Inlägg den 01 december 2009

tis
1
dec
2009
tisdag, 01 december, 2009 | Skriven av:

Tittar på Debatt i SVT2 där ämnet är grisuppfödning. Det är pinsamt att både jordbruksministern som dessutom är grisbonde och grisuppfördarna. Tillsammans försöker de föra oss bakom ljuset och bortförklarar hur verkligen ser ut.
Alliansen och jordbruksministern från (C) avskaffade Djurskyddsmyndigheten som ett första beslut efter valet 2006. Djurskyddsmyndigheten var skild från jordbruksverket vilket gjorde att Djurskyddsmyndigheten kunde ha fokus utifrån djuren perspektiv och inte näringen.
Jordbruksministern har verkat för att anslagen till djurskyddet har minskat. Han har sett till att tillsynen har flyttats från kommunerna till länsstyrelsen. Alla länsstyrelser har uppgivit att de saknar resurser för att göra tillräcklig tillsyn. De reagerar mestadels bara på direkta anmälningar om missförhållanden.
Det är jätte bra att Djurrättsalliansen har gjort denna dokumentation. Det är tråkigt att det ska behövas en medlemsbaserad organisation för att uppmärksamma det problem.

Det är en grundläggande fel i hela djurhanteringen att Djurskyddslagen inte följs. Enligt lagen ska

4 § Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt.

Ett grundläggande problem är att hålla grisar inomhus på betonggolv. Grisar ska vara utomhus och ha möjlighter till sitt naturliga beteende som t.ex. att böka.

Det är också intressant hur ”kändisbonden” ser på svansbitningen. Han ser det som naturligt och han fokuserar på vad man gör när det uppkommer. Han borde vara mer intresserad hur man kan undvika svansbitning. Stressade och trångbodda grisar har större benägenhet att bita på andras svansar.

Det stora systemfelet är att ekonomin står över djurens rättigheter. Jordbruksministern skyller på bönderna och samtidigt lägger han sin tillit till att näringen ska lösa det genom egenkontroll. Veterinärer betalda av näringen hamnar i en situation där man onte kan agera hur som helst gentemot den som betalar lönen.

Det behövs en helt oberoende djurtillsyn som gör oanmälda besök. Att enbart göra anmälda besök är inte tillräckligt.

Förhoppningen är nu att konsumenterna reagerar och slutar köpa griskött. Problemet är bra köttalternativ inte alltid finns.

Om man nu nödvändigtvis måste äta kött så är det enbart kött från frigående djur som vistas utomhus som är acceptabelt.

Det finns många skäl att inte äta kött. Det viktigaste är hur djuren behandlas ett annat viktigt skäl är klimat- och miljöskäl.

Go Vegan!


Rapport utgiven av Djurens Rätt 2009.Världens bästa djurskydd – Myten om Sverige granskas
Omfattande djurplågeri avslöjat på svenska grisfarmerDjurrättsalliansen