Inlägg den 05 februari 2009

tor
5
feb
2009
torsdag, 05 februari, 2009 | Skriven av:

Det lämnades in ett medborgarförslag den 26 mars 2008, där förslagsställaren ville att kommunen skall byta vanliga glödlampor och lysrör i till lågenergilampor. I dag var det dags att behandla ärendet i kommunstyrelsen, dvs nästan 9 månader senare.

Förslaget från kommunkontoret var att

“medborgarförslaget anses besvarat med vad Tekniska nämnden, Sevicenämnden och Lunds kommuns fastighets AB anfört”

Inte speciellt tydligt och inte speciellt snabbt och effektivt.

Detta var ett klart och tydligt förslag som lätt kunde ha behandlats på ett mycket bättre sätt. Det enda rimliga hade varit att bifalla förslaget med ett litet tillägg att man ska göra det successivt i de fall det är möjligt.

Men så tyckte inte alliansen. Argument från folkpartiet mot att säga ja till förslaget vara att det skulle uppstå någon konstig situation eftersom kommunen innan beslutet redan bytt till lågenergilampor … Jag begrep inte riktigt vad som menades.

Alla sades sig vara positiva till att byta mot lågenergilampor. Så varför kunde man inte bara säga ja med ett litet tillägg.
Är det kanske att man tror sig tappa kontrollen om en vanlig medborgare får “bestämma”?

Samtidigt som man pratar om att öka medborgarnas engagemang i politiken så agerar man precis kontraproduktivt.

tor
5
feb
2009
torsdag, 05 februari, 2009 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Världsrekord i vindkraft i Hanöbukten”

Det nybildade bolaget Blekinge Offshore vill bygga världens i särklass största vindkraftspark till havs utanför Hanö i Östersjön. Går allt vägen blir det 500 stycken gigantiska vindkraftverk på en yta av 225 kvadratkilometer.

– Väldigt mycket talar för just den här platsen i Hanöbukten, säger Bengt Simmingsköld, vd för vindkraftsbolaget Eolus Vind som äger 60 procent i Blekinge Offshore.

Mycket infrastruktur finns redan på plats. Bengt Simmingsköld nämner den stora undervattenskabeln till Polen, den stor 400 kV-ledningen från Barsebäck och de stora oljeeldat reservkraftverket i Karlshamn.

– Det här blir inte bara världens största utan också världens bästa havsbaserade vindkraftsanläggning, säger han till Ny Teknik.

111404 Man börjar med 50 verk, fullföljs alla 500 verk så kommer det att ge en effekt på 2,5 GW och en årsproduktion på 10 TWh. En stort elillskott.
Detta är en anledning till att vi inte behöver blåsa liv i gammal teknik som kärnkraft.

Totalkostnaden för 2 500 MW skulle alltså bli minst 25 miljarder kronor, kanske ända upp till 50 miljarder kronor.

Det kan jämföras med den nya 1 700 MW-reaktorn i finska kärnkraftverket Olkiluoto där kostnaderna nu är uppe i närmare 60 miljarder kronor.

Så VINDKRAFT är billigare än KÄRNKRAFT. Dessutom mycket miljövänligare och säkrare.

Så kära allians TÄNK OM!!

Läs mer : “KÄRNKRAFT I KLIMATKRISENS TIDEVARV

tor
5
feb
2009
torsdag, 05 februari, 2009 | Skriven av:

stralningsskyltNu har alliansen enats, nu ska kärnkraften kunna byggas ut. Detta händer samtidigt som det kommer rapporter från USA och Tyskland som visar att risken för barncancer är förhöjd i närområdet till kärnkraftverk.

Nu är det verkligen hög tid att sätta igång liknande undersökningar kring svenska kärnkraftverk.

Ökad risk för barncancer är inte enda anledningen till att säga nej till kärnkraften. Kärnkraften är dyr, farlig och dessutom så är förvaring av avfallet ett jätteproblem. Avfallet måste förvaras under väldigt lång tid, för plutonium-239 ca 24 000 år. Normalt är det problem att överblicka 4 år, dvs en mandatperiod. Hur säker kan man vara att lösningen håller i tiotusentals år? Resultatet blir att man lämpar över problemen på kommande generationer.

Hanteringen kring att bryta uran är också ett problem men det sker långt ifrån Sverige och då är det väl inget problem.
Eller?

Dessutom är kärnkraften inte koldioxidneutral.

Det allvarligaste är att detta kommer att ge signaler som gör investerare tveksamma till förnyelsebara energiinvesteringar. Risken är att det även stoppar investeringar för att minska elförbrukningen. Vilket gör att åtgärder för att lösa klimatproblematiken skjuts på framtiden. Alliansen skjuter inte till några pengar utan vill att privata företag ska bygga eventuella kärnkraftverk. Valet mellan säkerhet och att tjäna pengar kan skapa farliga situationer. Att pengar styr det mesta är ingen nytt.

Att miljöorganisationer är tveksamma till alliansens förslag är ju inte så konstigt.

SNF, Greenpeace, WWF

tor
5
feb
2009
torsdag, 05 februari, 2009 | Skriven av:

knoppar_2009-med-snodroppar Vädret har varit mycket fram och tillbaka. Ömsom snö, ömsom regn och ömsöm solsken. I går snöade det så det belv lite vitt på marken. Lite ligger kvar men det är mest blask.
När jag gick till Miljöpartiet i dag så såg att snödropparna blommade och att det var andra gröna knoppar på väg upp.
Troligen lurade av det kalla vädret med ett litet tunt täcke med snö nu övergått till varmare väder.

Det är inte utan att man blir lite sugen på kolonilivet igen. Våren är en fin tid då de gröna gror och växer. Det är lite tidigt för vår. Förhoppningsvis blir det lite vinter lagom till februarilovet. Lagom med snö och lagom kallt.

Sedan kan det gå mot ljusare och varmare tider.

Kategori: koloni, miljö  | Skriv en kommentar