tisdag 24 februari 2009 | Skriven av:

plasticbag1För någon dag sedan fick jag en kommentar till ett inlägg jag skrev den 24/7 2008 ”Antalet påsar måste minska!”.
Inlägget handlade om plastpåseproblematiken.

Kommentaren löd:

Strömilen Köpcentrum är ett lysande exempel! De frågar alltid kunden “Behöver du en kasse” istället för “Vill du ha en kasse”. De dryga 20 butikerna har tillsammans minskat förbrukningen av plastkassar med 32.000st per vecka jämfört med samma period 2007!
Endast fairtrade-producerade bomullkassar av ekologiskt odlad bomull samt pappersbärkassar närproducerade i Sverige av papper från ekologiska skogsbruk erbjuds. En LCA visar att med hela livscykeln inom Norden från trädodling via produktion till slutkund och återvinning ger en koldioxidpositiv pappersbärkasse då träden binder mer koldioxid under tillväxten än de samlade utsläppen under produktion, transport och återvinning! Papper är dessutom en förnyelsebar resurs, djur- och naturvänlig då den är nedbrytnignsbar i naturen. Jag rekommenderar Johan Tells bok “Träd kan rädda världen”!

Strömilen Köpcentrum ligger i Umeå. Bara genom att ändra lite i sitt agerande kan man göra stor skillnad. Smart att fråga “Behöver du en kasse” istället för “Vill du ha en kasse”.

Detta borde vara något för Lund. Man ser många tygkassar i Lund men alldeles för många plastpåsar.
Att erbjuda en ”rättvisemärkt” tygkasse i stället för plastpåsen gör ju saken än bättre. Detta var en idé som också diskuterades på Fairtrade City stormötet idag.

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>