Inlägg den 29 juli 2009

ons
29
jul
2009
onsdag, 29 juli, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Landshövding förespråkar gräddfil”

Gotlands landshövding Marianne Samuelsson är i blåsväder – igen. Hon tycker att generösa regler ska gälla för mäktiga företagare. Det framgår av ett ljudband som spelades in i hemlighet på ett möte på länsstyrelsen.

Sveriges Radio Gotland har fått tag på ett ljudband som spelades in i hemlighet på ett möte på länsstyrelsen i mars. Mötet handlade om Payex-ägaren Max Hanssons privata strandnära byggen. En av handläggarna ifrågasätter att gården skulle vara av näringspolitiskt intresse för Gotland.

– Max Hansson är en av våra största företagsägare, eller den största företagsägaren vi har på ön, säger Samuelsson på bandet.

Hon säger också:
– Jag tror inte länsstyrelsen i Västra Götaland skulle bråka särskilt mycket om Volvochefen vill göra åtgärder i närheten av strand.

Det är beklagligt och pinsamt att Gotlands landshövding resonerar så. Även om strandskyddet är hotat och är försämrat av sittande alliansregering så behöver ju inte landshövdingen göra saken värre.

Det är allvarligt men knappast första gången det hänt att “kapitalet” har fått gräddfiler, Det är bara det att det är första gången det fastnat på ett ljudband. Det förringar givetvis inte det som “sagts” men det blir lite perspektiv på det hela.

Som landshövding representerar man inte ett parti. Marianne har varit språkrör för Miljöpartiet men är det inte nu. Hennes agerande har inget med Miljöpartiets politik att göra även om en del hävda det.

LjudLyssna till kommentaren från Miljöpartiet riks!

Motion i riksdagen angående strandskydd

ons
29
jul
2009
onsdag, 29 juli, 2009 | Skriven av:

DN skriver “Åtalad yngling slår tillbaka mot musikindustrin”

Det principiellt viktiga fildelningsfallet mellan Joel Tenenbaum och den amerikanska skivbranschen har kallats ”David vs Goliat”. Men nu har den unge fildelaren fått uppbackning från oväntat håll. På måndagen inleddes rättegångsförhandlingarna som kan sluta med att Tenenbaum blir skyldig musikindustrin över 4,5 miljon dollar.

Detta visar att problematiken med IPRED. Att kräva 4.5 miljoner dollar för några nedladdningar är helt sjukt.

Nästan alla gick med på kravbeloppet i brevet, vanligtvis mellan 3.000 och 12.000 dollar. Det är hittills bara en som vägrat och gått genom en hel domstolsprocess. 32-åriga fyrabarnsmamman Jamie Thomas-Rasset dömdes den 18 juni i år att betala 1,92 miljoner dollar i böter för att ha fildelat 24 upphovsrättsskyddade låtar. Även i hennes fall var det Kazaa det handlade om. Ett annat fall lade RIAA ned och tvingades betala den anklagades juristkostnader.

Tonårige Joel Tenenbaum erbjöd omedelbart en check på 500 dollar när han fick kravet, men skivindustrin skickade tillbaka den. Sedan gick lång tid utan att något hände. Först 2007 lämnades den civilrättsliga stämningsansökan in. Skivbolagets jurister skrev: ”Den anklagade orsakar och, om inte den här domstolen föreskriver en inskränkning, kommer att fortsätta orsaka målsägarna irreparabla skador som inte helt kan kompenseras eller mätas i pengar”.

Därefter följde flera turer fram till sommaren 2008 då den både ansedde och kontroversielle Harvard-professorn Charles Nesson plötsligt intresserade sig för fallet och blev Tenenbaums advokat. Han ville göra mer än att bara försvara. Den sista oktober 2008 stämde han målsägarsidan och RIAA har sagt att man inte ska yrka på avslag i den frågan. Den 10 juli ökade antalet sånger formellt till 30, vilket med avskräckningslagens högsta belopp skulle kunna landa i totalt 4,5 miljoner dollars skadestånd.

Problemet är främst att skivbolagen kan skicka ut krav på stora summor vilka är klart över den ekonomiska skada skivbolagen kan ha lidit. 3 000 dollar är mycket pengar men vet man att det kan bli miljonbelopp om man inte betalar är det nog många som ändå betalar 3 000 dollar, äve om man är oskyldig. vad har man att sätta emot skivbolagens slipade jurister som säkert får provotion på hur mycket skivbolagen får. Då är det knappast rättvisa och följa lagen som gäller.

Skivbolgets jurist skrev ”Den anklagade orsakar och, om inte den här domstolen föreskriver en inskränkning, kommer att fortsätta orsaka målsägarna irreparabla skador som inte helt kan kompenseras eller mätas i pengar”.

Bara det är ju sjukt.

USA:s lagstiftning och IPRED kan ge många människor “irreparabla skador som inte helt kan kompenseras eller mätas i pengar”.

Bara för att man är stor och stark och har mycket pengar som kan avlöna jurister innebär ju inte att man har rätt.

ons
29
jul
2009
onsdag, 29 juli, 2009 | Skriven av:

Rödbetor_juli2009 Nu är det en rolig tid eftersom man kan skörda det man odlat. Tidigare har det mest varit bär och lök. Nu är rödbetorna färdiga och snart är det dags för morötterna.

Det växer verkligen bra så det blir rejält med grönmassa. Vi borde haft lite större areal så man kunde ha stora komposter så vi slapp finfördela. Det är lite jobb men nödvändigt alternativet är att köra bort grönavfallet. Egentligen borde vi haft mer odling av ätbara grödor och mindre mängd blommor. Men blommor är fint.

Det är en skön tid, lagom varmt, lagom vått. Fjärillar, humlor, bin …
Även om Västra hamnen är invaderade av nyckelpigor har vi inte märkt av det på kolonin. Det finns nyckelpigor men knappast någon invasion. I år så verkar det vara mindre löss, hittills i alla fall.
Det enda “hotet” mot “odlingarna” är kålmaskar och sniglar. Kålfjärillen är vacker men förrädisk. Den svävar vackert omkring i trädgården men lämnar efter sig ägg som kläcks som smålarver som sedan mumsar i sig grönkålsbladen. Gott för larverna men lite trisst för oss. Vi har spritt ut plantorna i trädgården så alla har inte blivit angripna så även om vi få mindre mängd grönkål så får vi grönkål i alla fall.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar