Inlägg den 05 december 2009

lör
5
dec
2009
lördag, 05 december, 2009 | Skriven av:

SkD skriver : Vanvårdade kor omhändertagna i Skåne

En familj i Skåne som i 14 år kringgått förbud mot att hantera djur har nu fått 34 vanvårdade kor omhändertagna.

Det var efter en anmälan som länsstyrelsen inspekterade gården och konstaterade att många djur var vanvårdade.

– Flera av nötkreaturen stod med gödsel upp till magen, säger Emma Hansson, en av de djurskyddsinspektörer från länsstyrelsen som var med vid inspektionen, till Sydsvenskan.

Hon är mycket kritisk till att familjens djurhållning fått fortsätta år efter år.
– Det är en väldigt allvarlig brist från myndigheternas sida att de låtit detta fortsätta. Det rör sig om en slags bulvanverksamhet, säger Emma Hansson till tidningen.

Det mesta i dagens samhälle styrs av ekonomiska intressen så även jordbruk, djurhållning. Problemet med djurtillsyn är inte bara en fråga om resurser. Det är mer en fråga om synsättet på djur. Djur har rättigheter och är inte till för människans skull.
Fallet i Skåne visar att det inte bara är en fråga om resurser. Den senaste tillsynen gjordes efter ett tips från allmänheten. I detta fallet måset länsstyrelsen ha varit medveten om att “familjen” inte var lämplig att ha djurhållning. Missförhållanden har pågått i många år, kanske tom så länge som 14 år. Trots detta har länsstyrelsen inte agerat utan har satt människan före djurens rättigheter.

Det är en dubbelmoral när det gäller djurhållning. Få köttätare skulle äta husdjur som hund och katt. Många tycker det är konstigt att man äter hundar i orienten.
Man kan undra varför?

Det märklig i dagens djurhållning är att trots att så många som har djurhållning för köttproduktion alltid påpekar hur mycket de tycker om djuren och att det är en självklarhet att de sköter djuren bra för att det skulle ge bättre “kött och ekonomi”.

Ett annat märkligt “fenomen” är att så många djur är så sjuka trots att de slaktas så unga. En gris slaktas innan den är 6 månader och skulle kunna leva i minst 25 år om de skulle få leva fritt. Skötte man djuren väl så skulle de inte hinna bli så sjuka innan de slaktas.

lör
5
dec
2009
lördag, 05 december, 2009 | Skriven av:

Den styrande alliansen beslutade i EU-nämnden att ge klartecken för oljeborrning i Arktis. Det är ännu ett av alliansregeringens klimatnegativa beslut. Det är definitivt ett hot mot kommande generationen. För Miljöpartiet är det självklart att säga nej till ett förslag av detta slag.

I takt med att den globala uppvärmningen får Arktis is att smälta blir det lättare att borra efter olja och gas där, och regeringen ställer sig nu bakom EU-kommissionens förslag om att EU ska försöka komma åt den.

Att den arktiska isen smälter ska inte ses som en möjlighet att borra efter olja. Det är en varningsklocka för den globala uppvärmningen. Klimatet tål inte om man bränner den kol och olja som finns tillgänglig redan idag. Den arktiska oljan måste stanna kvar där den ligger.

Kategori: EU, klimat  | Skriv en kommentar