Inlägg den 24 februari 2009

tis
24
feb
2009
tisdag, 24 februari, 2009 | Skriven av:

plasticbag1För någon dag sedan fick jag en kommentar till ett inlägg jag skrev den 24/7 2008 “Antalet påsar måste minska!”.
Inlägget handlade om plastpåseproblematiken.

Kommentaren löd:

Strömilen Köpcentrum är ett lysande exempel! De frågar alltid kunden “Behöver du en kasse” istället för “Vill du ha en kasse”. De dryga 20 butikerna har tillsammans minskat förbrukningen av plastkassar med 32.000st per vecka jämfört med samma period 2007!
Endast fairtrade-producerade bomullkassar av ekologiskt odlad bomull samt pappersbärkassar närproducerade i Sverige av papper från ekologiska skogsbruk erbjuds. En LCA visar att med hela livscykeln inom Norden från trädodling via produktion till slutkund och återvinning ger en koldioxidpositiv pappersbärkasse då träden binder mer koldioxid under tillväxten än de samlade utsläppen under produktion, transport och återvinning! Papper är dessutom en förnyelsebar resurs, djur- och naturvänlig då den är nedbrytnignsbar i naturen. Jag rekommenderar Johan Tells bok “Träd kan rädda världen”!

Strömilen Köpcentrum ligger i Umeå. Bara genom att ändra lite i sitt agerande kan man göra stor skillnad. Smart att fråga “Behöver du en kasse” istället för “Vill du ha en kasse”.

Detta borde vara något för Lund. Man ser många tygkassar i Lund men alldeles för många plastpåsar.
Att erbjuda en “rättvisemärkt” tygkasse i stället för plastpåsen gör ju saken än bättre. Detta var en idé som också diskuterades på Fairtrade City stormötet idag.

tis
24
feb
2009
tisdag, 24 februari, 2009 | Skriven av:

fairtrade_logga1I dag var det Fairtrade City stormöte i Lund. Ett 40-tal kom för att diskutera hur man kan flytta fram positionerna för rättvisemärkt i Lund. Lund blev Sveriges tredje Fairtrade City.
Nu finns det 15 Fairtrade Cities i Sverige.
Lunds kommun är fortfarande på kaffe & té stadiet. Dock har inte alla kommunens förvaltningar gått över till rättvisemärkt kaffe & té. Miljöpartiet har försökt att pressa på genom att sätta lite högra mål när det gäller kaffe, té, choklad och bananer.
• Men det ville inte alliansen!
Vi har också försökt utvidga så att kommunen även ställer etiska krav när kommunen köper textilier.
• Men det ville inte alliansen!

Rättvisemärkts hemsida kan man hitta vilka rättvisemärkta produkter det finns.

På dagens möte fanns många engagerade människor. En del har Lunds kommun som arbetsgivare. Det kan möjligen pressa på arbetet med att göra Lund mer “rättvisemärkt”. Det kom fram en massa bar idéer som är värda att jobba vidare med.

Intressant var också att det var en klar majoritet kvinnor närvarande.

Kategori: Fair Trade  | En kommentar