Inlägg den 13 december 2009

sön
13
dec
2009
söndag, 13 december, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : Flertalet släppta efter lördagens demonstration

På söndagsmorgonen hade den danska polisen 13 gripna i förvar efter lördagens klimatdemonstration i Köpenhamn. Demonstrationen beskrevs i huvudsak som en stor folkfest.

Emil Boss från Malmö var med i lördagens demonstration.
– Jag var inte där med någon organisation, utan som privatperson tillsammans med en kompis. Stämningen var bra med flaggor och slagord. Vi hann bara gå med tåget en bit innan gatan spärrades av av tre stora polisbussar, och sen upptäckte vi att det avspärrat bakom oss också.

– Det var inget tumult eller så. Alla väntade lugnt. Polisen bad oss att sitta ner på marken. Sedan plockade de upp en och en och bakband oss med buntband runt handlederna. Sedan fick vi sitta ner på långa rader. Det var skitkallt. Folk blev arga. En del blev panikslagna och trycktes ned av polisen. Efter någon timme ropade folk att de måste gå på toaletten, men det tog mellan en halv timma och två timmar innan de fick gå. Två personer kissade på sig. En kille med en magsjukdom svimmade och låg och yrade och folk ropade efter läkarhjälp, men det tog en timme innan han fick hjälp.

– Det fanns gamla tanter som var med i en konferens om hållbar utveckling i Afrika, där fanns Hare Krishna – och vi som gick i skjorta och slips och knappast kunde misstas för att vara några svarta blockare. Och vi fick genomgå en tortyrliknande situation. Vi fick sitta i flera timmar på en iskall gata, med händerna på ryggen i en smärtsam ställning. Halv nio sattes vi i en buss och kördes till en polisstationen. Efter en timme släpptes vi, eftersom det var fullt i häktet. Idag mår jag helt kass. Har ont i ryggen, armarna och handlederna och har fått feber efter den där nedkylningen.

Under den största delen av demonstrationen såg vi inte till några poliser. Poliserna hade en taktik som utgick ifrån den nya lagen där dansk polis kan ingripa utan direkt anledning.

Detta använde de när de slog till. Jag vet inte exakt hur det såg ut när polisen ingrep men det finns många rapporter om att man omhändertaget alldeles för många.

Det är inte så konstigt om man säger att det är OK att ingripa utan direkt skäl. Stämningen vid händelser där polisen ingriper blir lätt hätsk eftersom polisen kränker den personliga integriteten. Man diskuterar inte man bara griper in med tvångsmedel. Vilket givetvis skapar problem. Även om man är oskyldig så är det inte så lätt att acceptera att man ska bli bakbunden och sitta ner på en kall gata. Det stora problemet att alla behandlas utifrån att några få eventuellt kan bli ett problem. Polisen får använda tvångsmedel men detta ska inte missbrukas.

Det är givetvis en svår balansgång. Efter alla insatser måste polisen vara mer självkritisk annars så skapar de en omöjlig situation nästa gång polisen ska agera.

DR1 TV Avisen 12 dec 1830-poster

TV AVISEN 18:30 12.12.09 kl. 18:30 på DR1
sön
13
dec
2009
söndag, 13 december, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : Sifo ger oppositionen egen majoritet

Oppositionen leder stort och skulle få egen majoritet vid ett val i dag. Enligt Sifo får S, V och MP 52,2 procent mot alliansens 40,8. S ökar statistiskt säkerställda 3,4 procentenheter, M tappar lika mycket.
De rödgrönas försprång från november på 4,9 procentenheter har ökat till 11,4.
Miljöpartiet är tredje största parti med 10,3 procent av väljarna, den högsta siffran sedan 1995.

Nu sak man inte ropa hej förrän man är över bäcken. Det återstår 10 månader innan det är dags för den “verkliga” mätningen.
Trots stor uppmärksamhet i stora sammanhang med bl a klimattoppmötet har alliansen tappat. Denna gång är det (M) som tappar mest till 25.1%, (-3.4) och (S) som ökar mest till 36.7% (+3.4). Övriga förändringar är inom felmarginalen.
Miljöpartiet ökar till rekord stora 10.3% och är med stor marginal det tredje största partiet. (KD) trillar under 4% och får 3.7%.

SIFO dec 2009

Läs mer!

SkD, SvD, GP

Kategori: valet2010  | Skriv en kommentar
sön
13
dec
2009
söndag, 13 december, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : Hembesök ska stoppa bränder
dukanförhindraolyckan

Brandmännen i Malmö får en helt ny arbetsuppgift på schemat. Från och med januari 2010 ska de göra hembesök för att få ner antalet brandolyckor.

Nästa år ska personalen på Räddningstjänsten Syd börja med hembesök, främst i de områden där det varit flest bostadsbränder de senaste tre åren. Det handlar bland annat om Rosengård, Lindängen och Fosie.
– Detta är helt nytt för oss. Men det är inget projekt, hembesöken är här för att stanna. Det läggs på schemat på samma sätt som fysisk träning, säger Attila Jensen som är distriktschef vid räddningstjänsten i Jägersro.

Målet är att få ner antalet brandolyckor på samma sätt som räddningstjänsten i bostadsområdet Mercyside i Liverpool lyckats göra. Där har hembesöken gett tydligt resultat och reducerat antalet omkomna i bostadsbränder från 35 per år till 9.

Det har tagit lite tid men nu börjar de lossna. Det började när “Lagen om skydd mot olyckor” kom. Då fick bl a kommunerna är ett mer förebyggande uppdrag. Förebyggande är lönsamt både ur ett mänskligt och samhällsekonomiskt perspektiv.
Det går att komma långt med information under förutsättning att den kan tas emot.
Bara en sådan enkel sak som brandvarnare, som inte kostar så mycket, kan göra stor skillnad. Om den finns och om den fungerar.

Inför varje hembesök kommer räddningstjänsten att ta kontakt med fastighetsägaren, och se till så att de ordnar brandvarnare som kan sättas upp vid behov. I somras gjordes stickprover i Herrgården, resultatet var alarmerande. Man knackade på 125 lägenheter och kom in i 58 stycken. Av de lägenheterna saknade 78 procent brandvarnare.

Det ska jämföras med samma typ av kontroll som gjordes i Hermodsdal, där personalen släpptes in i 87 av 126 lägenheter. Knappt 56 procent saknade fungerande brandvarnare, vilket ligger väldigt nära riksgenomsnittet.

Det borde ju vara så att all nyproduktion av bostäder där skulle brandvarnare vara inkluderade. Detta borde minska kostnaden och öka effektiviteten hos brandvarnarna.

Räddningstjänsten Syd börjar i de områden som har störst behov. Tanken är att dessa hembesök ska göras i alla medlemmskommuner dvs Lund, Malmö, Eslöv, Kävlinge och Burlöv.

Ska vi kunna minska antalet olyckor behöver det förebyggande arbetet komma in i det dagliga arbete för alla såväl räddningstjänstanställda som vi kommuninvånare.

Speciellt i dessa tider då det tänds fler levande ljus än vanligt. Det är kring advent och jul & nyår som antalet bränder är som störst. Lämna aldrig levande ljus ensamma. Använd icke barndfarliga ljushållare.
Det är mycket du kan tänka på. Framför allt tänk innan du tänder ljusen.

Läs mer om hur du kan förbättra din brandsäkerhet!
Har du frågor till räddningstjänsten …

sön
13
dec
2009
söndag, 13 december, 2009 | Skriven av:

Maria Wetterstrands rapport nr 1 från Cop 15.

Kategori: klimat  | Skriv en kommentar
sön
13
dec
2009
söndag, 13 december, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : Protesten blev en folkfest

En folkfest i decembersolen, men med vissa mörkare inslag. Lördagens klimatdemonstration i Köpenhamn samlade tiotusentals människor från hela världen.
Arrangörerna sa 100 000 deltagare, polisen 30 000. Hur det nu var så blev en av de största klimatdemonstrationerna någonsin till stora delar en folkfest. En bit fram i det två kilometer långa tåget märkte man inte något av bråket mellan polis och aktivister längst bak.

Denna SDS-artikel känns lite mer representativ för klimatmanifestationen. Trevligt!
Nu finns även artiklar på DN och SvD som känns mer relevanta.

Tråkigt att det fanns element som var mer fokuserade på konfrontation och såg polisen som fienden. Poliserna må vara betalda av det offentliga men är ju inte direkt ansvariga för klimatpolitiken.

Märkligt att läsa medias bild av demonstrationen och känna att man nog kanske inte var på samma plats. Allt som vi var i närheten av, poliser som aktivister, andades danskt gemyt.
Det fanns svartklädda personer och en del av dessa var maskerade. Men de var undantagen. Man kan undra vilken agenda de hade?

Dessutom kan man undra hur man resonerar, när man använder “hammaren och skäran” som på bilden nedan, under en klimatmanifestation?
Man kan ju knappast beskylla stater som använt denna symbol att de har förknippas med klimatinsatser. Inte heller kan man förknippa dessa med öppenhet och demokrati. Ibland undrar man om det finns mer än en värld och verklighet.

Vare sig kapitalism eller kommunism har miljö och klimat som ledstjärna.

Cop15 demonr4_röda flaggor