torsdag 24 juli 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Expert kritisk till L.A-förbud mot plastpåsar”

En professor i polymerteknologi på Chalmers tycker det är tveksamt till ett “plast”-förbud. Han tycker de nedbrytningsbara plastpåsarna inte är bra :

“- Det kan ta tre år innan de bryts ner i naturen och de kan inte återvinnas. Läggs de i plaståtervinningen kan den dessutom förstöra återvinningen.”

Papperspåsar är heller inte bra :

“Den är visserligen biologiskt nedbrytbar, men tillverkning och transport kräver mycket energi. Det krävs sju långtradare för att transportera antal papperskassar som ryms i en långtradare med plastpåsar.”

Kvar är då tygkassen men den är heller inte bra :

“Den görs ofta av billig bomull som inte kommer från ekologiska odlingar.”

Vad är då det bästa enligt denna professor. Jo s.k. “gröna påsar” tillverkade utan olja och inte biologiskt nedbrytbara.

“Råvaran är etanol eller metanol som konverteras till polyeten. Utgångsmaterialet är förnyelsebara material som cellulosa, halm eller sockerrör.”

Intressant! Var försvann det ekologiska kravet. Tygkassen var problem eftersom bomullen inte var ekologisk. Kommer cellulosan, halmen och sockerrören att vara ekologiskt producerade?

Kanske är det så att denna professor har denna teknik på sitt program och att detta påverkar valet av den bästa “kassen”.

Även om de s.k. gröna påsarna är bättre än de vanliga påsarna så går det ändå åt energi att producera och att hantera dessa påsar. Livslängden på påsen är viktigt om den är bra eller dålig.
Värmeåtervinning är bra men inte helt utan problem. Det är inte ett nollsummespel, det finns förluster i hanteringen.

Det är samma problem som med bensin och alternativa drivmedel. Det räcker inte att ersätta bensin med förnyelsebar energi, man måste också minska antalet bilar och antalet transporter. Samma är det med “påsar”. det räcker inte att bara ersätta vanliga plastpåsar med papperspåsar, eller gröna påsar eller …
Man måste även minska antalet påsar.

Bäst är nog att använda påsar med längre livslängd. Då är tygkassen ett bra alternativ. Den behöver inte vara gjord av icke-ekologisk bomull. Den kan vara tillverkad av ekologisk bomull eller av något annat material.
Sedan behöver man nog även ha någon form av “plastpåse”

Till syvende och sist så behövs det en livsstilsjustering där det behövs mindre antal påsar.
Mer närinköp, mindre köpcentra, ett annat konsumtionsmönster, mindre förpackningar, mer råvaror, mindre färdiglagade produkter, mindre emballage, …

Totalt sett mindre shopping. Usch får man säga så?

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
 1. Xi skriver:

  Nu går det att få tag i Oxo-bionedbrytbara plastpåsar. Plastmaterialet som bryts ner och försvinner efter ca 3 år, utan att släppa metangas. Om 5-10 år kommer effekten att märkas i mätbara områden. Alla sk vardagspåsar går att få i Oxo-plast. Besök sidan för Vardagsplast !
  /Miljöpåsen (d2w)

  bli delaktig http://www.thepetitionsite.com/1/make-plastic-degradable

 2. Pennie Mosten skriver:

  Strömilen Köpcentrum är ett lysande exempel! De frågar alltid kunden “Behöver du en kasse” istället för “Vill du ha en kasse”. De dryga 20 butikerna har tillsammans minskat förbrukningen av plastkassar med 32.000st per vecka jämfört med samma period 2007!
  Endast fairtrade-producerade bomullkassar av ekologiskt odlad bomull samt pappersbärkassar närproducerade i Sverige av papper från ekologiska skogsbruk erbjuds. En LCA visar att med hela livscykeln inom Norden från trädodling via produktion till slutkund och återvinning ger en koldioxidpositiv pappersbärkasse då träden binder mer koldioxid under tillväxten än de samlade utsläppen under produktion, transport och återvinning! Papper är dessutom en förnyelsebar resurs, djur- och naturvänlig då den är nedbrytnignsbar i naturen. Jag rekommenderar Johan Tells bok “Träd kan rädda världen”!

 3. Yngve skriver:

  Intressant exempel.
  Strömilens< Köpcentrum ligger i Umeå. På deras hemsida kan man läsa:

  11 februari 2009
  Nu har det gått fyra månader och vi kan konstatera att behovet av antalet kassar har minskat med 74% jämfört med föregående år! Kanske ännu mer, eftersom Strömpilen har fler besökare än förra året. Antalet kunder som har medhavd kasse/väska ökar också konstant. Så för många har det blivit samma rutin att ta med sig tygkassen som nycklarna när man går hemifrån.
  Det är handlingskraft.

 1. Yngve, en grön veganpolitiker » Blog Archive » Plastpåse eller tygkasse?

  […] februari, 2009 | Skriven av: Yngve För någon dag sedan fick jag en kommentar till ett inlägg jag skrev den 24/7 2008 “Antalet påsar måste minska!”. Inlägget handlade om […]

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/yngve/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>