Inlägg den 04 februari 2009

ons
4
feb
2009
onsdag, 04 februari, 2009 | Skriven av:

SkD skriver : “Alliansen lugnar: alla jobben finns kvar”

De flesta får behålla jobbet. Men kanske inte på samma tjänst.
– Lund växer och vi kan inte sparka folk, säger Mats Helmfrid (M) kommunstyrelsens ordförande.
Alliansens sparbudget motsvarar lönen för cirka 170 kommunanställda.
Alliansen får hård kritik för sin budget, som enligt oppositionen baseras på önskedrömmar om låga löneavtal och liten inflation.

Alliansen lyckades inte speciellt bra när det var högkonjunktur. Nu verkar det gå riktigt illa när högkonjunkturen har övergått i lågkonjunktur.
Att blunda för verkligheten och inte kompensera för löneökningar är rena rama lurendrejeriet.

– Det ekonomiska läget är bekymmersamt. Vi måste vidta åtgärder. Det är möjligt att lika många anställda i dag får göra mer arbete för fler människor framöver, säger Mats Helmfrid.

Att dessutom säga att lika många anställda ska arbeta för fler människor visar alliansens syn på de kommunanställda.

Alliansen vill

Alliansen vill skaka om nämnderna genom att pressa löneförväntningar och andra kostnader. Därför lägger man ribban lägre än alla prognoser. – Vi vet inte hur utfallet blir. Det kan slå fel i slutändan. Nu har politikerna i nämnderna längre tid att anpassa sig, säger Mats Helmfrid.

På vilket sätt har man längre tid att anpassa sig?
Om nu alliansen vill gynna konsumtionen så är det väl inte så smart att säga upp kommunens anställda. För uppsägningar blir om nämnderna ska spara de 100-tals miljoner som alliansen budgetramar innebär.

Givetvis måste kommunen jobba med att optimera sin verksamhet men bara för att det är lågkonjunktur minskar inte behoven av skola, vård och omsorg.

Vi står dessutom för en utmaning att minska kommunens klimatpåverkan. För att göra detta behövs investeringar nu för att kunna ta hem vinster i framtiden. Lagda besparingar kommer att minska möjligheterna att satsa.

Dessutom vill alliansen spara på att minska underhållet av kommunens fastigheter vilket inte är något annat än kapitalförstöring. Vilket kommer att kosta kommunen stora pengar i framtiden.

ons
4
feb
2009
onsdag, 04 februari, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “Tiotusentals kommunjobb försvinner”

Över 15 000 jobb riskerar att försvinna från kommuner och landsting de närmaste två åren när skatteintäkterna minskar.

Det framgår av en enkät som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) låtit göra. Uppsala kommun räknar med att 600–800 offentligt anställda får gå i år och nästa år. I Kungälv försvinner 100 tjänster, erfar SVT:s Aktuellt. Även inom landstingen är neddragningar att vänta.

Totalt räknar SKL med att 15 200 personer mister jobben om inte regeringen skjuter till mer pengar. För 2009 har SKL begärt tre miljarder kronor extra i statsbidrag för att undvika uppsägningar.
– För 2010 behöver vi ett tillskott på minst fem miljarder kronor, säger SKL:s ordförande Anders Knape (M) till SVT:s Aktuellt.

Situationen är allvarlig. Det behövs insatser för att rädda de offentliga jobben och inte i första hand för själva jobbens skull. Bara för att det är lågkonjunktur minskar inte behovet av skola, vård och omsorg.

Typiskt nog är alliansen beredd att stödja bankerna med miljardbelopp men är inte villig att se till att kommuner kan bibehålla en acceptabel nivå.
Ska så många personer sägas upp ökar belastningen på de som blir kvar och givetvis kommer verksamheten inom kommunerna att drabbas.