Inlägg den 12 december 2009

lör
12
dec
2009
lördag, 12 december, 2009 | Skriven av:

Allt gick lugnt och stilla. Inget bråk från någon som vi märkte i alla fall och massor av aktivister. Polisen verkade ha jobbat effektivt. Alla poliser vi såg var lugna och glada och vänliga. Vilket ger bra förutsättningar för en lugn demonstration.

Hur många vet jag inte men det sades att det var mellan 100 000 och 120 000.
Kanske var det inte så många men många var det minst 50 000 och det är inte så illa.
Det var i alla fall massor av folk från många länder och kontinenter.

Det känns i kroppen av allt promenerande och kylan. Har en liten släng av influensa och kylan gjorde den inte bättre. Men värmen från alla närvarande gjorde att detta trycktes tillbaka. Det var en mäktig känsla att vara del av detta.
Nu får man hoppas att de som ska förhandla fram ett klimatavtal påverkas av detta. Oavsett vilket avtal det blir känns det tryggt att klimatarbetet inte kommer att minska. Engagemanget från unga och gamla som visades idag imponerade.

Trist att media oftast beskriver manifestationen med rubriker som anger hur många som blev gripna precis som om det var det viktigaste. Det hade varit mer intressant att skriva om hur många som samlades i stället fokuserar media på vad en bråkdel sysslade med.
Varför?

Att man skriver att 700 greps är inte helt sanningsenligt. Dansk polis har möjlighet att ta in personer utan att behöva förklara varför. Polisen tog om hand 700 men många av dessa hade inte gjort något och kommer inte att åtalas men media räknar ändå dessa som gripna.
Trisst!

Cop15 demonr1

DN, SvD, SDS, SkD, GP, DR, BBC, CNN

lör
12
dec
2009
lördag, 12 december, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : 40 000 väntas demonstrera

Arrangörerna räknar med fyrtiotusen deltagare och inget bråk. På lördag marscherar en av de största demonstrationerna någonsin i Danmark till Bella Center. I tre månader har demonstrationen planerats. 516 organisationer från 67 länder deltar.

– Dessutom räknar vi med att många, många tusen människor som inte tillhör någon förening kommer att sluta upp, säger Knud Vilby, talesman för arrangörsorganisationen People’s Climate Action som stöttas av danska UD.

De senaste dagarna har han nästan bara fått svara på en fråga, bli det våldsamheter?
– Mitt svar är nej. Detta blir en stor fredlig demonstration.

Förhoppningsvis blir det mer än 40 000 demonstranter och att det går fredligt till. Det kommer säkert att vara en och annan som vill göra mer än att demonstrera men kommer att försvinna i mängden.
Det är lite svårt att förstå att det är så många som vill bråka, hota och förstöra. De missar ju att få fram budskapet. Rapporteringen från aktionen blir i stället hur kampen mellan aktivisterna och polisen utspelat sig.

Det som hänt hittills på Cop 15 känns inte så imponerande. Det snackas om klimatfonder och CDM. Problemet är att det känns som om det är en typ av bistånd. Det borde i stället vara en slags återbetalning och kompensation för de CO2-avtryck de rika länderna har gjort utanför deras eget territorium.
Enligt vissa säger

ACTIONAID: EU HAR MISSLYCKATS
Det omtalade stödet till klimatarbete är inget annat än ompackat bistånd säger ActionAid som också beklagar att EU passade i frågan om långsiktig finansiering.
– Miljoner människor i utvecklingsländer drabbas redan av klimatförändring och väntar på att EU ska visa ledarskap och betala sin klimatskuld. Det är hög tid för EU att kliva fram och ställa upp med nya, additionella pengar utöver biståndet.

Gunnar Lind, politisk sekreterare för miljöpartiet, rapporterar från Cop 15.

Förhoppningsvis blir dagens klimatmanifestation en påtryckning så att slutspurten i Cop 15 förhandlingarna blir stark. Obamas ankomst kanske också kan få upp aktiviteten men man kan undra hur. Den amerikanska livsstilen är sådan att den är omöjlig att få in i ett långsiktigt hållbart perspektiv. Bara det att nästan hela boendet är villamattor utan möjlighet till en effektiv kollektivtrafik. Lägger man sedan till konsumtionsnivån så blir än mer besvärligt.
Att vara amerikansk president, även om är en krigande president som fått fredspris, kan inte vara lätt. Obama kan ju inte vända det amerikanska samhället på 4 år vilket gör det besvärligt eftersom det då är presidentval.

Det är dock inte bara den amerikanska livsstilen som behöver ändras. I Sverige måste vi också göra en hel del. Vi kan ju börja redan nu till julhelgen och sedan är det ett nytt år med nya möjligheter och nya nyårslöften.
Så visst finns det möjligheter. Det vore dumt att inte hänga på nu …

lör
12
dec
2009
lördag, 12 december, 2009 | Skriven av:

Det blir en lång dag i morgon. En heldag i Köpenhamn med anledning av den stora klimatmanifestationen.
Vädret ser ut att bli hyfsat, inget regn men temperatur nära noll.
Skulle ha gått och lagt mig tidigare men tiden bara försvann och helt plötsligt var det midnatt. I kväll har våra normalt mycket tysta grannar fest. Så det blir kanske lite svårt att somna in.

Hoppas vi blir många i morgon och att det går fredligt till. Hittills har det varit lugnt i Köpenhamn frånsett några enstaka händelser. Ju fler fredliga demonstranter desto större chans att allt går bra.

Kategori: klimat  | Skriv en kommentar
lör
12
dec
2009
lördag, 12 december, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : 60-tal i lugnt fackeltåg mot minkuppfödning

De tände facklor för att symboliskt belysa pälsfrågan. På fredagskvällen tågade ett 60-tal demonstranter till Svedalas enda kvarvarande minkfarm.

Gatorna i centrum var ganska folktomma, men en och annan invånare stannade upp när Djurrättsalliansens demonstration drog förbi. Från Konsum kikade en kassörska nyfiket ut.
– Duktiga ungdomar! sade en kille.
– Bra, gå på dem! hojtade en kvinna.

Demonstranterna ropade:
“Vad tycker vi om päls? Illa, illa! Hur illa? Skitilla! Usch, usch, usch!”
– Jag tycker att det är jättebra. Det är sjukt att kommunen tillåter en minkfarm. Många invånare vet inte att den finns, sade Svedalabon Fredrik Färdenstam om demonstrationen.

Det var bra att det gick fredligt till på demonstrationen i Svedala. Det är märkligt att det är tillåtet att behandla djur på det här sättet pga människans fåfänga.
Tråkigt att man inte kunde vara med på denna demonstration. Jag var med mentalt i alla fall.

Bra jobbat Djurrättsalliansen och alla demonstranter och polisen.