lördag 26 september 2009 | Skriven av:

SvD skriver “Gamla köttkonserver till salu även i Sverige”

Jordbruksverket erkänner att man brustit i kontrollen när 27 år gammalt kött hamnat på polska förskolebarns tallrikar. Men SvD kan visa att mat från beredskapslagren även säljs på svenska hemsidor. Nu ska Livsmedelsverket granska försäljningen på internet.

12 förpackningar med 300 gram lapskojs eller präriegryta för 60 kronor. Det är ett lockande pris. Problemet är bara att maten konserverades mellan 1983 och 1993.

Den gigantiska omläggningen av svenskt försvar efter Kalla kriget har gjort gammal militärmat till ett eget litet affärssegment. Hugade affärsmän köpte upp tusentals ton konserver för några kronor kilot. På internet finns flera svenska butiker som fortfarande säljer den maten från beredskapslagren.

Det skulle vara intressant att veta vad man gjort med dessa livsmedel för att de ska kunna hålla så länge som de gjort. Om de nu har “hållt”?

För länge sedan när jag gjorde militärtjänst så förundrades man över hållbarheten i det vi fick äta. Då var det inte tal om 27 år gamla produkter men 5-6 år och det tyckte vi var länge.

Vad innehåller förpackningarna?
Finns det någon näring kvar?
Är de hälsovådliga?
Hur härsket är fettet?

Hur har detta hamnat på marknaden?
Borde man inte ha destruerat detta?

Kategori: hälsa, livsmedel
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>