Inlägg den 25 december 2009

fre
25
dec
2009
fredag, 25 december, 2009 | Skriven av:

SvD skriver : Är halva journalistkåren Miljöpartister nu?

”Maria Wetterstrand mediernas favorit”, säger rubriken i Dagens Nyheter (23/12). I artikeln konstateras att ”hennes parti slipper dessutom nästan all kritisk granskning”.

Varför blev Miljöpartiet, som är det parti som satsar minst på marknadsföring, årets komet i opinionen? Och hur kan det komma sig att Maria Wetterstrand mot slutet av året allt oftare har bjudits in av massmedierna, inte för att frågas ut om sin partipolitik, utan för att lämna kommentarer om andras miljöpolitik, som om Wetterstrand vore en opartisk expert?

Artikelförfattarens resonemang visar att han själv inte är objektiv när han skriver. Det innebär ju inte att alla andra är likadana.

Enligt SvD själv är :

Tidningen grundades 1884 och är på ledarplats obunden moderat. På övriga sidor finns ingen politisk tendens.

SvD brukar väl oftast ta alliansens parti. De har väl i alla fall inte bidraget till miljöpartiets popularitet. Det verkar som författare vill påskina att miljöpartiets popularitet beror på journalister.Det visar än en gång på författarens egna värderingar att journalister vinklar reportage.

Att SvD nu publicerar detta beror väl på att miljöpartiet börjar ses som ett hot mot alliansen. Man vill bortförklara dels att miljöpartiets politik är i högsta grad modern och framtidsinriktad och visar på allvarliga problem som behöver lösas. Dessutom visar miljöpartiet att de har många lösningar inte bara inom miljö- och klimatomårdet.

Alliansen och en del andra partier har inte brytt sig om miljöfrågan och har inte presterat några lösningar. De kämpade emot biltullar i Stockholm men svängde sedan efter valet och nu finns biltullar. Tyvärr har alliansen förstört det hela genom att använda intäkterna från biltullarna till att gynna vägtrafiken men det är en annan sak.

Miljöpartiet har länge drivit om Tobinskatt. En skatt på valutatransaktioner för att minska global spekulation och en global koldioxidskatt på flygbränsle för att minska klimatuppvärmning.
Skatterna kan ge en självständig finansiering till FN-systemet och globala reformer inom FN:s ram. FN bör också ges verktyg för att aktivt bekämpa den internationellt organiserade brottsligheten och den kriminella ekonomin.

Kanske är det så att media just nu speglar de viktiga frågorna och att miljöpartiet har de intressantaste och bästa lösningarna. Kanske är det så att Maria Wetterstrand har något intressant att säga när det gäller klimatfrågan.

Alliansen har också missat när det gäller integritetspolitiken. Man har drivit igenom både FRA och Ipred. Miljöpartiet var emot och alla allianspartiernas ungdomsförbund. Var var SvD i denna debatt?

Lite märkligt är det att nu helt plötsligt skulle vara så att pressen skulle vara miljöpartistisk. Tidigare har pressen alltid beskyllts vara vänster.
Troligen är väl SvD undantaget.
Eller?