Inlägg den 24 december 2009

tor
24
dec
2009
torsdag, 24 december, 2009 | Skriven av:

NyaMiljöaktuellt skriver : Här är 2009 års största flippar, floppar, fighter…

Vi har skrivit en lista över 2009 års konstigaste, bästa, sämsta, et cetera, händelser. Den är publicerad längre ner i detta mail. Håll till godo.
God jul och gott nytt år
önskar
Miljöaktuellts redaktion

Här är redaktionens egen lista över händelser år 2009

Årets fight…
Står SLU-professorerna som kritiserade ekologiskt jordbruk för.

Årets flopp
Klimatmötet i Köpenhamn COP15. Kommentarer överflödiga.

Årets chock 1…
står Fiskeriverket för. Deras ålplan är i princip helt verkningslös och det ser mycket, mycket mörkt ut för ålen i framtiden.

Årets chock 2…
står rika Danderyds kommun får. Bäst att leva och verka i enligt tidningen Fokus, men absolut sämst i Sverige på miljöarbete enligt Miljöaktuellts kommunrankning.

Årets applåd…
Professor Johan Rockström blir årets svensk. Bra val, tycker vi.

Årets pinsammaste…
utmärkelse fick Sverige under COP 15.

Årets pryl…
LED-lampan. Galet energieffektiv. Vi har bara sett början på utvecklingen.

Årets lappkast…
stod miljöminister Andreas Carlgren för när han helt plötsligt började gilla stora motorvägssatsningar.

Årets EU-politiker…
Isabella Lövin som åstadkommit stordåd redan.

Årets vindflöjel…
Är Naturvårdsverket införde licensjakt på 27 vargar till jägarkårens glädje.

Årets greenwash…
Kan ju inte vara någon annan än det svenska energibolaget Vattenfall som kammade hem Europa-titeln i just greenwash.

Årets genombrott…
står biogasbilarna för. Nu är modellerna många och de är här för att stanna.

Kategori: miljö  | Skriv en kommentar
tor
24
dec
2009
torsdag, 24 december, 2009 | Skriven av:

Skd skriver : En person hittades död efter Malmöbrand

Larmet om branden kom 03:56 på morgonen och brandkårer från tre stationer åker till platsen.
Elden spred sig inte vidare till någon av grannlägenheterna, men branden orsakade en kraftig rökutveckling. Boende i övriga lägenheter i samma korridor på sjunde våningen fick lämna sina hem.
– De andra lägenheterna evakuerades på grund av brandröken, det är mycket rök, uppger länsvakthavande befäl Peter Martin vid Skånepolisen.

Varje år brinner 6 000 hem i Sverige. 1 000 människor skadas. 120 av dem dör. 65 procent av dessa saknar brandvarnare. En vanlig dag rycker Räddningstjänsten Syd ut ungefär 20 gånger. Under julhelgen ökar trycket. På nyårsafton går larmet 40 gånger. Räddningstjänsten Syd hinner inte släcka alla bränder. Därför måste vi bli bättre på att förebygga och att själva agera på ett bättre sätt om en brand uppstår.

Levande ljus är ett vanligt inslag i dessa tider och dessutom en vanlig orsak till brand. Lämna därför aldrig levande ljus ensamma.

Men det är inte bara levande ljus som utgör ett problem utan många gånger är det något som har att göra med elektriciteten, installationen och/eller apparaten.
Ny Teknik skriver : Varning för julen – Det här är CSI i verkligheten

Se upp med levande ljus och amatörmässiga elinstallationer i jul. En gnista från en glappkontakt är 3 000 grader varm och kan leda till att hela huset brinner ned.

Läs mer!

tor
24
dec
2009
torsdag, 24 december, 2009 | Skriven av:

DN skriver : Fet mat orsakar inte övervikt

Fet kost gör oss inte feta. Det visar den hittills största studien med 90.000 deltagare. Den fettsnåla nyckelhålsmärkningen saknar vetenskapligt stöd och bör skrotas, anser en ledande svensk forskare.

Forskaren Nita Forouhi vid Institutet för metaboliska vetenskaper i Cambridge har tillsammans med sina medarbetare undersökt om andelen fett i kosten påverkar risken för viktökning på lång sikt. De har analyserat matvanorna hos 90.000 personer i Danmark, Nederländerna, Storbritannien, Tyskland och Italien under tio år.

Det är lite oklart hur undersökningen har gått till. Man har undersökt 90 000 i fem olika länder. Är det under vetenskaplig kontroll eller är det att de som ingått själva har rapporterat vad de ätit.

En slutsats man drar är ganska så självklar :

Det betyder att vi inte ska fokusera på fettet i maten om vi vill hålla en hälsosam vikt. I stället bör vi äta en balanserad diet och göra av med kalorierna vi får i oss genom att vara fysiskt aktiva.

Det är ju ganska så självklart att man ska göra av de med kalorier vi stoppar i oss annars så går vi upp i vikt oavsett om det är fett eller grönsaker vi äter. Det är dock lättare att gå upp i vikt om man äter fett i stället för grönsaker eftersom fett är mer energirikt. Man blir mätt av grönsaker långt innan man hinner få i sig för mycket energi som ger övervikt.

Studien har fokuserat på övervikt :

Nita Forouhi fann inget samband mellan andelen fett i maten och om de gick upp i vikt eller inte. Det spelade inte heller någon roll hur mycket mättat eller fleromättat fett deltagarna fick i sig. Alla gick upp ungefär ett kilo i vikt i snitt.

Det är ju inte heller så konstigt att viktökningen inte beror på vilken typ av fett vi konsumerar. Man kan knappast dra slutsatser om hälsoeffekter bara för att viktökningen var den samma.

Det kan vara samma viktökning men övriga hälsoeffekter typ kolesterol, hjärt- kärlsjukdomar kan ju variera beroende på vilken typ av fett man konsumerat.

Det behövs mer underlag från undersökningen för att man ska dra några slutsatser. Den enda slutsatsen man kan dra är ju mer vi äter desto fetare blir vi om vi inte gör av mer kalorierna …
Eureka!

tor
24
dec
2009
torsdag, 24 december, 2009 | Skriven av:

Julkort_Lisa & Porslinskatt_v2

Kategori: livsstil  | Skriv en kommentar