Inlägg under » oktober, 2008 «

fre
31
okt
2008
fredag, 31 oktober, 2008 | Skriven av:

Försöker laga en symaskin. Den har några år på nacken men har fungerat alldeles utmärkt tills den slutade mata undertråden. Det visade sig vara ett plastkugghjul som tappat några kuggar.
Efter lite besvär så fick jag loss kugghjulet jag behövde en metrisk insexnyckel och en tum insexnyckel.
Jag kollade på internet och hittade några symaskinsaffärer i Lund.
Första affären jag ringde till lagade inte symaskiner. Andra affären lagade inte heller men hade några gamla kugghjul som tyvärr inte passade. Om kugghjulet skulle passat hade lagningen gått på 150 kronor, det var vad kugghjulet skulle kostat. Skulle jag lämnat in maskinen till en reparatör skulle kostnaden ha blivit betydligt högre. Man kan få en ny maskin för under 2000 kronor. Så det är inte konstigt att man då slänger den gamla och köper en ny.

Ringde några andra symansinsaffärer men ingen hade några reservdelar och ingen var intresserad av att hjälpa till att laga symaskinen men de kunde sälja en ny maskin. Inga problem.

Det är inte konstigt att det går åt resurser, då man måste kasera en symaskin bara för att litet kugghjul går sönder.

Har inte gett upp ännu. Det borde gå att få tag på ett nytt kugghjul.

tor
30
okt
2008
torsdag, 30 oktober, 2008 | Skriven av:

Det blev inte oväntat 3 avslag i rad. Det blev också en interpellationsdebatt där alliansen inte kunde förklara den “direkta skolpengens” förträfflighet.

Vi hann nästan med alla ärenden, bara en motion och en interpellation kvar till nästa gång.

tor
30
okt
2008
torsdag, 30 oktober, 2008 | Skriven av:

Det behövs mer transportkapacitet mellan Malmö och Lund.
Biltrafiken ökar och det finns idéer att bygga ut motorvägen. Ett bättre alternativ är att bygga spårväg i form av lightrail.
Miljöpartiet har tillsammans med demokratisk vänster lagt en motion om att utreda möjligheten att lägga ett spår längs motorvägen.
Fördelen med att bygga lightrail istället för järnväg är att det är billigare och ger mindre ingrepp i naturen.
Det är många som jobbar kring Brunshög och Idéon. Många av dessa bor i Malmö.

Ska klimatproblematiken lösas måste man våga satsa. Spåren där Öresundstågen och Pågatågen är knöckfulla så något måste göras.

Det behövs även åtgärder för att minska antalet transporter. Detta kommer inte att ske inom en snar framtid vilket kräver att något görs snabbt.

tor
30
okt
2008
torsdag, 30 oktober, 2008 | Skriven av:

Så var det åter kommunfullmäktige. Delårsrapportsärendet blev som vanligt ett ärende där man bröstade sig för hur bra man var och hur dåliga de andra är. Inte så konstruktivt speciellt som att diskutionerna mest handlade om pengar och mindre om verksamheten.
Det är dessutom stor osäkerhet i siffrorna och i prognoserna. Mycket kan hända.
En diskussion som saknas är vad den så kallade tillväxten kostar?
Dessutom diskuteras tillväxt utan en koppling klimatproblematiken.

Nu, kl. 18.30, här vi hunnit ända till 5:e ärendet bara 6 kvar plus 4 interpellationer.
Det är 4 motioner som alla är klimatrelaterade, vilket är bra men ingen motion blir bifallen.
Vi får se, snart vet vi.

tor
30
okt
2008
torsdag, 30 oktober, 2008 | Skriven av:

I dag började jag dagen med cykla till Star Hotell där Region Skåne anordnade en konferens som handlade om “Hälsosamt åldrande”, Det var många intressanta föreläsare. Många gånger ser man det som problem med att ta hand om de ständigt ökande antal äldre.
Mycket kan göras och mycket måste göras. Det får inte bli en ekonomisk fråga. Det finns inget viktigare än att ta hand om levande varelser. Ett problem är att vi delar upp befolkningen i kategorier och sedan blir det lätt att dessa ställs mot varandra. En satsning på unga går ut över en neddragning på de äldre.
Detta är en stor utmaning för politiken men även för alla andra. Synen på livet, åldrandet och livskvalité måste förändras.
Vi finns till för att leva och utvecklas som individer.

Skönt med en cykeltur tillbaka till “stan” hade varit skönt att slippa regnet men men …

Efter konferensen blir det kommunfullmäktige. I dag har vi en liten chans att hinna med alla ärenden. Vi börjar som vanligt 17.00 och med sluttiden 22.30. Tillställningen äger rum i Stadshallen och det hela kan följas via internet.

Agendan för mötet hittar du här!

ons
29
okt
2008
onsdag, 29 oktober, 2008 | Skriven av:

SDS skriver : “Stopp i tågtrafiken i Skåne”

“Tågtrafiken mellan Malmö och Lund ligger nere sedan en kontaktledning rivits ned i Åkarp. Först efter klockan 15 beräknas trafiken vara igång igen.

Det var en lastbil med uppfälld kran som orsakade nedrivningen vid järnvägskorsningen i höjd med Alnarpsvägen klockan halv elva på onsdagsförmiddagen.”

Man kan undra om chauffören var nykter?
Alla kan göra misstag men att köra iväg med kranen i uppfällt läge ???

Det borde vara dags för att bygga om så att korsningen blir planskild. Visserligen kostar det att göra det men vad kostar inte ett tågstopp.
Vad hade det kostat om det hade kommit ett framrusande tåg när lastbilen stod på spåret?

tis
28
okt
2008
tisdag, 28 oktober, 2008 | Skriven av:

Ibland rinner tiden bara iväg. I dag var en sådan dag.
Jag skulle lämna in vår dator på service. Vilket inte är något problem. Det är bara att gå till affären och lämna datorn.

Men så var det där med att vara utan dator. Det finns system där man gör backup på en extern server. Då hade det inte varit något problem alls men jag är lite tveksam till att lägga mina filer på en extern server.

Så istället spenderade jag tid till att föra över det som jag trodde skulle komma till användning under datorns bortvaro.
Hur länge som det tar innan vi får tillbaka datorn kan man aldrig veta.

Hann med ett pass med Friskis & Svettis. Har varit borta från Lund så mycket de senaste veckorna så träningen har tyvärr kommer i andra hand. Förhoppningsvis ska det åter bli tid till träning även om många kvällar är upptagna med möten.

Kategori: IT, jympa  | Skriv en kommentar
mån
27
okt
2008
måndag, 27 oktober, 2008 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : “Vägverkets GD ljög rakt in i kameran”

“Vägverkets Generaldirektör Ingemar Skogö hävdade i programmet Uppdrag Granskning att motorvägsprojektet Förbifart Stockholm inte ökar utsläppen av koldioxid jämfört med alternativen, och hänvisade till tysk expertis myndigheten anlitat. Något sådant har jag aldrig sagt, säger den tyske professorn.

Reportern Johan Winberg på SVTs Uppdrag Granskning intervjuade Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö och ställde frågan om uträkningarna för utsläppen av koldioxid från den planerade motorvägen väster om Stockholm, kallad Förbifarten. Generaldirektören svarade att det inte kommer att göra någon skillnad om motorvägen byggs eller inte.

Du nämnde en tysk rapport som tittat på detta – vad kom fram de fram till? frågade SVTs reporter

–Ja de kom fram till att det är ungefär likvärdigt. Det blir ingen ökning av de samlade koldioxidutsläppen med Förbifarten jämfört med de trängselproblem som uppstår på de befintliga vägarna om man inte bygger Förbifarten, sade Ingemar Skogö i intervjun, som visades på SVT igår kväll.

Förbifart Stockholm är en 20 kilomter lång motorväg som Vägverket vill bygga under Mälaren mellan Bromma och Skärholmen. Enligt projektets tillskyndare kommer den att få trafiken att flyta bättre och knyta ihop regionen. Enligt motståndarna är den ett slöseri med pengar som ökar utsläppen och förstör klimatet.”

Hur kan man låta Vägverket styra hur man ska lösa trafikproblemet i Sverige? Helt klart styrs inte transportpolitiken av miljökrav!

Vägverket kom inte oväntat farm till slutsatsen att bästa lösningen var en “väglösning”. Det är alltså “Förbifart Stockholm” det handlar om. Trots att all forskning visar att “nya vägar” ökar trafiken så är lösningen från Vägverket bygg mer väg.
Det är inget litet projekt.

Jag trillade nästa av stolen när jag såg programmet. Så många konstigheter.

Generaldirektören var osaklig och filtrerade informationen så att vägprojektet skulle ses som den bästa lösningen.
Trovärdigheten i generaldirektörens påstående att miljöfrågan var prioriterad och en viktig faktor när Vägverket kom fram till väglösningen är lika med noll. Hela projektet bygger på tillväxt som ökar vägtrafiken och som därmed ökar miljöproblemen.
Det bästa vore att minska nuvarande vägtrafik genom att satsa på ny spårburen kollektivtrafik. Då kan man minska köerna och öka framkomligheten.
Biltullarna var inte med som en möjlig lösning vilket är märkligt. Generaldirektörens försvar var att det inte fanns när man gjorde utredningen vilket inte var sant eftersom det pågick för fullt.
Dessutom borde man ta lärdom av biltullsförsöket som till slut blev permanentat. Biltullarna minskade köerna och ökade framkomligheten. Trist att alliansen inte låter intäkterna inte går till att satsa på kollektivtrafiken utan i stället läggs på vägar.

Finansborgarrådet i Stockholm ville påskina att Förbifart Stockholm var en satsning på kollektivtrafik för att man kan ju köra bussar på den nya vägsträckningen är direkt pinsam. Det krävs mer en bussar för att ta hand om detta transportbehov.
Dessutom är 20 miljarder, vilket inte kommer att räcka, mycket pengar för att öka kollektivtrafiken med buss.

Till råga på allt så ska samma konsultfirma som tagit fram kalkylerna även “kvalitétssäkra siffrorna” i ett nytt konsultuppdrag.

Det finns så mycket att säga om det hela.

Tiita själv på programmet på SVT:s hemsida.

Förhoppningsvis kommer det att göras en bra miljökonsekvensutredning och då är projektet dött om nu inte “tillväxten” får “carté blance” som brukligt är.

sön
26
okt
2008
söndag, 26 oktober, 2008 | Skriven av:

Så var det åter dags att ställa om klockan. Denna gång fick vi tillbaka timmen vi “förlorade” i våras. Hade alldeles glömt bort att det var dags att ställa om till vintertid men fick reda på det när jag tittade på nyheterna i går kväll.
Jag använder alltid mobilen som väckarklocka och min nya mobil ställer om sig själv utan att krångla med kalendern. Min gamla mobil klarade inte av det märkligt nog.

I dag var jag på ett möte med regionpolitik. I Skåne så är miljöpartiet en del av en femklöver tillsammans med den “vanliga alliansen”. Samarbetsplanerna på riksnivå påverkar givetvis arbetet på region- och kommunnivå men innebär inte att vi blir bundna på region- eller kommunnivå.

Det viktigaste är sakfrågorna. På vilket sätt kan vi se till att politiken blir långsiktigt hållbar.

Det är nu två år kvar till valet 2010. Jag tror att det kommer att hända väldigt mycket på den tiden.
Alliansen på riks kommer att göra allt för att hålla sams. I Lund är det inte lika självklart.
Moderaterna och till viss del folkpartiet dominerar väldigt mycket på övriga partiers bekostnad. Kristdemokraterna är nere kring 4% på riks.

Så det är en spännande framtid vi har framför oss.

Tittade på Agenda i SVT2. Enligt Lotta Gröning pågår det vadslagning hur länge Mona Sahlin är kvar som partiledare.
Kan inte vara lätt att vara partiledare i (s) speciellt inte om man är kvinna.
Lotta Gröning har skrivit en bok om “Mona”. Jag har inte läst boken men det Lotta skriver om boken på sin blogg och det hon sa Agenda så får jag nog intrycket att hon är väldigt kritisk och tvivlar på Mona.
Mycket böcker blir det. Margareta Winbergs bok och Pär Nuder har också skrivit böcker.
Man kanske ska läsa någon av dem.

Ska först läsa klart Lester R. Browns “Plan B 3.0“. Mycket intressant bok som många borde läsa.

lör
25
okt
2008
lördag, 25 oktober, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Skrivarpulver orsakar cancer”

“Kolpulvret i tonerkassetterna i laserskrivare och kopiatorer framkallar cancer. “Det råder ingen tvekan om sambandet”, säger den forskningsledare som studerat frågan.

Vid universitetet i Rostock i Tyskland har man i flera år följt utvecklingen av lungsjukdomar hos servicetekniker vid skrivar- och kopiatortillverkare.

Vissa personer utvecklade allergier och förlorade rösten när de gick in i rum med laserskrivare eller kopiatorer som använder kolpulver i tonerkassetterna.

En servicetekniker som dagligen arbetat med tonerkassetter avled i lungcancer. Vid en undersökning av hans lungor konstaterades att de innehöll stora mängder kolpulver.”

När vi börjar få ner skadliga partiklar i stadsluften så upptäcker man detta. Hur många kopieringsmaskiner och skrivare som finns vet jag inte men de finns i de flesta kontoren.
Jag tycker alltid att det har känts lite obehagligt med fina pulvret. Det har liksom varit svårt att få bort från hud och kläder. Även om man inte har sett något pulver så hittar man det på sig.
Faran att byta en tonerkassett lite då och då är troligen inte så farligt men det finns givetvis många som jobbar dagligen med tonerkassetter över hela världen.

“När halterna av partiklar i luften är fem gånger högre än gränsvärdena för hårt trafikerade platser i stadsmiljön, då måste man hitta gränsvärde även för sådana arbetsutrymmen, säger professor Jonas i ett pressmeddelande.”

Lägger man dessutom till utsläpp av ozon blir problemet ännu större.

Det papperslösa kontoret lyser med sin frånvaro trots alla datorer och all IT. Det tar nog lång tid innan vi närmar oss detta.
Xerox hävdar att 40 % av alla kopior som görs i USA slängs samma dag. Detta är ett gigantiskt slöseri.
Man har nu börjat jobba med ett system där kopian suddar sig själv inom 24 timmar eller där kopian suddas innan man kopierar den nya texten.
För att detta ska fungera kan man inte använda vanligt papper och inte vanliga maskiner. Vilket som är mest miljövänligt vet man ännu inte.
Ska man minska antalet papper så måste fler läsa direkt från skärmen. För mig är det fortfarande en gåta att skärmar till datorer fortfarande inte kan visa en hel stående A4-sida i läsbar storlek. Dessutom finns det inget bra program där man kan enkelt anteckna och stryka under i ett pdf-dokument.

Kanske är detta en lysande affärsidé!
Eller?

Kategori: IT, miljö  | Skriv en kommentar
fre
24
okt
2008
fredag, 24 oktober, 2008 | Skriven av:

I Nya MiljöAktuellt kan man läsa : “Regeringen smyger med genmodifierade grödor”

“Regeringen har närmast smygintroducerat en ny svensk linje när det gäller genmodifierade grödor. Det är en politik som saknar både folkligt stöd och vetenskaplig grund, enligt miljöpartisterna Tina Ehn och Gunvor G Ericson.
Det finns fortfarande de som hoppas att genetiskt modifierade grödor kan vara en lösning på några av världens stora problem – hunger, fattigdom och klimatförändringar. International Assessment of Agriculture Science and Technology for Development (IAASTD) har i en omfattande vetenskaplig rapport visat att så är inte fallet. Det är ett faktum som gör den svenska regeringens positiva inställning till genmodifierade grödor (gmo-grödor) obegriplig.

Gmo-frågan är högaktuell. Tidigare regeringar har tillåtit försöksodlingar. Den nuvarande regeringen har öppnat för en övergång till kommersiell odling och drivit på EU för att acceptera gmo i större skala. Jordbruksministern Eskil Erlandsson har inte bara ändrat Sveriges utan också centerpartiets hållning. Det är förstås inget regeringen har basunerat ut i presskonferenser med de fyra partiledarna, utan det liknar närmast en smygintroducering.

Gmo-grödorna har utvecklats för det kemiberoende jordbruket. Mer än 99 procent av gmo-arealen i världen är grödor med resistens mot ogräsbekämpningsmedel eller grödor som själva producerar bekämpningsmedel mot insekter.”

Att GMO är kopplat med bekämpningsmedel är extra allvarligt. Potatis som är den gröda som besprutas mest. det har nu visat sig att bladmöglet blir antibiotikaresistent. Vad ska man då ta till?

Det är fortfarande mycket som vi inte vet om GMO. Vilka effekter får det på lång sikt?

Dessutom är besprutningen något som belastar vår miljö.

När alliansen är så på hugget med att svenskarna ska avlyssnas så är det märkligt att man agerar med så liten öppenhet i GMO-frågan. GMO är en fråga där försiktighetsprincipen borde gälla både för miljön, konsumenterna och bönderna.

tor
23
okt
2008
torsdag, 23 oktober, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Vattenrening med sol prisas”

“En enkel och billig vattenrenare som bara drivs av sol. Petra Wadströms uppfinning kan göra liten enklare för miljontals människor i utvecklingsländer. I dag tog hon emot Skapa-priset och 400 000 kronor på Tekniska mässan i Älvsjö.

Petra Wadström får Skapapriset 2008 för sin utrustning för rening av mikrobiologiskt förorenat vatten. Priset delas ut för 28:e året i rad “till minne av uppfinnaren Alfred Nobel”. Per Eriksson på Vinnova var prisutdelare.

Så här fungerar Petra Wadströms Solvattenteknik.

  • 1. Det smutsiga vattnet hälls i en två delad plastbehållare som viks upp mot solen som en bok och där ena sidan är genomskinlig.
  • 2. I ett första steg filtreras vattnet för att få bort partiklar.
  • 3. Efter tre till fem timmar i solen har tio liter vatten renast med solens hjälp. Mikroorganismer i vattnen, som till exempel kan orsaka diarré, dödas med hjälp av uv-ljus.
  • 4. För att få en bättre effekt av uv-ljuset har Petra Wadström uppfunnit ett sätt att först värma upp vattnet till 55 grader och sedan cirkulera det i dunken så att mikroorganismerna blir mer exponerade för uv-ljuset. När vattent är rent lyser en grön gubbe.

    Hon har flera patent och driver utvecklingen inom sitt företag Solvatten. Produktionen är tänkt att starta inom kort i Eskilstuna och under nästa år räknar Petra Wadström med att tillverka 1000 exemplar.

    Styckpriset är inte mer än 300 – 400 kronor och en vattenrenare ska hålla i fem år. Den ska i första hand säljas genom biståndsorganisationer och FN-organ. Världsbanken är med och finansierar test i Nepal och Indien.

    Petra Wadström har under större delen av sitt liv varit verksam som konstnär. Idéen till solvattnerenaren fick hon för tio år sedan och de senaste fyra åren har hon ägnat åt att bygga prototyper och testa systemet, bland annat i Nepal och i Kenya.”

  • Hoppas nu bara att det inte blir någon som ska göra stora pengar på det här utan attd et kommer till nytta för all de som saknar rent vatten.
    Det verkar vara en enkel och bra konstruktion.

    ons
    22
    okt
    2008
    onsdag, 22 oktober, 2008 | Skriven av:

    Nu har tåget anlänt i Östersund. Resan gick bra SJ:s sängar är het OK.
    Vi är 7 st från Lund/Malmö och alla har åkt tåg. Från början var det tänkt att alla skulle åka flyg men när jag sa att jag skulle åka tåg så blev det tåg.
    Vi hade någon timme i Stockholm innan nattåget började sin resa mot Östersund. Vi gick ut fick en bit nattamat.

    Nu på morgonen fick vi äta frukost på hotellet. Konferensen börjar först 10.30 så det är några timmar innan dess. Hinner blogga och även gå en liten runda. Vädret är något kallare, omkring 4 grader men ingen snö. När tåget anlände var det mörkt men man kunde ändå se att det var molnfritt och en klar halvmåne. Hög och fin luft.

    På hotellets restaurang fanns det mycket om Riksteatern eftersom hotellet heter Gamla Teatern och har varit en teater i sitt tidigare liv.

    Det fanns även en liten sektion med en porslinstavla som satte igång det politiska diskussionerna. Porslinstallriken var en minnestavla från “Tre kungamöte i Malmö 1914“. I Malmös kommunfullmäktige skulle det ha blivit debatt om kunglighetena skulle bjudas in eller ej till 100-årsfestligheterna av “3-kungamötet i Malmö” i samband med Baltiska utställningen. Det blev ingen debatt i september men den kanske kommer lite senare.

    Konferensen handlar om “räddningstjänst”. Det är så kallade förbundsdagar för räddningstjänsten runt om i Sverige.
    Punkter på programmet är “”Vem styr vem”? – Fördelning av ansvar och befogenheter inom kommunalförbund som svarar för speciallagsreglerad verksamhet.”, “samverkan med polis” men även “information om den nya myndigheten för samhällsskydd och beredskap”, information från “Försvarsdepartementet om Samverkan mellan statliga myndigheter och räddningstjänsten”.
    En annan intressant punkt handlar om “Kvinnlig problemlösning! Ett komplement till manligt resonerande i kritiska situationer”. Det är professor Annica Dahlström som ska berätta om detta. Hon är professor på Göteborgs universitet. Legimerad läkare och forskare på nervsystemet och hjärnan sedan 1962.

    Räddningstjänsten står inför många utmaningar. Det behövs fler kvinnor i verksamheten men även personer med annan etnisk bakgrund.

    Nu får det bli en liten promenad innan det börjar.

    tis
    21
    okt
    2008
    tisdag, 21 oktober, 2008 | Skriven av:

    Det blev inte så lång tid hemma i Lund. Jag hann dock med styrgruppsmöte för kulturell handlingsplan och mp:s vanliga måndagsmöte.
    Jag hann givetvis även med min sambo dock inte tillräckligt mycke.
    Denna gången ska jag till Östersund med Räddningstjänst Syd. Det blir nästan tre dagar.
    Här varit en del i Östersund och jobbat på mejeriet. De gör bland annat messmör.

    Åker X2000 till Stockholm och sedan blir det nattåg. Kommer nog att sova gott.

    mån
    20
    okt
    2008
    måndag, 20 oktober, 2008 | Skriven av:

    Efter tågresan och lite lunch blev det direkt möte med styrgruppen för att ta fram ett kulturellt handlingsprogram.
    I februari 2008 beslutade Lunds kommunfullmäktige att anta förslaget till kulturpolitisk strategi. Tyvärr ligger bara remissupplagan ute på hemsidan.
    Tanken är att man utifrån strategin ska göra ett mer detaljerat handlingsprogram.

    Det är viktigt att detta kopplas till Kulturhuvudstadsprojektet men det måste leva vidare även om Lund inte blir Kulturhuvudstad.
    Inte helt enkelt och självklart.

    Spännande att få in mer kultur i kommunens förvaltningar. Strategin gäller för alla förvaltningar och alla kan göra mycket.
    Kultur är ett bra verktyg för inlärningsprocessen men även för läkandeprocessen.
    Kultur i vården är något som miljöpartiet driver i många landsting och regioner.

    Det är inte bara barn och ungdomar som behöver kultur. Det är något som även behövs i äldreomsorgen.

    sön
    19
    okt
    2008
    söndag, 19 oktober, 2008 | Skriven av:

    Sista dagen på konferensen var det enbart “årsmötet” för “Les rencontres”. Det organ som arrangerade konferensen. “Les rencontres” är som man märker ett franskt projekt från början. I “Les rencontres” kan vilka kommuner som vill vara med. Det är flest franska kommuner och det det är mest franska sponsorer.

    Jag trodde att det skulle vara program även på eftermiddagen men det blev det inte så jag startade arbetet med att boka om min hemresa. Att boka om en hemresa med flyg går säkert på någon minut men att boka om en tågbiljett är något mer arbetskrävande.

    För att kunna boka om tågbiljetten måste jag belasta mitt privata VISA-kort. Till råga på allt var det datortrassel i banksystemet så mitt köp gick inte igenom. Jag lyckades till slut skrapa ihop tillräckligt med norska kronor så jag kunde köpa biljetten på stationen utan VISA-kort.

    Jag slapp bussresan till Bergen. Tågsträckningen från Stavanger till Oslo ligger längs kusten vid randen av höga berg. Verkligen vackra vyer.
    Sista biten är nattåg mot Sverige som avgår om en halvtimma.

    lör
    18
    okt
    2008
    lördag, 18 oktober, 2008 | Skriven av:

    Dag två har startat. Det är som sagt fantastiska omgivningar. Dock regnar det mer än i Lund. Marken är nästan alltid blöt.
    Men bergen och dess toppar och vattnet ger ändå anledning till njutning.

    I dag var det mer om Stavangers kulturhuvudstadsprojekt. Hur gjorde de, vad kostade det, hur har det gått ? …
    De avslutar året i december. De fick en fråga varför de inte höll ut till den 31 december.
    Svaret var “december är ingen bra månad i Stavanger”.

    I går fick vi en rundtur i Stavangers motsvarighet till “Mejeriet” i Lund. De kallar det “Tou Scene”. Tou var som jag förstod det namnet på bryggeriet som fanns i lokalerna från början. Mycket större lokaler och i sämre skick men med lite pengar så finns det potential.

    Det såg ganska så slitet ut men det hade en viss charm. Det var mycket stora lokaler så hittar man bara pengar kan man göra väldigt mycket. Kulturtillväxten i området var mycket stor.
    I lokalerna härjade några som hade gjort film och som var nominerade till en Oskar i “grenen” domumentärfilm. Byggnaden låg vid vattnet och i ett industriområde. Så det var ganska så trist precis runt “Tou Scene” men när man väl kom in i byggnaderna så blev det helt annorlunda. Bl a hade man kvar innanmätet till en jäsningstank vilket gav en speciell känsla. Till detta hade man låtit ett antal tonsättare skriva ett verk som passade i en tank. Det var en avancerad variant av “drippen dropp”.
    Det var scener, replokaler, ateljeer, gallerier …

    Kategori: kultur  | Skriv en kommentar
    fre
    17
    okt
    2008
    fredag, 17 oktober, 2008 | Skriven av:

    Detta är den första konferensen jag varit på där man använder tolkar. Mest från franska till engelska.
    Konferensens tema är “The art of City making”.

    Första föredraget handlar just om detta. Det är Charles Landry, Sociolog från England. Bl.a. har han tittat på grafitti runt om i världen. Vissa ord används mer än andra, som “love” and “pain”. Han menar att genom att studera budskapet i grafitti kan man få en känsla av hur de står till i samhället.
    Väldigt intressant föredrag.

    Byggnader sänder ut budskap. Många gånger som en “fabrik” som skapar sjukvår och undervisning.

    Det finns många skolor som har legat i et område med sociala problem. Där skolan har sett hemsk ut. Mycket betong och trista korridorer och ingen utsmyckning över huvud taget. Elevernas resultat har inte varit så lysande, skadegörelsen har varit stor osv.
    När msn byggt om skolan och satsat på lite konst och estetik så har skadegörelsen minskat och elevernas prestationer har ökat.

    Mycket intressant föredrag.

    fre
    17
    okt
    2008
    fredag, 17 oktober, 2008 | Skriven av:

    Resan från Oslo till Stavanger gick utmärkt. Jag fick en sovkupé för två till priset för en. Utmärkt säng och sängkläder. Det var en rejäl kudde och ett tjock och härligt täcke. Dessutom var kupén bra utformad. Vid fönstret var det en liten bänk med en vask. Smart att ha en plats att ställa undan saker. Man kunde duka medhavd mat och ställde man upp datorn på bordet så fick man en mysig TV-kväll.

    Tyvärr var det mörkt den mesta tiden men man kunde ändå se vackra omgivningar.

    Nu ska jag iväg till hotellet som ligger bara några hundra meter från stationen.

    Kategori: livsstil  | Skriv en kommentar
    tor
    16
    okt
    2008
    torsdag, 16 oktober, 2008 | Skriven av:

    Ska som jag tidigare sagt åka till Stavanger och har skippat SAS och åker med SJ och NSB.
    Har precis kommit till Oslo. Sitter bland ett antal ungdomar som liksom jag använder dator och surfar gratis på Oslo centralstation.

    Jag startade 14.22 från Lund och bytte i Göteborg 17.45. Tåget till Göteborg var ett vanligt Öresundståg. Det var helt fullsatt vilket ju är bra. Alla fick sitta.

    Från Göteborg var det NSB. Jag åkte “komfortklass för 75 norska kronor. Då fick man eluttag och en kopp kaffe eller té. Tyvärr hade de inget internet ombord. Men man satt bra och allt fungerade. Vi kom fram i tid.

    Nu ska jag åka sovvagn från Oslo till Stavanger. Jag får egen sovkupé utan att betala extra. det är ju bekvämt men innebär ju att man inte får plats med så många sovande resenärer.

    Jag har aldrig åkt sovvagn i Norge men det ska nog gå bra.

    Just nu är det en kille som slår sönder sin dator en bit ifrån mig. Han verkade vara något berusad. Kvar där han satt står det 3 halvliters ölburkar.

    Det “hänger” många ungdomar här på stationen men det är även ganska många i min ålder dvs äldre.
    Man skulle kunna tro att det är en flygplats. Massor med affärer och folk från många länder.