Inlägg den 08 december 2009

tis
8
dec
2009
tisdag, 08 december, 2009 | Skriven av:

SvD skriver : Regeringen anklagas för fel om nya sjukregler

Kritiken mot regeringens nya sjukförsäkringsregler har varit massiv den senaste veckan. Och nu kommer anklagelser mot socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson för att komma med felaktig information.

Det var i söndagens Agenda som socialförsäkringsmininster Cristina Husmark Pehrsson (M) svarade på den kritik som riktats mot regeringens nya sjukförsäkringsregler. I studion berättade två cancersjuka kvinnor om hur de tvingas jobba när deras sjukpenning dras in i januari.

Som svar på kritiken sade Husmark Pehrsson då att regeringen infört undantag för de svårast sjuka. Men socialförsäkringsministern sade också att ingen remissinstans tidigare reagerat på hur de nya reglerna kommer att slå.

– När vi har skickat ut vårt förslag på remiss till många tunga remissinstanser har ingen poängterat att det här kunde få de här orimliga konsekvenserna. När vi nu ser det här kommer vi göra den här ändringen så fort det överhuvudtaget är möjligt, sade Husmark Pehrsson i Agenda.
Enligt SVT:s Aktuellt idag stämmer dock inte socialförsäkringsministerns uttalande. Nyhetsprogrammet har gått igenom remissvaren och flera instanser har redan tidigare riktat kritik mot hur de nya reglerna slår mot svårt sjuka.

Statskontoreret gick så långt som kräva att hela förslaget skulle läggas ner. ”Vi anser att beredningen av förslaget är bristfällig”, skrev Statskontoret i sitt remissvar.

Samhall ansåg samtidigt att tidsgränserna i de nya sjukskrivningsreglerna är för snävt satta och Statens folkhälsoinstitut var inne på samma spår.

”Vi ställer oss tveksamma till förslaget om fasta hållpunkter”, skrev den statliga myndigheten till regeringen.

Det verkar helt klart att konsekvenserna skulle bli vad de nu blir. Det borde man inte behöva ha några remissinstanser som påtalar. I programmet skyller och socialförsäkringsmininstern på att ”lagen” ännu inte är antagen. Lagförslaget var klart och instruktioner var klara.

Idag rapporterar A-kassornas Samorganisation, SO, att man inte kommer hinna utreda alla av de 15 000 personer som nu tvingas ut av regeringen från sjukförsäkringen Något som innebär att dessa personer kommer att stå utan ekonomisk ersättning. Enligt Försäkringskassan så kommer man istället att vara hänvisad att söka försörjningsstöd (socialbidrag) hos kommunens socialtjänst.

Lagförslaget bygger på en människosyn där man utgår ifrån att alla fuskar. Att alliansen utgår från detta måste bero på ”genom sig själv känner man andra”.

Man kallar att man minskar utanförskapet genom att göra livet än värre surt för de som redan har en allvarlig och i en del fall dödlig sjukdom. Man skapar en otrygghet så att man till och med slutar med medicinering, som ordinerats av en läkare, bara för att kunna gå till sitt jobb.
Har man en allvarlig sjukdom ska man ha möjlighet och jobba så mycket som man kan men inte tvingas till mer än man klarar av.

Alliansen har satt sig i denna situation genom att sänka skatten för många som inte ”behövde” någon skattesänkning. Detta har skapat ett underskott som nu bland annat de ”sjuka” får betala.

Man tycker att man åtminstone kunde stå för sina beslut och inte skylla på ”det hade vi ingen aning om” och ”det är det ingen som sagt tidigare”.

Läs mer!