måndag 23 februari 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “Pdf-dokument kapar datorn”

”Felet”, eller sårbarheten som branschfolket säger, finns hos Adobes program Acrobat version sju och framåt, skriver Svd.se.
– Sårbarheten tillåter att jag installerar saker på din dator, bara jag kan få dig att öppna ett pdf-dokument som jag skickar till dig eller lägger ut på webben, säger Per Hellqvist, säkerhetsspecialist hos Symantec.

Så skönt att man inte använder Acrobat och att man kör Mac OS. Ett tips att undvika problem är att avaktivera java-script i Adobeläsaren, ett annat är att inte öppna “skadliga” pdf:er. men det kan vara lättare sagt än gjort.
Allra bäst är att undvika Adobe Acrobat, om det nu är möjligt om man använder Windows.
För oss privatpersoner och svenskar är det ju tur att det hittills bara drabbat stora företag i USA, Storbritannien, Japan, Kina och Taiwan. Dock drabbar det oss indirekt eftersom kostnaden att städa upp och att skydda sig kostar massor med pengar. Företag som säljer s.k. “virusskydd eller liknande” tjänar stora pengar på detta. Svagt att det är så dålig säkerhet i programmen.
Hur kan det komma sig att det finns så många säkerhetsluckor i Windowsbaserade program?
Kanske är det en affärsidé. Det liknar lite GMO-grödor. För att använda GMO-grödor måste man köpa en massa bekämpningsmedel. För Windowsbaserade program inklusive operativsystemen måste man betala för en massa uppdateringar och antivirusprogram.

Hans tips för att skydda sig är att avaktivera java-script i Adobeläsaren.
– Då är man för tillfälligt ganska bra skyddad, säger Robert Jonsson.

Ett annat sätt är att inte klicka på det skadliga pdf-dokumentet. Kruxet är bara att hitta rätt fil.
– Tittar man på andra attacker som skett mot svenska företag har man tagit redan på vem som är vd och förfalskat brevet så att det ser ut att komma från en annan anställd eller affärsbekant, säger Per Hellqvist.

Träffar: 9

Kategori: miljö
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>