torsdag 23 oktober 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Vattenrening med sol prisas”

“En enkel och billig vattenrenare som bara drivs av sol. Petra Wadströms uppfinning kan göra liten enklare för miljontals människor i utvecklingsländer. I dag tog hon emot Skapa-priset och 400 000 kronor på Tekniska mässan i Älvsjö.

Petra Wadström får Skapapriset 2008 för sin utrustning för rening av mikrobiologiskt förorenat vatten. Priset delas ut för 28:e året i rad “till minne av uppfinnaren Alfred Nobel”. Per Eriksson på Vinnova var prisutdelare.

Så här fungerar Petra Wadströms Solvattenteknik.

 • 1. Det smutsiga vattnet hälls i en två delad plastbehållare som viks upp mot solen som en bok och där ena sidan är genomskinlig.
 • 2. I ett första steg filtreras vattnet för att få bort partiklar.
 • 3. Efter tre till fem timmar i solen har tio liter vatten renast med solens hjälp. Mikroorganismer i vattnen, som till exempel kan orsaka diarré, dödas med hjälp av uv-ljus.
 • 4. För att få en bättre effekt av uv-ljuset har Petra Wadström uppfunnit ett sätt att först värma upp vattnet till 55 grader och sedan cirkulera det i dunken så att mikroorganismerna blir mer exponerade för uv-ljuset. När vattent är rent lyser en grön gubbe.

  Hon har flera patent och driver utvecklingen inom sitt företag Solvatten. Produktionen är tänkt att starta inom kort i Eskilstuna och under nästa år räknar Petra Wadström med att tillverka 1000 exemplar.

  Styckpriset är inte mer än 300 – 400 kronor och en vattenrenare ska hålla i fem år. Den ska i första hand säljas genom biståndsorganisationer och FN-organ. Världsbanken är med och finansierar test i Nepal och Indien.

  Petra Wadström har under större delen av sitt liv varit verksam som konstnär. Idéen till solvattnerenaren fick hon för tio år sedan och de senaste fyra åren har hon ägnat åt att bygga prototyper och testa systemet, bland annat i Nepal och i Kenya.”

 • Hoppas nu bara att det inte blir någon som ska göra stora pengar på det här utan attd et kommer till nytta för all de som saknar rent vatten.
  Det verkar vara en enkel och bra konstruktion.

  Kategori: bistånd, miljö, vatten
  Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
  Lämna en kommentar
  Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

  XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>