. Nödvändigt för att kunna förvalta det höga valresultat som är att förvänta med nuvarande utgångsläge.

Bli_medlem_juni_2009

Kategori: valet2010
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>