Inlägg den 07 februari 2009

lör
7
feb
2009
lördag, 07 februari, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “Nya vindar ger döende bygd kraft att trotsa krisen”

En liten stad i västra Texas är isolerad från USA:s kris. Här reser arbetare vindkraftverk efter vindkraftverk. På slätterna runt staden produceras snart lika mycket vindel som i hela Danmark. Och enligt borgmästaren har boomen bara börjat.

Sweetwater. Inte många vet om det. Men andra världskriget avgjordes i den lilla byn Sweetwater i västra Texas.

vindkraft_1 Borgmästaren Greg Wortham kommer snart att berätta hur. Men först tar han fram tre kartor och visar upp platserna för de fem största vindkraftsprojekten i världen just nu: alla finns inom tjugo minuter med bil.

Medan USA hukar under finansmälta, arbetslöshet och osäljbara bostäder radar borgmästaren Greg Wortham upp argumenten för att flytta hit: stabila bostadspriser, nya hotell, höga löner och snart ska biografen öppna igen.
– Av våra 12 000 invånare är bara 150 arbetslösa. Men jag vet vilka de är: de röker marijuana och klarar aldrig drogtesterna. Men klarar du av att dyka upp på morgonen har du ett jobb här.

Självförtroendet är det inget fel på. Men så har allting gått väldigt bra på senaste tiden. För bara fem år sedan var Sweetwater mest känt för sin skallerormsfestival.
– Nu har vi blivit huvudstaden för vindkraft i USA.

Under femtio år var Sweetwater en av landets snabbast krympande kommuner, men de senaste åren har utvecklingen vänt 180 grader. Vestas, Siemens, BP, Eon och andra storföretag har vallfärdat hit för att öppna nya vindkraftsparker.

Verkligen kul att läsa om att detta händer i USA. Under 2008 gick USA om Tyskland och är nu det land i världen med mest vindkraft. Förra året ökade effekten med 50 procent, till 25,2 gigawatt. Flest turbiner har Texas, följt av Kalifornien.
Vindkraften i USA subventioneras med skatterabatter. Mycket intressant att detta kan vara möjligt i USA.
Dessutom kräver 27 stater att elbolagen producerar en andel (oftast mellan 10 och 20 procent) av sin el på ett miljövänligt sätt.

Sverige har cirka en gigawatt vindkraft, Danmark har 3,2. I hela världen finns nu 130 gigawatt installerad vindkraftseffekt. Det är tio gånger mer än för tio år sedan.