Inlägg den 26 januari 2008

lör
26
jan
2008
lördag, 26 januari, 2008 | Skriven av:

Om det nu är sant!

I dagens SDS kan man läsa om en stackars rektor och en stackars professor på Trafikflyghögskolan. Det var nog låg lön, trista och tråkiga arbetsuppgifter som gjorde att det blev lite fel.
En hustru fick lön som konterades av maken, egen utbildning på ett udda flygplan, resor godkända av resenären själv, lite extra förmåner för anställda, inga protokoll från ledningsgruppsmöten …
Det är dessutom lite pinsamt att läsa:

”Enligt rektorn har hans fru hjälpt till ”på skoj” med mastersutbildningarna för att hon är engelskspråkig.
– Det är bra att internrevisionen kommer hit och visar vad som är tillåtet, säger han.”

”Annonser för blufföretag 60 000 kronor. ”Tyvärr sådant som händer”.”

Hur i hela friden kan det gå till så här?

Har man inga intervjuer och kontroll av meriter innan man anställer personer till så höga poster och finns det ingen egen kontroll?
Först medicinska fakulteten sedan kemiska institutionen och nu trafikhögskolan.
Pinsamt för de lärde i Lund.
Kategori: ekonomi, etik, girighet  | En kommentar
lör
26
jan
2008
lördag, 26 januari, 2008 | Skriven av:

Regn brukar för de flesta vara något negativt. Man blir trött och nedstämd. Tänk om regnet kunde ge oss energi. Det kunde kanske ändra vår inställning till regn.

Givetvis så löser man inte vårt energiproblem med regnkraft, men visst kan det bli ett intressant komplement. Det ligger långt fram i tiden men alla bäckar små …
Kategori: energi  | Skriv en kommentar
lör
26
jan
2008
lördag, 26 januari, 2008 | Skriven av:

I senaste Mac World kan man läsa om ”10 riktigt nördiga klockor”.

En del av dessa verkar helt omöjliga att läsa av. Denna klocka på bilden kallas ”Twelve 5-9 Q version” och beskrivs så här:

”If a Cylon Centurion wore a watch, I betcha the Twelve 5-9 Q version would be it.
The watch just oozes that creepy cool ”biomechanical” feel: the watch face has a contoured undulating effect. Peering through five tiny strips are 26 very bright multi-colored LEDs.
Like its name implies, the watch uses the 12-5-9 method (12 hours, 5×10 minutes, 9 single minutes) to tell the time. Moving clockwise, the first two lines of the LEDs show the hours. The next line is the minutes up to 50, with each glowing LED showing 10 minutes. The final two lines are the single minutes, with one LED for each minute.
Got it? We didn’t either … but it sure looks cool!”

En annan klocka som jag tycker är snygg men även den lite svåravläst men dock möjlig att läsa av, ser ut så här:
Röd lysdiod = 1 timme, grön lysdiod = 15 min och gul lysdiod = 1 minut. Klockan visar tiden 8:35.

Teknik är kul men ibland undrar man VARFÖR?.

Kategori: teknik  | Skriv en kommentar
lör
26
jan
2008
lördag, 26 januari, 2008 | Skriven av:

Tryckluft som som framtidens energilager”, jag det finns det nu förslag på. Tanken är att el som alstras används till att trycka in luft i en tank. När man sedan släpper ut trycket baklänges i kompressorn så genereras det el. Idén är inte ny. Problemet har varit att hitta ett bra sätt att överföra trycket till el. Det ”senaste” är att använda en scrollkompressor, uppfunnen 1905. Så allt behöver inte vara nytt för att användas. Ibland är uppfinnarna före sin tid och att idén är bra men tillämpningen sämre.

Att använda tryckluft är inget nytt. Det finns även en bil som drivs av tryckluft. Har inte hört så mycket om denna bil på länge.
Roligt att det finns lite olika förslag CAT-bilen som den kallas kommer att vara billig. När den kommer att säljas är ännu oklart.

Kategori: trafik  | Skriv en kommentar