Inlägg den 28 februari 2009

lör
28
feb
2009
lördag, 28 februari, 2009 | Skriven av:

I dag träffades Gröna Seniorer i Skånes styrelse för första gången sedan det bildades. Intresset har varit stort många har hör av sig och vill vara med. Det finns mycket som behöver bli bättre. Maten till exempel mycket av maten lagas i storkök och körs ut i förpackningar som man skall värma själv. brodko_feb2009 Ofta får man mat för en vecka. Det är säkert ekonomiskt sett ur matlagandet men inte samhällsekonomiskt. Livskvalitén ökar om man får nylagad mat med dofter och samtidigt personlig kontakt. Kultur och gröna omgivningar är också något som skapar livskvalité.

Efter träffen med Gröna Seniorer gick jag för att köpa bröd på Klostergatan. Det var som vanligt kö, lite längre än förra veckan. Man får tankar på hur det var i forna öst där man fick köa för att köpa mat. Som jag tidigare har skrivit så är det värt att vänta på bröden. Har du inte handlat i brödbutiken är det dags att göra det. Det är skillnad på bröd och bröd.

lör
28
feb
2009
lördag, 28 februari, 2009 | Skriven av:

stockholm_feb_2009 I går var det upp tidigt för att åka med tåget 5.28 från Lund C till Stockholm. Jag skulle vara med på ett internt möte för att diskutera samarbete med andra partier speciellt på region nivå. Det var miljöpartister från hela landet. Runt om i Sverige finns det olika politiska konstellationer. Miljöpartiet samarbetar utifrån politiken och inte utifrån en höger eller vänster skala. Om det är möjligt att samarbeta eller inte beror mycket på personkemi och den politiska historiken på den aktuella platsen.
På riksnivå har vi inlett ett samarbete inför valet 2010 med målsättningen att bilda en kraftfull regering. Detta innebär inte att vi på alla nivåer, kommuner och regioner, måste ha samma typ av samarbete. Alla kommun- och regionorganisationer bestämmer själva utifrån hur det ser ut i sitt område. Om vi sköter våra kort rätt kan miljöpartiet göra ett bra val, på alla nivåer, 2010.
Det är väldigt nyttigt att träffa kollegor från andra delar av Sverige. Sverige är ett avlångt land och det är stora skillander bara mellan norr och söder.
Vi fick en information om något som kallas e-hälsa. Det är något som används i Norrbotten. I Norrbotten är avstånden stora, man har kanske 60 mil till sjukhuset och i Skåne har vi två universitetssjukhus inom 2 mils avstånd.
E-hälsa används även utomlands och har kanske störst potential där avstånden är stora men kan nog användas på något även i Skåne. Med hjälpa av E-hälsa kan göra t.ex. ultraljudundersökning på avstånd.
E-hälsa kan också innebära att det bara finns ett patientregister som kan nås av alla sjukhus och hälsocentraler. Där kan man också samla uppgifter om vilken medicin jag använder.
E-hälsa ska inte ersätta den vanliga sjukvården utan vara ett komplement.