lördag 25 oktober 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Skrivarpulver orsakar cancer”

“Kolpulvret i tonerkassetterna i laserskrivare och kopiatorer framkallar cancer. “Det råder ingen tvekan om sambandet”, säger den forskningsledare som studerat frågan.

Vid universitetet i Rostock i Tyskland har man i flera år följt utvecklingen av lungsjukdomar hos servicetekniker vid skrivar- och kopiatortillverkare.

Vissa personer utvecklade allergier och förlorade rösten när de gick in i rum med laserskrivare eller kopiatorer som använder kolpulver i tonerkassetterna.

En servicetekniker som dagligen arbetat med tonerkassetter avled i lungcancer. Vid en undersökning av hans lungor konstaterades att de innehöll stora mängder kolpulver.”

När vi börjar få ner skadliga partiklar i stadsluften så upptäcker man detta. Hur många kopieringsmaskiner och skrivare som finns vet jag inte men de finns i de flesta kontoren.
Jag tycker alltid att det har känts lite obehagligt med fina pulvret. Det har liksom varit svårt att få bort från hud och kläder. Även om man inte har sett något pulver så hittar man det på sig.
Faran att byta en tonerkassett lite då och då är troligen inte så farligt men det finns givetvis många som jobbar dagligen med tonerkassetter över hela världen.

“När halterna av partiklar i luften är fem gånger högre än gränsvärdena för hårt trafikerade platser i stadsmiljön, då måste man hitta gränsvärde även för sådana arbetsutrymmen, säger professor Jonas i ett pressmeddelande.”

Lägger man dessutom till utsläpp av ozon blir problemet ännu större.

Det papperslösa kontoret lyser med sin frånvaro trots alla datorer och all IT. Det tar nog lång tid innan vi närmar oss detta.
Xerox hävdar att 40 % av alla kopior som görs i USA slängs samma dag. Detta är ett gigantiskt slöseri.
Man har nu börjat jobba med ett system där kopian suddar sig själv inom 24 timmar eller där kopian suddas innan man kopierar den nya texten.
För att detta ska fungera kan man inte använda vanligt papper och inte vanliga maskiner. Vilket som är mest miljövänligt vet man ännu inte.
Ska man minska antalet papper så måste fler läsa direkt från skärmen. För mig är det fortfarande en gåta att skärmar till datorer fortfarande inte kan visa en hel stående A4-sida i läsbar storlek. Dessutom finns det inget bra program där man kan enkelt anteckna och stryka under i ett pdf-dokument.

Kanske är detta en lysande affärsidé!
Eller?

Kategori: IT, miljö
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>