Inlägg den 29 december 2009

tis
29
dec
2009
tisdag, 29 december, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : Skärpta regler för säkrare smällande

Skärpta bestämmelser i den lokala ordningsstadgan ska begränsa avfyrandet av nyårsraketer i Lund. Även polisens utökade kontroll av butiker som säljer raketer väntas inverka på smällandet.
– Ser vi att någon under arton år smäller i väg en raket när vi är ute på nyårsafton eller dagarna före, kommer vederbörande att rapporteras och bötfällas. Samma sak gäller för den som är vuxen och langar raketer till ungdomar under arton år, säger närpolischef Jörgen Nilsson.

Bra att några kommuner, däribland Lund har begränsat tiden då man får avfyra fyrverkerier. Det borde kunna minska olägenheterna. Problemet är bara att få ut informationen och sedan att kontrollera att de nya reglerna efterlevs.
Det borde vara självklart att de som säljer fyrverkerier ska informera hur de får användas.

Modellen hämtades från Malmö där liknande bestämmelser införts.
– Egentligen ska man alltid ha tillstånd av polismyndigheten för att få avfyra raketer. Men i den lokala ordningsstadgan har man nu bestämt att mellan klockan 18.00 på nyårsafton och 02.00 på nyårsdagen får man smälla raketer utan att ha ansökt om tillstånd, säger Jörgen Nilsson.

Det är inte bara en fråga om när utan även en fråga om hur man ska använda fyrverkerier. Minskar man alkoholhalten på de som ”tänder på” så minskar både olägenheter och olyckor. Om sedan vuxna, speciellt föräldrar, tar sitt ansvar och inte köper ut till minderåriga, gäller givetvis både alkohol och fyrverkerier, så blir situationen bättre. Man klarar sig bra utan.
Det brukar vara stor olägenhet för både människor och djur med okynnessmällandet långt för och långt efter tolvslaget. Hoppas skärpningen av bestämmelserna ger resultat så att fler får en lugn och säker nyårshelg.

Räddningstjänsten Syd har tagit fram en checklista för de som ska avfyra fyrverkerier:

1. Förvara dina fyrverkeripjäser oåtkomligta för barn.
2. Läs bruksanvisningen.
3. Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad.
4. Rigga upp fyrverkeripjäsen enligt bruksanvisningen.
5. Håll aldrig tänd fyrverkeripjäs i handen.
6. Luta dig aldrig över antänd fyrverkeripjäs.
7. Respektera säkerhetsavståndet. Se till att dina åskådare gör det.
8. Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Tänd aldrig igen.
9. Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder och andra skador.
10. Visa hänsyn. Både människor och djur kan bli skrämda.

Läs mer!