torsdag 24 december 2009 | Skriven av:

DN skriver : Fet mat orsakar inte övervikt

Fet kost gör oss inte feta. Det visar den hittills största studien med 90.000 deltagare. Den fettsnåla nyckelhålsmärkningen saknar vetenskapligt stöd och bör skrotas, anser en ledande svensk forskare.

Forskaren Nita Forouhi vid Institutet för metaboliska vetenskaper i Cambridge har tillsammans med sina medarbetare undersökt om andelen fett i kosten påverkar risken för viktökning på lång sikt. De har analyserat matvanorna hos 90.000 personer i Danmark, Nederländerna, Storbritannien, Tyskland och Italien under tio år.

Det är lite oklart hur undersökningen har gått till. Man har undersökt 90 000 i fem olika länder. Är det under vetenskaplig kontroll eller är det att de som ingått själva har rapporterat vad de ätit.

En slutsats man drar är ganska så självklar :

Det betyder att vi inte ska fokusera på fettet i maten om vi vill hålla en hälsosam vikt. I stället bör vi äta en balanserad diet och göra av med kalorierna vi får i oss genom att vara fysiskt aktiva.

Det är ju ganska så självklart att man ska göra av de med kalorier vi stoppar i oss annars så går vi upp i vikt oavsett om det är fett eller grönsaker vi äter. Det är dock lättare att gå upp i vikt om man äter fett i stället för grönsaker eftersom fett är mer energirikt. Man blir mätt av grönsaker långt innan man hinner få i sig för mycket energi som ger övervikt.

Studien har fokuserat på övervikt :

Nita Forouhi fann inget samband mellan andelen fett i maten och om de gick upp i vikt eller inte. Det spelade inte heller någon roll hur mycket mättat eller fleromättat fett deltagarna fick i sig. Alla gick upp ungefär ett kilo i vikt i snitt.

Det är ju inte heller så konstigt att viktökningen inte beror på vilken typ av fett vi konsumerar. Man kan knappast dra slutsatser om hälsoeffekter bara för att viktökningen var den samma.

Det kan vara samma viktökning men övriga hälsoeffekter typ kolesterol, hjärt- kärlsjukdomar kan ju variera beroende på vilken typ av fett man konsumerat.

Det behövs mer underlag från undersökningen för att man ska dra några slutsatser. Den enda slutsatsen man kan dra är ju mer vi äter desto fetare blir vi om vi inte gör av mer kalorierna …
Eureka!

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
 1. Roland skriver:

  Det är inte så enkelt som att energirik mat gör oss fetare. Min egen erfarenhet av grillfester etc är att man är allt annat än hungrig lång tid efteråt. Blodsocker är en stor anledning till att man stoppar i sig energi oavsett behov så frukten som mellanmål kanske är en lika stor bov till övervikten som fett.

  Så det jag vill påstå är att vi inte vet mera om vilken kost som är bäst. Det enda vi fått vatten på kvarnen är att vetenskapen för dagens rekomendationer är dålig. Vi har haft nyckelhålsmärkningen som ett 30-årigt misslyckat experiment.

  Dessutom så drog WHO tillbaka påståendet att mättat fett skulle ha något med sjukdom att göra, grunden för det påståendet var visst också ett korthus byggt på en politisk vilja snarare än vetenskap.

 2. Yngve skriver:

  Men visst är det väl så att det vi inte göra av med ansamlas i kroppen. Dvs äter vi obalanserat i förhållande till rörelse och aktivitet så öka vi i vikt. Det är oberoende av typ av mat.
  Ju energirikare mat vi äter desto större risk att vi äter för mycket.

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>