Inlägg den 23 februari 2009

mån
23
feb
2009
måndag, 23 februari, 2009 | Skriven av:

DN skriver : ”Tung remisskritik mot FRA-lagen”

Remissvaren om den nya FRA-lagen är ingen rolig läsning för lagens förespråkare. Förra veckan kom kritik från bland annat hovrätten över Skåne och Blekinge. Och på måndagen sågade även Tullverket och Datainspektionen förslaget.

Så var det samma sak igen. Förödande kritik mot FRA-lagen.
Historien upprepar väl sig. Lite kosmetik och och sedan ställer alla i alliansen sig bakom förslaget, trots att många är kritiska.
Alla alliansen ungdomsförbund är fortfarande kritiska men det hjälper nog inte.

Den allvarligaste kritiken kommer från datainspektionen som menar att tilläggen i det senaste lagförslaget inte är tillräckligt för integriteten. Bland annat kritiseras det att den specialdomstol som ska inrättas enbart ska ha en ordinarie domare.

Domstolen ska pröva vad FRA får spana på. Datainspektionen ifrågasätter om domstolen verkligen är en oberoende domstol, samma kritik som tidigare har framförts från andra remissinstanser.

Vart har den personliga integriteten försvunnit???

Kategori: FRA, IT  | Skriv en kommentar
mån
23
feb
2009
måndag, 23 februari, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : ”Pdf-dokument kapar datorn”

”Felet”, eller sårbarheten som branschfolket säger, finns hos Adobes program Acrobat version sju och framåt, skriver Svd.se.
– Sårbarheten tillåter att jag installerar saker på din dator, bara jag kan få dig att öppna ett pdf-dokument som jag skickar till dig eller lägger ut på webben, säger Per Hellqvist, säkerhetsspecialist hos Symantec.

Så skönt att man inte använder Acrobat och att man kör Mac OS. Ett tips att undvika problem är att avaktivera java-script i Adobeläsaren, ett annat är att inte öppna ”skadliga” pdf:er. men det kan vara lättare sagt än gjort.
Allra bäst är att undvika Adobe Acrobat, om det nu är möjligt om man använder Windows.
För oss privatpersoner och svenskar är det ju tur att det hittills bara drabbat stora företag i USA, Storbritannien, Japan, Kina och Taiwan. Dock drabbar det oss indirekt eftersom kostnaden att städa upp och att skydda sig kostar massor med pengar. Företag som säljer s.k. ”virusskydd eller liknande” tjänar stora pengar på detta. Svagt att det är så dålig säkerhet i programmen.
Hur kan det komma sig att det finns så många säkerhetsluckor i Windowsbaserade program?
Kanske är det en affärsidé. Det liknar lite GMO-grödor. För att använda GMO-grödor måste man köpa en massa bekämpningsmedel. För Windowsbaserade program inklusive operativsystemen måste man betala för en massa uppdateringar och antivirusprogram.

Hans tips för att skydda sig är att avaktivera java-script i Adobeläsaren.
– Då är man för tillfälligt ganska bra skyddad, säger Robert Jonsson.

Ett annat sätt är att inte klicka på det skadliga pdf-dokumentet. Kruxet är bara att hitta rätt fil.
– Tittar man på andra attacker som skett mot svenska företag har man tagit redan på vem som är vd och förfalskat brevet så att det ser ut att komma från en annan anställd eller affärsbekant, säger Per Hellqvist.

Kategori: miljö  | Skriv en kommentar