Inlägg den 05 januari 2008

lör
5
jan
2008
lördag, 05 januari, 2008 | Skriven av:

Så fort det kommer lite snö så blir det problem i trafiken. I dag blev det väldigt halt. Det verkade vara ett tunt istäcke över stora delar av Skåne så även i Lund.
I dag var det lördag och många borde ha varit lediga, dock inte alla men de flesta.
Varför måste då så många ut på vägarna när det är så dåligt väglag. Det varnades på radion och polisen uppmanade att man inte skulle ge sig ut. Ändå så blev det som vanligt en massa onödiga olyckor.

Snön verkar ligga kvar och det är kring nollan. Vi får hoppas det inte blir lika dant i morgon.

I dagens Sydsvenska kan man läsa mer om trafikkaoset kring Nova Lund. Nu ska det byggas mer vägar, bl.a. en “gräddfil”. Det är det gamla vanliga receptet som används. Trots att detta recept endast leder till en kortsiktig lösning. Efter ett tag har trafiken ökat igen så man måste bygga nya vägar o.s.v.

Man måste nog ändå titta på hur vägarna och rondellerna är placerade. Det verkar inte behövas mycket för att det ska bli långa köer.

Men det måste till lösningar som minskar trafiken. Vi kan inte bygga vägar överallt.
Grundproblemet är att Nova Lund byggdes utan man tog hänsyn till trafiken. Ett stort köpcentra genererar självklar trafik.

Det är inte helt lätt att ta sig till Nova Lund om man inte har bil. Cykel- och gångvägar gör omvägar och kollektivtrafiken är inte integrerad i området.

Alltså tar de flesta bilen.

Det behövs både morot och piska.
Fixa till så att det blir lättare att ta sig till Nova Lund om man cyklar eller går och gör det svårare/dyrare att ta bilen. Se till att kollektivtrafiken blir tätare och att det blir nya hållplatser anpassade efter hela området.

Inför P-avgift för bilparkeringen.

Jag såg att ON OFF erbjuder hemkörning. Jag vet inte vad det kostade men det är bra. Affärerna borde samarbeta så att de kan erbjuda effektiv och prisvärdig hemkörning.

Kategori: klimat, trafik  | Skriv en kommentar
lör
5
jan
2008
lördag, 05 januari, 2008 | Skriven av:

Tyvärr gick det inte att rädda den 16-årige pojken från Karlskrona som fick en kraftig raket mitt i pannan på nyårsnatten.

Ännu ett offer för detta fyrverkeriande.

Ytterliggare mörker sprider sig med anledning av dödskjutningen i Rödeby. Ju mer man hör och läser om det hela desto mer ledsen blir man.

Det hela har pågått under flera år och kulminerade med dödsskotten. Rödeby är ju inte så stort ca 5000 invånare. Hur har detta kunnat pågå utan att någon reagerat?

Jag är kluven i vad jag ska tycka. Ett problem är ju givetvis att man inte vet allt. Media och bloggare ger ju inte alltid en korrket bild, i alla fall inte hela bilden.

Det skrivs mycket om Rödeby nu. Expressen av alla tidningar hade för en gång skull en intressant artikel. Man gör en jämförelse med en annan tragisk händelse där hustrun stack ihjäl sin man med en kniv efter 13 år av psykisk misshandel. Kvinnan fick til slut tio års fängelse. Nu höjs röster att pappan i Rödeby inte ska dömas för mord. Klicka här om du vill läsa artikeln!

Frågan “Vad skulle pappan ha gjort i stället?” ställs. Den går inte att svara på egentligen eftersom nu efteråt är situationen en annan. Vi vet inte hur pressad situationen var där i Rödeby den natten.

Vad man kan göra nu är att ransaka sig själv. Vad skulle jag ha gjort, inte om man skulle skjutit eller ej, utan vad kunde jag gjort som granne, polis, socialarbetare, medborgare …

Hur ser det ut i min närhet?
Finns det liknande situationer som jag undviker att ta in?

Det finns många faktorer som har påverkat situationen.
Mopedgängets framfart?
Var var föräldrarna?
Skolan?
Stödet till familjen?
Alkohol och tabletter?
Polis och sociala myndigheter?
Och så förstås hagelbössan?

Hade hagelbössan inte funnits där hade det nog inte slutat med dödligt resultat.