Inlägg den 18 december 2009

fre
18
dec
2009
fredag, 18 december, 2009 | Skriven av:

COP15_LOGO_175_STROKECOP 15:s hemsida kan man läsa

US, China, India and South Africa reach deal

According to a senior Obama administration official the United States, China, India and South Africa have reached a ”meaningful agreement” on climate change Friday evening.

Det skriver även Aftonbladet.
Frågan är bara vilket innehåll det är i avtalet?
Och varför är inte EU med?

Det innebär att det troligen inte heller blir att EU ökar sitt löfte till 30% (till 2020) utan att det stannar på 20%, vilket inte är tillräckligt.

DN skriver :

Kort senare meddelades att EU:s ledning tvingats till ytterligare förhandlingar innan överenskommelsen kan presenteras.
I utkastet till överenskommelse uppges det att USA ska bidra med 3,6 miljarder dollar åren 2010—2012 för klimatåtgärder, enligt nyhetsbyrån AFP.

President Barack Obama säger, enligt nyhetsbyrån Reuters, att världens länder nu måste sträva efter en legalt bindande klimatöverenskommelse, något man inte lyckades uppnå under Köpenhamnsmötet.

Kinas chefsförhandlare säger till Reuters att FN-mötet kommit fram till ett positivt resultat. ”Alla ska vara nöjda”, ska den kinesiske representanten ha sagt.

Enligt franske presidenten Nicolas Sarkozy ska Tyskland vara värd för ett nytt klimatmöte om sex månader, skriver nyhetsbyrån AFP.

Även om det blir ett avtal nu så måste arbetet fortsätta med att få tillräckliga åtgärder för att möta klimathotet. Om det blir ett nytt toppmöte kan det knappast genomföras som det i Köpenhamn. Jätte långa förberedelser, många förhandlare som inte är statsledare. Det behövs nog ett mer effektivt klimatmöte. Så mycket resurser och så lite resultat.

SVT skriver :

Uppmjukat förslag
Utkastet till uppgörelse uppges vara ”uppmjukat” för att få med alla länder. Enligt en annan källa med insyn så klarar utkastet inte av att nå två graders målet, eftersom utsläppsminskningarna som länder utlovat inte är tillräckliga.
Utkastet bör snarast kallas en politisk deklaration än en klimatöverenskommelse, heter det. Enligt källan så finns det tveksamheter om utkastet är värt att lägga fram för hela klimatmötets plenum.
Det som anses vara positivt ur klimatsynpunkt är löften om finansiering till fattiga länder och ett åtagande från alla länder att arbeta mot ett legalt bindande avtal.

Man vet inte om man ska skratta eller gråta …

Kategori: klimat  | Skriv en kommentar
fre
18
dec
2009
fredag, 18 december, 2009 | Skriven av:

DN skriver : Sugga åts levande av kultingar

Två grisuppfödare i norra Halland åtalsanmäldes på fredagen av länsstyrelsen i Halland sedan länsveterinärerna upptäckt allvarliga missförhållanden på deras gårdar.
I ett av grisstallarna hittade länsveterinärerna en sugga som åts levande av kultingar som blivit så stora att suggan inte kunde resa på sig i boxen.
Man hittade även en sugga som var svårt medtagen efter att ha försökt föda i två dygn utan att få hjälp.
På en av gårdarna berättade uppfödaren att han brukade klippa av smågrisarnas tänder med tång utan bedövning, trots att detta inte är tillåtet.
Länssstyrelsen kontroll gjordes på 31 grisgårdar i Norra Halland och samtliga besök var föranmälda.
– Det är anmärkningsvärt att vi hittar så allvarliga brister vid planerade och föranmälda besök, säger länsveterinär Madeleine Beckman till TV4 Nyheterna Halland.
– Det finns uppenbara brister som uppfödarbranschen måste ta tag i. Att följa djurskyddslagen är ett minimikrav – branschen borde nå upp till en högre nivå, säger Madeleine Beckman till TV4Nyheterna Halland.

Hur ska nu jordbruksminsitern och företräddare för grisuppfödarna förklara det här?
Man kan inte ifrågasätta att om det är sant eller inte. Denna gång är det inte Djurrättsalliansen som filmat.

Nu krävs det åtgärder att det blir fler tillsynsbesök. Det är extra skrämmande var att dessa missförhållanden upptäcktes vid föranmälda tillsyner. Vad kommer man att hitta om man gör oanmälda tillsynsbesök?

Detta visar att det är något systemfel i köttproduktionen. Som vegan kan man inte bojkotta julskinkan men det finns många som inte är veganer som kan. Det är dags att konsumenterna ställer krav och inte accepterar hur grisproduktionen bedrivs. Om man nu måste äta kött.

Bäst är förstås att Go Vegan

Läs mer!

Kategori: djurrätt, jordbruk  | 3 kommentarer
fre
18
dec
2009
fredag, 18 december, 2009 | Skriven av:

I går var det sista kommunfullmäktige för året. Nu är det inga fler sammanträden eller möten förutom några interna.
Jag har fortfarande ont i halsen, det verkar vara typ halsfluss. Den är dock inte aktiv hela dagarna utan blir värst framåt kvällen. Nu måste jag ta den på allvar och vila lite. Titta de på SVT24 som visade bilder från COP 15 mötet. Nedslående att lyssna till dessa s.k. ledare. De flesta pratade om hur bra de själva var och att det minsann har gjort och kommer att göra åttaganden.
USA:s president var vältalig som vanligt men kom inte med något nytt. Han sa att han inte kommit för att snacka utan för att agera (Det USA vill minska är bara en bråkdel av det de behöver göra.
Ett stort problem är att utsläppsnivåerna ligger mycket högre hos de rika länderna, USA har en särställning med rekordstora utsläpp och energiförbrukningar.

Venezuelas president Hugo Chávez gav president Obama en rejäl känga. Vilken jag tyckte var behövlig men utspelet var nog mest retoriskt. Chávez tjänar stora pengar på att sälja fossil olja och förespråkar kommunism. Kommunismen är ju inte direkt känd för att vara klimatsmart.

Det verkar mörkt att få fram ett avtal som kommer att ge resultat. Jag tycker att den svenska regeringen kunde ha gjort mer. De trixade med utsläppsmål och procent. När vår statsminister talade lät det som om att klimathotet var ett nytt problem. Miljöpartiet har påtalat problemet under många år men har blivit mer eller mindre hånade för detta. Så en sak har i alla fall hänt. Alliansen medger att det finns ett klimathot.

Det finns dock fortfarande hopp. Om USA och EU lägger till några procent så kanske G77 blir nöjda vilket sätter press på Kina.

Kanske går det inte att få alla länder att komma överens. Kanske måste det bildas allianser som ställer upp på rejäla åtgärder och som tillsammans stänger ute de som inte skriver på avtalet.

Någon måste ta initiativ för att få stenen i rullning …
Vem ska det bli?

Troligen inte Obama.
Eller?

Kategori: klimat  | Skriv en kommentar
fre
18
dec
2009
fredag, 18 december, 2009 | Skriven av:

Maria Wetterstrands rapport nr 10 från Cop 15.

Kategori: klimat  | Skriv en kommentar
fre
18
dec
2009
fredag, 18 december, 2009 | Skriven av:

Rapport från Cop 15 del 9 …

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar