Inlägg den 08 januari 2008

tis
8
jan
2008
tisdag, 08 januari, 2008 | Skriven av:

Nu kommer ytterligare bevis för att köttindustrin inte är långsiktigt hållbar.

ICA försöker nu bekämpa fusket med ommald köttfärs genom att få att alla ICA handlare att beställa köttfärs från centrallagret i Västerås.

Detta innebär mer transporter som ökar utsläppen av växthusgaser och att de köttproducenter som använder naturbete missgynnnas. Kött från naturbetande djur är mer hälsosamt, innehåller med än kött från djur som får spannmålsbaserat kraftfoder.
Med ett system med centralpackade charkvaror begränsas konsumenternas möjlighet att välja kött från naturbete.

Dessutom blir det inte färskmalet, hållbarhetstiden förlängs, och köttfärsen blir fryst.

Ja ja. jag säger bara GO VEGAN!

Träffar: 22

Kategori: djurrätt, miljö  | 7 kommentarer
tis
8
jan
2008
tisdag, 08 januari, 2008 | Skriven av:

Regeringens utredare föreslår att Apotekets monopol slopas. Norge har gjort detta och det gick inte så bra. Kostanderna ökade vilket var precis det motsatta man ville uppnå.

Nu kan man säkert lära en del av de misstag som Norge gjorde men risken är ändå stor att det blir ökade priser och problem med servicen i glesbygd.

I Aktuellt i kväll poängterade socialministern Göran Hägglund att tillgängligheten måste öka. Det verkade vara det viktigaste.
Marknaden har hittills inte visat någon större vilja att bry sig om annat än vinster. Var kan man tjäna mest pengar på att sälja apoteksvaror i en större stad eller i glesbygden?

Vilka aktörer kommer att kunna ta del av apotekskakan?
Knappast är det små aktörer. Så hur detta ska vara något som gynnar småföretagen, som Göran Hägglund påstår, ter sig mycket osannolikt.

Vill man öka tillgängligheten och sänka priserna så kan man väl ge Apoteket AB rätt att förhandla om lägre inköpspriser och samverka med utländska aktörer istället.

Vi har hög säkerhet, god effektivitet och bra service i Sverige när det gäller läkemedelsförsäljning. Det är svårt att se några tunga skäl att öppna för privatisering.

Förslaget kommer att öka byråkratin och det finns risk för att det blir som i Norge där det blivit kartellbilningar som gjort att priserna har hållits höga.

Enligt Sveriges Farmacevtförbund leder förslaget till fler apotek, längre öppettider, kortare köer och bätre service till kunderna men förslaget riskerar också att Sverige går från monopol till ett oligopol.

Hur detta ska leda till minskade priser är verkligen svårt att förstå.

Enligt utredaren själv, Lars Reje:
“Den svenska läkemedelsnotan går på drygt 31 miljarder kronor om året, men de besparingar som Lars Reje räknar med handlar om några hundra miljoner totalt sett. Han tror heller inte att de receptbelagda läkemedlen blir särskilt mycket billigare för kunderna. Det kan röra sig om några procent tror han.”

Så varför ska man riskera så mycket för några hundra miljoner kronor?

Läs utredningen själv!

Träffar: 9

tis
8
jan
2008
tisdag, 08 januari, 2008 | Skriven av:

Enligt en brittisk undersökning så kan man leva 14 år längre om man har hälsosamma vanor.
Det gäller alltså att motionera, dricka måttligt med alkohol, avstå från rökning och äta mycket frukt och grönt. Man kan givetvis avstå från alkohol totalt.
I undersökningen konstaterades att socialgrupp och övervikt (högt BMI) egentligen inte spelade någon roll.

Den största skillnaden gällde hjärt- kärlsjukdomar, stroke och lungcancer.

Det är positiva nyheter. Även små förändringar i sin livsstil gjorde nytta. Så det är bara att börja för de som känner att de inte har hälsosamma vanor.

I kväll så var jag på årets första skivstångsjympa med Friskis & Svettis. En lätt cykeltur och sedan 60 minuters träning och sedan en lika lång cykeltur tillbaka. Efter en kort skön dusch äter man lite god veganmat. För mig är det ett bra sätt att stressa av. Man känner sig avslappnad och nyttig.

Sedan sover man gott och vaknar till en ny spånnande dag redo för nya utmaningar.

Träffar: 5

Kategori: hälsa  | Skriv en kommentar