tisdag 5 januari 2010 | Skriven av:

Läser SkD att 118 döda i bränder under 2009

Förra året omkom 118 personer i bränder i Sverige. Det är det högsta antalet sedan 2003, visar preliminär statistik från Brandskyddsföreningen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Det var 118 för många. Det var ovanligt många barn under 18 år som omkom. Under 2009 omkom över 90 % av offren i bostadsbränder.

Det var 104 bränder som orsakade 118 dödsoffer. I 15 av bränderna fanns det brandvarnare och 9 av dessa fungerade. I 44 fall var orsaken till branden okänd.

I 22 av bränderna var orsaken rökningsrelaterad och i 5 var de alkoholrelaterade.

Som vanligt var rökning den vanligaste kända orsaken till dödsbränderna. Dessutom var det mycket vanligt att det saknades fungerande brandvarnare vid dödsbränder. Brandvarnare är inte dyra speciellt om man ser till vad de kan undvika.

Mesta drabbade månaderna var januari och december. Vilket inträffar nu fast för 2010. Alltså har vi en chans att minska siffrorna för 2010, om vi tänker efter före.
• Sätt upp brandvarnare
• Kolla att de fungerar
• Rök inte i sängen eller motsvarande vilomöbel
• Lämna aldrig levande ljus ensamma
• Lek aldrig med elden

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
  1. Anina Ågesjö skriver:

    Hej. Du glömde en sak som kan undvika bränder. Det är att aldrig använda ljusstakar av brännbart material t.ex. trä. Det är väldigt lätt att glömma blåsa ut ett tänt ljus.

  2. Yngve skriver:

    Helt riktigt, det är lätt att glömma …

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>