Inlägg den 28 februari 2010

sön
28
feb
2010
söndag, 28 februari, 2010 | Skriven av:

Läser i SDS : Så här undersöks hans ögonskada

Lastbilschauffören Hans Larsson har en ögonskada men är annars frisk som en nötkärna. Försäkringskassan skickar honom till ortoped, psykolog, arbetsterapeut och socionom. Gigantiskt resursslöseri, tycker Larsson. Försäkringskassan håller med. Till slut.
”Vad är detta? Jag trodde vi hade ont om pengar i Sverige.”
Så tänker den ögonskadade åkeriägaren Hans Larsson i Dalby när han öppnar brevet från en privatklinik i Malmö.
Sedan i somras har han varit sjukskriven efter en blodpropp i högerögats gula fläck. Men synen blir allt bättre. Numera får Hans Larsson köra personbil, och hans ögonläkare räknar med att han är tillbaka i tjänst på sitt åkeri under våren.
Av brevet framgår att Försäkringskassan beställt en veckas utredning för Hans Larsson på kliniken i Malmö. Det bifogade mötesschemat får honom att skaka på huvudet.
Måndag: arbetsterapeut
Tisdag: sjukgymnast
Onsdag: socionom, ortoped
Torsdag: psykolog
Måndag: ortoped

Detta måste väl ändå vara en tidningsanka. Visserligen har lastbilschauffören varit sjukskriven sedan i somras men varför alla dessa undersökningar som drar resurser som skulle kunna användas till något annat. I detta fallet till att låta en specialist titta på ögat.

Det är som vanligt det finns pengar men problemet är hur vi hanterar dessa.

Har man jobbat i 24 år borde man väl inte direkt betraktas som lat och som arbetsovillig.
Visserligen passiviseras man snabbt men besöka socionom, psykolog, arebtsterapeut, sjukgymnast och ortoped om man har en kosntaterad ögonskada som dessutom är bedömd att vara läkt så att lastbilschauffören ska kunna börja jobba igen.

Handläggaren vid Försäkringskassan i Lund står på sig. Hans Larsson ska undersökas på detta vis. Det är bestämt ”från Stockholm”, enligt handläggaren. Försäkringskassan kommer att betala Hans Larssons bilresor från Dalby och parkeringsavgifter.

Har det gått så långt att handläggare inte längre tänker utan bara gör vad man blir tillsagd. Regler och förordningar är inte förankrade och inte rimliga så det gäller bara att lyda och göra vad man blir tillsagd. Inte speciellt bra för kreativiteten och arbetsutveckling.
Är det detta som är arbetslinjen?

Bäst att lyda, tänker Hans Larsson, annars ryker kanske sjukersättningen. På måndagen kör han de tre milen till Malmö, till den vårdklinik som utför undersökningen på uppdrag av Försäkringskassan.

Fullt förståeligt men inte bra.

Det är hög tid att byta regering!