Inlägg den 05 januari 2010

tis
5
jan
2010
tisdag, 05 januari, 2010 | Skriven av:

Läser SkD att 118 döda i bränder under 2009

Förra året omkom 118 personer i bränder i Sverige. Det är det högsta antalet sedan 2003, visar preliminär statistik från Brandskyddsföreningen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Det var 118 för många. Det var ovanligt många barn under 18 år som omkom. Under 2009 omkom över 90 % av offren i bostadsbränder.

Det var 104 bränder som orsakade 118 dödsoffer. I 15 av bränderna fanns det brandvarnare och 9 av dessa fungerade. I 44 fall var orsaken till branden okänd.

I 22 av bränderna var orsaken rökningsrelaterad och i 5 var de alkoholrelaterade.

Som vanligt var rökning den vanligaste kända orsaken till dödsbränderna. Dessutom var det mycket vanligt att det saknades fungerande brandvarnare vid dödsbränder. Brandvarnare är inte dyra speciellt om man ser till vad de kan undvika.

Mesta drabbade månaderna var januari och december. Vilket inträffar nu fast för 2010. Alltså har vi en chans att minska siffrorna för 2010, om vi tänker efter före.
• Sätt upp brandvarnare
• Kolla att de fungerar
• Rök inte i sängen eller motsvarande vilomöbel
• Lämna aldrig levande ljus ensamma
• Lek aldrig med elden

Träffar: 8

tis
5
jan
2010
tisdag, 05 januari, 2010 | Skriven av:

Det blev en rivstart med vårdcentralen igår måndag, det är faktiskt redan tisdag. sedan blev det lite jobb på kansliet och sedan en tur till Perstorp där Miljöpartiet de gröna i Perstorp bildades. Helt officiellt blir det den 11 januari då det blir presskonferens. Jätte roligt. Det har tagit sin tid men nu är det igång.

Bra kommunikationer mellan Lund och Perstorp. Det tog inte mer än en timme och bara ett byte. Kostnad 76.80 kr enkel resa. Tågen var i tid både på upp- och nedresan.
Samma resa med bil skulle enligt Eniro ta 55 minuter, sträckan 63.7 km vilket skulle betinga ett pris på 127.40 kr enkel resa om milkostnaden är 20 kr.

Efter hemkomsten hamnade jag i fåtöljen framför TV:n. TV:n stängdes snabbt av inget roligt eller intressant. Spenderade sedan några timmar med att prata i telefon med en mp-avdelning i Skåne inför deras årsmöte.

Är nu trött men lite hungrig. Frågan är ska jag äta något innan jag går och lägger mig eller ska jag gå och lägga mig hungrig. Vilka stora avgörande frågor det finns!

I morgon har jag tänkt att var hemma och städa undan en massa papper och tidningar. Det blir nog en del jobb några hemsidor i morgon. Miljöpartiets hemsidor ska få en ny “look” vilket innebär en del jobb med att bygga upp första sidan och justera en del artiklar så att de presenteras på ett bra sätt på den “nya” hemsidan.

Annars ska det bli lugnt det är ju ändå Trettondagsafton och sedan är det Trettondagen och sedan är det vanliga dagar. Det kommer att bli bråda dagar vilket är roligt. Det är många roliga saker som ska hända fram till den 19 september. Vad som sedan sker vet jag inte. Har nämligen ännu inte bestämt mig för vilka uppdrag jag ska kandidera till när det gäller Miljöpartiet i Lund och Miljöpartiet i Skåne.

Måste nog sova på saken …

Träffar: 10