Inlägg den 04 december 2009

fre
4
dec
2009
fredag, 04 december, 2009 | Skriven av:

GP skriver : Chockerande vanvård av kor i Dalsland

– Det här är något av det värsta vi på länsstyrelsen varit med om, säger Ann-Kristin Svensson.

En djurägare i Dalsland riskerar åtal efter allvarlig vanvård av köttkor.
När länsstyrelsens djurskyddsinspektör vid ett oanmält besök i november kom till gården möttes hon av en syn som hon aldrig varit med om.

Kor låg döda i halvmeterhög lervälling, några höll på att drunkna, det saknades mat och drickbart vatten och ett 50-tal utmärglade köttkor stod till knäna i sörjan.

– Det här är något av det värsta vi varit med om på länsstyrelsen, säger avdelningschefen Ann-Kristin Svensson vid länsstyrelsens landsbygdsenhet i Uddevalla till Bohusläningen.

Det är inte bara problem med djurhållningen när det gäller grisar. Det var efter en anonym anmälan som länsstyrelsens beslutade att göra ett oanmält besök på den berörd gården.

Detta visar att länsstyrelsens tillsyn inte fungerar. Denna vanvård måste ha pågått under en längre tid. Den ansvarige har dessutom haft flera anmälningar mot sig tidigare.

De flesta länsstyrelserna har tydligt flaggat för att de inte har tillräckliga resurser för att sköta djurtillsynen på ett bra sätt.

Det är dags nu för alliansen och jordbruksministern att agera och se till att djurtillsynen får tillräckliga resurser.

Djurtillsyn_Dalsland
Fler bilder!

Läs mer!

fre
4
dec
2009
fredag, 04 december, 2009 | Skriven av:

I senaste Demoskop ökar miljöpartiet med 0.3 %-enheter till 9.7 % och är tredje största part. De rödgröna får tillsammans 50.3 % en ökning med 0.6 %-enheter. Största tappet står moderaterna för med – 4.0 %-enheter till 25.3 %.

Demoskop_dec2009

Kategori: valet2010  | Skriv en kommentar
fre
4
dec
2009
fredag, 04 december, 2009 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : Regeringen körde över egna experter

Energimyndigheten blev överkörd när regeringen satte ihop sitt förslag till nya regler för dem som vill producera sin egen el.

Trots att Energimyndigheten är regeringens egen expertmyndighet valde näringsdepartementet att strunta i experternas råd när man satte ihop sitt lagförslag med regler för debitering av småskalig elproduktion.

– Linus (Palmblad, handläggare på Energimyndigheten, red. anm.) försökte komma till tals med dem, men det gick inte, säger Kajsa Olsson på Energimyndigheten.

KTH-professorn och utredaren Lennart Söder föreslog i februari förra året ett system med månadsvis nettodebitering – det vill säga att kunden betalar mellanskillnaden av den el han eller hon köpt och sålt.

Energimyndigheten svarade i ett remissyttrande att myndigheten ställer sig positiv till Lennart Söders förslag och stödjer ett system med nettodebitering.

Men när det var dags att sätta ihop förslaget till ny lag lyssnade inte departementet på myndighetens experter, berättade Kajsa Olsson på ett seminarium arrangerat av Svensk Energi i förra veckan.

Kritiken mot regeringens förslag har varit hård. Utredaren själv, Lennart Söder, branschorganisationen Svensk Energi och ett 70-tal privatpersoner har uppvaktat näringsdepartementet och protesterat mot att utredningens förslag om nettodebitering inte finns med i regeringens proposition till riksdagen.

Det här är ytterligare ett exempel där alliansregeringen struntar i vad expertisen har att säga. Det behövs åtgärder som t.ex. “nettodebitering” för att få igång småskalig elproduktion. Märkligt när de säger att de är så teknikvänliga. Man kan undra varför.

fre
4
dec
2009
fredag, 04 december, 2009 | Skriven av:

DN skriver : Bhopal ännu förgiftat av utsläppet

Hundratals människor som skadats av det svåra gasutsläppet i Bhopal för 25 år sedan samlades på torsdagen för protestera mot att de ännu inte fått någon hjälp.

Det var den 3 december 1984 som en fabrik för växtgifter i Bhopal i Indien genom en olycka släppte ut stora mängder giftig metylisocyanat i luften. Enligt Indian Council of Medical Research dog mellan 8.000 och 10.000 människor omedelbart medan ytterligare 25.000 avled senare till följd av utsläppet. Regeringsuppgifter som citeras av Aljazeera uppger att så många som 500.000 andades in den giftiga gasen.

Katastrofen betecknas om världens värsta industriolycka.

25 år efter det att tusentals människor dog av ett gasutsläpp från Union Carbides fabrik i Bhopal är grundvattnet i området fortfarande förgiftat och de drabbade har bara fått ut en bråkdel av den ersättning de lovades. Vid en demonstration på årsdagen krävde deltagarna att regeringen skulle sanera marken och vattnet i Bhopal och omrkingliggande samhällen.

I en stor artikel i The Times of India konstaterar tidningen att de drabbade hittills bara fått en femtedel av den kompensation som de utlovades i ett avtal mellan företaget och den indiska regeringen 1989. Avtalet stipulerade att Union Carbide skulle betala 470 miljoner dollar samtidigt som regeringen gick med på att släppa alla rättsliga åtgärder.

Det är en jätteskandal att ett stort företag som tjänar massor av pengar inte tar sitt ansvar. Det är helt klart att de är ansvariga. Trots detta och att de gått med på att betala enligt ett avtal så struntar de att betala.
Är det konstigt att det finns klyftor i världen mellan “fattiga och rika” länder?
Detta visar dessutom att konsekvenserna efter olyckan är betydligt större än vad Union Carbide tillstod när olyckan hände. Nu 25 år efter olyckan är grundvattnet fortfarande förgiftat. “Olyckan” orsakade direkt 10 000 människors död därefter ytterligare 25 000.

Det är otroligt att Union Carbide slapp undan så billigt när de skapat en sådan jättekatastrof. Vilken reaktion hade det varit om det hade varit 35 000 amerikaner eller svenskar som dött i en olycka. Då hade det varit enorma rubriker och diskussioner och krav på åtgärder.

Varför är det skillnad på människor och människor?