Inlägg den 27 juli 2009

mån
27
jul
2009
måndag, 27 juli, 2009 | Skriven av:

SDS skriver “Brandmän vill in i skånska hem”

Dödssiffran efter Rinkebybranden steg igår till sex personer. Bränder slukar varje år över hundra människoliv – en siffra som landets brandkårer har svårt att pressa ner.
Nu vill de sydskånska brandstationerna besöka människors hem i förebyggande syfte.
– Det är viktigt att komma in i folks bostäder och se hur det ser ut, säger Joakim Goldmann, distriktschef på brandstationen i Hyllie, som har fått ansvar för det nya projektet.

Det är lag på att alla ska ha brandvarnare hemma, men stickprover som Räddningstjänsten Syd har gjort tyder på att endast vart tredje hushåll i centrala Malmö äger en fungerande brandvarnare.

– Vi upplever att det är allt fler som slarvar med det här, säger Joakim Goldmann.

Det är väldigt sorgligt att konsekvensen av branden blev att minst 6 personer omkom. Det verkar som mamman med barnen har försökt fly från branden men gått uppför trapporna. Det bästa hade varit om de stannat i sin lägenhet.

Visst behövs det brandvarnare som sitter på rätt plats och som fungerar men det behövs även information om vad man ska göra om det börjar brinna.

Räddningstjänstens arbete övergår mer och mer till förebyggande vilket är kanon. Det bästa är ju givetvis att antalet bränder blir färre och att insatsen att “släcka” kommer igång så snabbt som möjligt.
Många har nog för lite fokus att det faktiskt kan börja brinna. Dessutom är det så sällan vi utsätts för en brand så vi har ingen beredskap och kunskap vad man ska göra om olyckan är framme.

Hur stort problemet är går inte att säga. Men klart är att det finns många meningslösa brandvarnare, med urladdade batterier, i folks hem. När Räddningsverket frågade 26 000 svenskar om de hade fungerande brandvarnare hemma svarade 85 procent ja. Men Räddningstjänsternas insatsstatistik visar en helt annan bild: av de lägenheter som brinner är bara en av fem utrustade med en brandvarnare som funkar, enligt Räddningsverket.

Jätte bra att räddningstjänsten kommer ut till allmänheten och informerar. Det är väl investerade pengar.

– Vid dödsbränder är det ytterst sällan som det funnits en brandvarnare.

Därför har brandmännen bestämt sig för att helt enkelt besöka skåningarnas hem – innan olyckan är framme. I full mundering ska område efter område betas av.

– Vi gör det här på arbetstid, så om vi får ett larm måste vi dra. Det är därför vi måste ha på oss hela utrustningen när vi hälsar på. Men det kan vara bra att ha med brandbilen. Folk blir alltid väldigt nyfikna när den står på gatan, säger Joakim Goldmann.

Syftet är inte bara att informera folk om brandvarnare och utrymningsvägar. Förhoppningen är att få muskler till samtal med fastighetsägare efteråt:

– De här hembesöken ger oss statistik att jobba med. Det ska bli spännande att se hur vi kan påverka fastighetsägarna när vi kommer med ett underlag.

dukanförhindraolyckan Om det börjar brinna i ett flerbostadshus – gör så här

Det behövs även att vi är lite mer krismedvetna när det gäller olyckor i allmänhet. Vi har alla ett egenansvar för att förhindra olyckor. Dessutom kan vi göra en snabb insats innan räddningstjänstens personal kommer på plats. Det är då givetvis inte fråga om att “agera räddningstjänst” men man kan gör en hel del med sunt förnuft och lite information.

Läs mer om Räddningstjänsten Syd!